Nova žrtva smrzavanja, evakuisano više od 130 osoba

Ledeni talas u Srbiji odneo nekoliko života, pa nadležni savetuju da se ne izlazi napolje bez preke potrebe. U selu Batuši kod Požarevca od smrzavanja preminuo 79-godišnji Selimir Kuzmić, javlja dopisnik RTS-a. U vanrednoj situaciji 13 opština. Još je mnogo zavejanih sela i zaselaka. Spasioci i putari su na terenu širom zemlje. Do sada evakuisano 139 osoba, a 73 vozila izvučena iz smetova.

18.45 – Saobraćaj u Srbiji je usporen, zastoja i vanrednih obustava nema, a snežne padavine su prestale, saopštio je AMSS. 

18.30 – Ministarstvo poljoprivrede zatražilo je od Direkcije za robne rezerve da se u što kraćem roku pripremi stočna hrana kao pomoć ivanjičkim selima.

15.20 – Na Aerodromu "Nikola Tesla" avio-saobraćaj odvija se prema planiranom redu letenja, bez obzira na sneg koji neprestano pada. 

15.00 – U selu Batuši kod Požarevca od smrzavanja preminuo 79-godišnji Selimir Kuzmić, koga je policija juče pronašla u snegu, bez znakova života, dva i po kilometra od kuće, javlja dopisnik RTS-a. 

14.35 – Snabdevanje električnom energijom je stabilno i svi sistemi EPS-a normalno funkcionišu, uprkos mećavi i ledenom talasu, saopšteno je iz EPS-a.

12.05 – Vanredna situacija u 13 opština, a danas počinje i dopremanje nafte, kaže načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić.

11.10 – U Vladičinom Hanu, gde je na snazi vanredna situacija, produžen raspust do 16. januara. Vanredno i u delu Gadžinog Hana, u selima Gare i Ličje, gde su neprohodni putevi.

09.50Otežan gradski saobraćaj u Beogradu, skraćeno nekoliko prigradskih linija. Problema ima i sa pucanjem starih vodovodnih cevi. Gradonačelnik Siniša Mali kaže za RTS da se službe bore sa nevremenom i da se grad neprekidno čisti. 

09.10 – Auto-put ka Zagrebu je prohodan, ali na kolovozu ima dosta snega, javlja izveštač RTS-a sa lica mesta.

Šesti ledeni dan u Srbiji. Zbog snega otežano je čišćenje pojedinih puteva i pristupa zavejanim mahalama u najugroženijim delovima zemlje. Najavljenom prelasku u plus, najviše se raduju meštani sela u kojima je danima vanredna situacija.

I dalje je najteže na Pešterskoj visoravni, gde je i danas bilo 27 stepeni ispod nule i gde je bez vode oko 1.800 ljudi. Putevi su očišćeni do dvadesetak sela. 

Zamenik predsednika Opštine Sjenica Mića Kaličanin očekuje da će se u naredna tri dana doći do svakog sela i zaseoka kako bi pročistili sneg. Takođe, u narednih nekoliko dana očekuje i da sela, osim jednog, dobiju vodu.

Prema njegovim rečima, do sada je zbrinuto oko 150 ljudi.

Put od Sjenice do Nove Varoši je prohodan i saobraćaj se odvija bez zastoja. Predsednik opštine Rade Vasiljević kaže da su putni pravci do sela delimično očišćeni i da imaju problema sa smetovima.

"U par navrata su prethodnih dana duvali olujni vetrovi, pa je mehanizacija morala po tri puta da čisti iste puteve".

Opština Nova Varoš proglasila je vandrednu situaciju na delu svoje teritorije.

Polovina opština u Jablaničkom okrugu je već danima u vanrednoj situaciji. U Leskovcu je jutros izmereno -14 stepeni. Ugroženih meštana nema, ali ima zavejanih naselja u brdsko-planinskim krajevima, kao što je u opštini Medveđa.

Sneg neprestano pada, a predsednik Opštine Medveđa Nebojša Arsić kaže da je situacija teška zbog jakog vetra i niskih temperatura.

Takođe ima problema i sa snabdevanjem električnom energijom, ali se, kaže, i na tome radi.

Što se tiče sela uz administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom, ona postaju pristupačnija, ali je i dalje teško u šest sela u Leskovcu. Ona su odsečena od sveta, nemaju struju, a radnici ne uspevaju da se izbore sa smetovima visine od tri metra do pet metara.

Pozivi za pomoć stižu i sa Vlasine, gde su ljudi u mahalama ostali zavejani. Zaledilo je i Vlasinsko jezero, gde je zbog leda ugrožena 21 vrsta ribe.

Pre dva dana vanredna situacija uvedena je i u opštini Crna Trava. U po broju stanovnika najmanjoj srpskoj opštini, u kojoj žive uglavnom stariji ljudi, zavejani su skoro svi mahalski putevi.

Samo 70 od 500 kilometara puteva je prohodno, a novi sneg i niske temperature putarima otežavaju posao.

U Beogradu je jutros nastao problem sa saobraćajem. Javni prevoz se odvijao otežano, a neke linije su skraćene. Nadležni kažu da su sve službe na terenu i da je posuto 1.200 tona soli.

Gradonačelnik Beograda je rekao da su angažovane sve službe, da se bore sa nevremenom, ali da čišćenje otežava sneg koji pada od juče. 

U Novom Sadu palo je novih 10 centimetra snega. Gradonačelnik Miloš Vučević izjavio je da grad i svi gradski sistemi funkcionišu normalno u situaciji povećanih snežnih padavina. Čiste se ulice prvog i drugog prioriteta. Toplana radi normalno, a normalno funkcionišu i vodovod i kanalizacija. 

Evakuisano više od 130 ljudi

Vanredna situacija proglašena je u 13 opština, a danas je počelo i dopremanje nafte ugroženim lokalnim samoupravama, kaže načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić.

"Aleksinac je ukinuo vanrednu situaciju, ali je proglašena još u Ivanjici i Gadžinom Hanu", kaže Marić i dodaje da je od Badnjeg dana, kada je počeo ledeni talas, do danas evakuisano 139 ljudi.

Najviše evakuisanih je u Vranju i okolini, naglašava i dodaje da je tamo bilo najviše intervencija, dopremanja hrane, pomoći bolesnim ljudima.

"U tom kraju smo pojačali mehanizaciju, dopremili motorne sanke, i nadam se da ćemo uspeti da spasemo veliki broj ljudi", rekao je Marić i dodao da je trenutno na terenu angažovano više od 300 vatrogasaca spasilaca u svim ugroženim opštinama, ali da se kordinira i sa žandarmerijom i vojskom koji se angažuju po potrebi.

Zamenik načelnika Sektora za vanredne situacije Boban Stevanović rekao je za RTS da je usled velikih padavina i niskih temperatura najteže na Pešterskoj visoravni, u istočnoj i jugoistočnoj Srbiji i u delovima zapadne Srbije.

Do sada je, prema njegovim rečima, više od 250 vatrogasaca angažovano na konkretnim akcijama, evakuisano više od 130 pojedinaca, više od 73 vozila izvučeno iz smetova.

"Postoji problem sa visinom snežnog pokrivača i stizanjem do svih puteva, uključujući i makadamske", rekao je Stevanović, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a.

Dodao je da lokalni štabovi imaju stručno-operativne timove, na osnovu čijih procena će biti donete odluke o ukidanju vanredne situacije, ali je i naveo da ne očekuje da će do ukidanja doći istovremeno u svim ugroženim opštinama.

Na pitanje da li postoji opasnost od porasta vodostaja reka zbog topljena snega, Stevanović je rekao da se prate procene Hidrometeorološkog zavoda i da se ne očekuje da u kratkom periodu dođe do većeg otapanja.

Glavne saobraćajnice prohodne uprkos snegu na putevima

Nastavlja se borba putara da održe prohodnim najvažnije saobraćajnice, a, kako RTS saznaje, putni pravci koridora 10 i 11 su prohodni, a i putevi drugog reda.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je saopštilo da se saobraćaj odvija normalno na najopterećenijim putnim pravcima, odnosno auto-putevima u Srbiji.

Na pojedinim putevima je saobraćaj obustavljen zbog radova, a neki putni pravci, kao na primer u Trgovištu i Bosilegradu, neprohodni su zbog snežnih padavina.

U Šumadiji su prohodni svi putni pravci, javio je dopisnik RTS-a. Saobraćaj se odvija usporeno, ali bez zastoja. Na kolovozu ima ugaženog snega do dva centimetra, a na putevima drugog i trećeg prioriteta do tri centimetra. 

U "Putevima Srbije" kažu da agregata za posipanje glavnih magistalnih pravaca ima dovoljno i da će se organizovati da koridori i najvažniji putni pravci funcionišu.

I aerodromi "Nikola Tesla" i "Konstantin Veliki" funkcionišu normalno, a u železničkom saobraćaju nema većih poremećaja usled niskih temperatura i snega, navodi se u saopštenju.

Što se tiče vodenog saobraćaja, plovidba je obustavljena na Tisi, kanalu Dunav-Tisa-Dunav i na drugim kanalima na severu zemlje. Plovidbe nema ni na Savi ni na Dunavu.

Ledolomac "Greben" probio je pre podne ledene čepove u Đerdapskoj klisuri uzvodno od hidrocentrale "Đerdap jedan". Sada je usidren u Brnjici nizvodno od Golupca i posada čeka dalje instrukcije.

Dunav je kod Golupca i Velikog Gradišta okovan ledom debljine 10 do 15 centimetara, a ledena ploča pokriva 95 procenata površine reke. Zbog toga su u Lučkoj kapetaniji Veliko Gradište usidreni po jedan rumunski, ukrajinski, holandski i srpski brod.

Zaledile su i Velika Morava i Drina, a na Palićkom jezeru je led debljine oko 20 centimetara.

Zbog obustavljanja plovidbe, šteta na dnevnom nivou iznosi 50.000 evra. Međutim, Veljko Kovačević iz Ministarstva saobraćaja je za RTS istakao da je bezbednost na prvom mestu.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво