"Tijanin pohod na Divčibare" – u čast donora organa

Nema preciznih podataka o broju pacijenata kojima je neophodna transplantacija pluća. Trenutno, na tu intervenciju čeka najmanje pet pacijenata. Kako se transplantacija pluća još ne radi u Srbiji, oni će biti stavljeni na listu čekanja Eurotransplanta. U Kliničkom centru Srbije ubrzano se radi na uvođenju programa transplantacije pluća.

Novim plućima koje je dobila u bečkoj "AKH" klinici Sandra Živković diše skoro četiri godine. Ranije je morala jednom mesečno kod lekara, a sada ga posećuje tri puta godišnje. Komplikacija posle transplantacije nema. Nažalost, nije bilo tako u slučaju 32-godišnje Tijane Stojanović iz Beograda. Zato je Sandra rešila da ispuni Tijaninu želju.

"Preminula je sedam meseci posle transplantacije pluća jer je dobila maligni limfom u tim novim plućima što se dešava kod troje-četvoro od 120 pacijenata godišnje. Dogovarale smo se da ona organizuje planinarsku akciju na proleće u čast svog donora. Pošto ona više nije živa, ja sam odlučila da organizujem tu akciju na Divčibarama", objašnjava Sandra.

Akciju "Tijanin pohod na Divčibare", sledeće nedelje organizuju Sandra, Udruženje za borbu protv cistične fibroze i Planinarsko smučarsko društvo iz Valjeva. A u pohod da uvedu program transplantacije pluća u Srbiji krenuli su kardiohirurzi i grudni hirurzi Kliničkog centra Srbije.

Od Komisije Ministarstva zdravlja za uvođenje novih tehnologija zatražena je dozvola za izvođenje te procedure, a definisani su i protokoli za stavljanje pacijenata na listu za transplantaciju, kao i postupci operacije i postoperativnog praćenja.

"Transpantacija pluća je najkompleksnija, i u zemljama regiona koje imaju transplantacionu medicinu na jačem nivou u odnosu na nas. Mi ih stižemo. I u tim zemljama transplantacija nije rutinska stvar", kaže direktor Klinike za kardiohirurgiju KCS dr Svetozar Putnik.

"U tom smislu je pri Kliničkom centru formiran konzilijum, definisan je način rada, etapna procena kroz više prikaza pacijenta, do donošenja konačne oduke i predloga ministarstvu da se taj pacijent stavi na listu kandidata. Sledeći važan korak je edukacija timova, a da bi se timovi poslali u neki referentni evropski centar, potrebna je finansijska potpora", ističe direktorka Klinike za grudnu hirurgiju KCS dr Maja Ercegovac.

Od početka godine u Srbiji su transplantirana četiri srca, presađeno je 14 jetri i 38 bubrega. Saglasnost da pomognu drugima dale su 23 porodice donora.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво