Читај ми!

Žučna rasprava na sednici Odbora za kulturu

Ministar kulture Ivan Tasovac kritikovao rad Nacionalnog saveta za kulturu i njihov zahtev za mesečnom naknadom. Članovi saveta ukazali na loše uslove rada i istakli da su upućivali predloge Ministarstvu. Na sednici Odbora za kulturu istaknut i problem u komunikaciji.

Predlog izmena i dopuna Zakona o kulturi povučen je jer nije "prioritet prioriteta", rekao je ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac, i naglasio da pitanje apanaže za članove Nacionalnog saveta za kulturu nije "najurgentnije i najvažnije pitanje srpske kulture".

Tasovac je svoje stavove izneo na sednici Odbora za kulturu i informisanje Skupštine Srbije koja je trajala više od dva sata i na kojoj se raspravljalo o jednoj tački dnevnog reda - ulozi i položaju Nacionalnog saveta za kulturu.

Ministar je rekao da se pomenuti zakon menja u jednom članu koji se odnosi na apanažu (mesečnu naknadu) koju bi trebalo da dobiju članovi Saveta .

"Da je Savet na svoje 23 održane sednice za ove dve i po godine, koliko radi, sa jednakim elanom, kao po pitanju apanaža, pristupio pitanjima od javnog interesa u kulturi, mi bismo danas imali bar predlog strategije u oblasti kulture, koju nažalost, nemamo", ukazao je Tasovac.

Na njegovu ocenu, burno su reagovali članovi i predsednik Saveta, koji su takođe prisustvovali sednici, ali i odbornici.

Predsednica skupštinskog Odbora Vesna Marjanović prva je istakla da se članovi saveta nikada nisu žalili zbog primanja, da je Savet u proteklom periodu dobro radio, a da nema obezbeđena osnovna sredstva za rad, kao što je prostor za sastanke.

Odbornica Gorica Mojović (DS) ukazala je da su članovi Saveta najeminentnije ličnosti iz sveta kulture i da su takvim odnosom ministarstva svi oni proglašeni "koristoljupcima", dok je odbornica Nada Kolundžija (DS) istakla da je Savet formirao parlament i da je jedan od njegovih uloga da kritikuje Vladu.

"Savet je nezavisno telo i vi ne možete pozivati na odgovrnost članove Saveta, ali oni mogu Vas", poručila je Kolundžija ministru.

U odbranu Saveta stali su i članovi odbora iz redova DSS-a, a jedino je Srđan Dragojević (SPS) naveo da rad u Savetu treba da bude čast i da bi njegovi članovi trebalo dobrovoljno da se odreknu naknade.

Predsednik Saveta Duško Paunković rekao je da članovi Saveta sami sebi finansiraju put na sednice, da su dobili za dve i po godine za 10 meseci naknadu od 27.000 dinara, a da se nikada nisu žalili na to.

Članica Saveta, poznata kompozitorka i član SANU Isidora Žebeljan, rekla je da je pitanje arbitraže nebitno, i da je suštinski problem što Ministarstvo kulture nikada nije odgovorilo ni na jedan njen elaborat, predlog ili izveštaj, ali ne samo njen, već i njenih kolega.

"Na primer ja sam napisala elaborat o stanju u srpskoj muzičkoj baštini, u kome se konstatuje skadalozna situacija, ali i konkretni predlozi kao što je formiranje Centra za srpsku kulturu, ni od ovog ministarstva nisam dobila odgovor", rekla je Isidora Žebeljan.

Naglasila je da nije dobila ni odgovore o proslavi 100 godina od smrti Stevana Stojanovića Mokranjca, ali i zamerke i preporuke na proslavu Milanskog edikta.

Zahtev za komunikacijom dopisom

Na kraju sednice, ministar je rekao da je on apelovao na predsednika Saveta da sa njim komunicira institucionalno, odnosno putem dopisa.

"Da me je poslušao, ne bi ovo bilo predmet štampe i ne bi imali ovaj cirkus", rekao je Tasovac.

Nakon odgovora predsednika Duška Paunkovića, koji je naveo da je rad Saveta javan i da oni zato šalju saopštenja za javnost, a ne i dopise, Tasovac je ironično zaključio da "očigledno da kada neko progovori iz Saveta, ministar i Ministarstvo treba da zaćute".

Dalju raspravu prekinula je predsednica Odbora, koja je konstatovala da ostaje nerešeno pitanje prostora za sastanke Saveta i da će se time "pozabaviti" parlament.

Ona je zaključila da je rasprava bila dobra i konstruktivna, jer su se čuli različiti stavovi, ali je apelovala na Savet i Ministarstvo da se u narednim danima sastanu i otvoreno razgovaraju.

Na sednici Odobra se čuo i predlog da poslanici insistiraju da se donese jedinstven Zakon o radu svih Nacionalnih saveta, kako ne bi bilo razlika među njima, jer kako se čulo na sednici, članstvo u pojedinim Savetima može da obezbedi mesečna primanja od 70.000 do 170.000 dinara.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво