Читај ми!

"Dva cara, dva Boga" na RTS-u

Radio-televizija Srbije počinje emitovanje dokumentarne serije "313." posvećene 1.700. godišnjici hrišćanstva. Prva epizoda pod naslovom "Dva cara, dva Boga" biće emitovana 17. januara na Prvom programu u 22 časa.

Dva cara, dva Boga naslov je prve od 14 pedesetominutnih epizoda dokumentarne serije Radio-televizije Srbije posvećene 1.700. godišnjici hrišćanstva. Emisija je na programu 17. januara na Prvom programu u 22 časa.

Dokumentarna serija "313." posvećena je istoriji hrišćanstva od njegovog nastanka u Judeji. Osvetljava ličnost Isusa Nazarećanina kao obećanog spasitelja i bogočoveka.

U scenariju je prikazan i razvoj vere posle Milanskog edikta do devetog stoleća kada novonastanjena slovenska plemena, u prvom redu Srbi i Hrvati, počinju da prihvataju hrišćanstvo.

"Želeli smo da to uradimo na način koji je prijemčiv za najobičnijeg gledaoca, da sazna i da pojmi sve te etape u razvoju hrišćanstva sa posebnim osvrtom na četvrti vek kada je hrišćanstvo od zabranjene postalo dozvoljena, a onda i državna religija Rimskog carstva", kaže istoričar Radivoje Radić.

Ekipa Dokumentarnog programa četiri godine je pripremala dokumentarnu seriju "313." u čemu su joj pomoć pružili eksperti iz Crne Gore, Italije, Hrvatske, Makedonije, Turske, Grčke, Izraela, Palestine i, naravno, Srbije.

"Ovde govore istoričari velikog ranga i sve što će čuti o istoriji hrišćanstva i Rimskog carstva u tom prvom periodu to je tačno i ja se time ponosim", navodi je urednik serijala Božidar Nikolić.

Reditelj Tatjana Fero objasnila je da je to jedan naučno-obrazovni tekst koji nije dovoljno komunikativan za televizijsku prezentaciju, ali da je to, kako kaže, nekim rediteljskim postupkom pretočila u dokumentarno-obrazovno naučnu seriju.

Serijal "313." obiluje ekskluzivnim snimcima najvažnijih i najlepših hrišćanskih hramova koji do danas svedoče o hrišćanskoj veri i spomenicima njene kulture.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво