Читај ми!

Preminuo akademik Stevan Karamata

Akademik Stevan Karamata, redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti, preminuo je 25. jula u 89. godini, saopštila je SANU.

Stevan Karamata rođen je u Zemunu, 26. septembra 1926. godine. Bio je naučnik svetskog ranga i geolog. Oblast rada bila mu je petrologija, geohemija i geološka istorija, prenosi Tanjug.

Doktorirao je 1955. na Rudarsko - geološkom fakultetu u Beogradu, gde je radio kao redovni profesor od 1967. godine.

Bio je član Odeljenja prirodno-matematičkih nauka kao dopisni član od 28. maja 1970. godine. Redovni član postao je 12. decembra 1985. godine.

Postao je član Odeljenja za matematiku, fiziku i geo-nauke 28. maja 1998. godine. Bio je i inostrani član Austrijske akademije nauka, od 1982, JAZU, dopisni od 1986. i SAZU od 1991.

Karamata je jedan od retkih naučnika koji su mogli da se pohvale i članstvom u Akademiji prirodnih nauka Ruske federacije, od 1993. godine.

U SANU je bio angažovan kao predsednik u radu Odbora za geodinamiku Zemljine kore i gornjeg omotača, Odbora za kras i speleologiju. Bio je aktivan i u MO Odboru za proučavanje Kosova, MO Odbor za Kopaonik i Komisiji za zadužbine.

Svoj doprinos dao je i u radu Srpskog geološkog društva, Švajcarskog mineraloško-petrografskog društva, Društva fizičkih i prirodnih nauka u Ženevi, Bugarskog geološkog društva, Međunarodne asocijacije za genezu rudnih ležišta, Odbora za prirodne nauke jugoslovenske komisije za Unesko, Jugoslovenskog komiteta za međunarodni program geološke korelacije.

Uređivao je naučne časopise Geološki anali Balkanskog poluostrva, Geologica Carpatica (Bratislava), Tschermacks Mineralogische und Petrographische Mitteilungen (Beč), Acta geologica hungarica i Yerbilimleri - Bulletin of Earth Sciences.

Akademik Karamata je dobitnik mnogih nagrada i priznanja, među kojima su Orden rada sa zlatnim vencem (1981), Orden Njegoša drugog reda (1997).

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво