Beba se rodila - šta sada?

Mnogo je problema koje, po rođenju deteta, roditelje često sami ne mogu da reše. Pored edukacije koju stiču u porodilištu, tu su pedijatar, bebi servisi, bake, prijatelji, pa i internet.

Prvi dani po rođenju deteta, u svakoj porodici ispunjeni su srećom. Ipak, ni najvisprenijim roditeljima, koji već imaju decu, nije lako da se snađu u moru informacija, upozorenja, saveta, novina i preporuka.

U većini porodilišta u Srbiji uvedene su neke novine u nezi tek rođene dece. Tako se više ne preteruje sa higijenom kako se ne bi skinuo zaštitni sloj na koži koji čuva bebu od infekcija i održava toplotu.

"Ranije se novorođenče kupalo svakodnevno, a danas samo po prijemu i onda dok je u porodilištu više ne. Tu preporuku dajemo i majkama", kaže Milica Pantović iz Centra za novorođenu decu Kliničkog centra Kragujevac.

Pantovićeva kaže da majke iz porodilišta odlaze edukovane i potpuno spremne za samostalan rad sa novorođenčetom. A koliko su i da li su potpuno spremne, to znaju samo one.

"Pomogla sam sebi tako što sam odlučila da se priključim vežbama i edukaciji za buduće mame. Poenta je da ne treba nikoga slušati, osim sebe, a savete stručnjaka prilagoditi sebi", kaže Višnja Mladenović.

"Kada želimo da se informišemo, tu je, naravno, pedijatar kome se obratimo za najvažnije dileme, tu je 'Halo beba servis' koji možemo da zovemo u svakom trenutku, tu je i internet, mada je on izvor briga i problema, zbog kontradiktornih informacija", kažu Ivana i Zoe Bigard.

Ivana i Zoe kažu da su tu i bake, drugarice, ali i da je najbolje slušati sebe, a ne druge. Veliku ulogu, a neki kažu možda i najveću, u pripremi žene za porođaj, ali i tokom porođaja i posle njega ima babica.

"Ponosna sam da sam sa svima i dalje u kontaktu, kada god imaju problem pozovu me, kad god slave rođendan pozovu me, tako da su ti mališani i moji 'prenatalni drugari'", kaže babica i edukator prenatalnih vežbi Dušica Dišić.

Mnoge dileme imaju roditelji, a one koje muče zdravstvene radnike pokušali su da reše autori Vodiča za osnovno i specijalizovano zbrinjavanje novorođenčadi.

Uskoro će ga dobiti sva porodilišta u Srbiji, dečje bolnice i pedijatrijska odeljenja u domovima zdravlja, a stavovi i preporuke treba da pomognu da briga o zdravom ili bolesnom novorođenčetu bude ujednačena u celoj Srbiji.

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 21. nov 2011, 20:43) - anonymous [neregistrovani]

redovno

svaki dan po dva puta ne vidim sta mojoj generaciji fali,uvek neko nesto lupi i to je tako i kada ih naviknes na nemar i ne cistocu eto problema.cistoca je pola zdravlja.svako jutro pre polaska na posao kupanje i dan je mnogo lepsi,zdraviji i sva cula se razbude.

(ponedeljak, 21. nov 2011, 14:21) - zex [neregistrovani]

kako ko

Svako prica svoju pricu. Za kupanje jedan kaze jednom u 10 dana, drugi kaze svaki dan, i onda treci kaze pa saberite ta dva i onda ga kupajte na 4 dana. Uzas