Poljoprivrednici sabiraju štetu, kada se očekuju prve procene

Koliku su štetu usevima napravili suša i grad, to procenjuju Ministarstvo poljoprivrede i komisije lokalnih samouprava. U opštini Topola, pod voćem je 14.000 hektara, a od izvoza u Rusiju nadali su se profitu od oko 15 miliona evra. Sada traže pomoć da pokriju gubitke.

Umesto da se sprema za berbu i prodaju prvoklasnih breskvi i jabuka na ruskom tržištu, porodica Stevanović iz Vinče kod Topole, sabira štetu. Voće im je oslabila suša, pa dokrajčio grad.

"Sto posto je uništeno, ni u kakvu preradu ne može da ide", kaže Verko Stevanović, voćar iz Vinče kod Topole.

U osam hektara voćnjaka uložili su 50.000 evra.

"Tri hektara breskve po 20 tona, to je 60 tona robe, prosečna cena je od 60 do 80 dinara - to je ogroman gubitak kad se novčano preračuna", kaže Stevanović.

Povrtarima nije pomoglo ni navodnjavanje.

"Cisternama je doterivana voda da se zaliva, imamo bazen,", kaže Gordana Ratković, povrtarka iz Belosavaca kod Topole.

"Na gubitku sam po sadašnjim veleprodajnim cenama 15-20 hiljada evra", kaže Radiša Dragićević, povrtar iz Belosavaca kod Topole.

Kad se podvuče crta, šteta u desetak sela je 355 miliona dinara. To pokazuju prve procene opštinske komisije. Najviše je pretrpela Vinča. Zato iz opštine Topola traže pomoć. Značile bi i olakšice za one koji su se zadužili.

"Da se reprogramiraju poljoprivredni krediti na godinu dana da bi ljudi mogli da dobiju sledeći rod da plate glavnicu a sada da samo pokrivaju kamatu u ovom periodu kada su pretpreli velike štete", kaže predsednik SO Topola Dragan Jovanović.

Pomoći se nadaju i na jugu, ali primorani su i na drastične poteze. Dragan Veljković će morati da proda stoku i da na jesen prepolovi zasade.

"To je jedino rešenje, da prodam nešto da kupim hranu dok je još ima na tržištu. Država bi mogla da pomogne, da pusti bar ove subvencije da bi se nešto kupilo od te stočne hrane", kaže Dragan Veljković, poljoprivrednik iz Ražnja.

Za prolećni mraz, sušu, pa grad država ima plan - sistem osiguranja, navodnjavanja i protivgradnje zaštite. Ali šta sa ovogodišnjim gubicima?

"Postoje pravilnici kako se utvrđuje šteta preko lokalnih samouprava, skupićemo njihove informacije i onda to sažeti. Radićemo mi na tome, imaćemo set mera, ali mnogo važnije da ne možemo samo da radimo zahvatanja iz budžeta i da oslobađamo poreza, moramo da radimo", kaže  Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede.

"Ukoliko država ne bude iz robnih rezervi intervenisala da zaštiti i potrošače od visoke cena i da ublaži gubitke proizvođača, može doći do eksplozije cena", kaže Drago Cvijanović, agrarni analitičar.

Prviredna komora Srbije procenjuje da će ovogodišnji rod biti manji za 30 odsto, u odnosu na prošlogodišnji, rekordni. Agronomi savetuju - vreme je da se misli o jesenjoj setvi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво