Vreoci čekaju preseljenje

Predstavnici mesne zajednice Vreoci poručuju da nisu protiv širenja kolubarskih kopova i preseljenja mesta, ali traže da to bude po zakonu i uz realnu nadoknadu. Meštani kažu da nisu ispunjeni pravni uslovi za preseljenje groblja, kao što tvrdi direktor rudnika.

Čekajući preseljenje, meštani Vreoca tvrde da žive u nehumanim uslovima - u zagađenoj sredini sa nestašicama vode i struje. Lokaciju Rasadnik, ponuđenu za preseljenje mesta, ne prihvataju jer, kažu, ne odgovara potrebama građana. Traže da to bude naselje u Petki.

Radovin Savić iz Udruženja građana za opstanak Vreoca kaže da traže lokaciju da se prvo isele, kako kaže, živi pa onda mrtvi.

"Ne može se vršiti ekshumacija dok se ne obezbedi lokacija", rekao je Savić, napominjući da Udruženje traži tržišnu vrednost.

"Treba da dam hektar kućevnog placa, 170 evra po aru, a ako budem imao sreće da nađem plac u Lazarevcu, ar ću morati da plaćam 6.000 evra", kaže Željko Stojković, zamenik predsednika Mesne zajednice Vreoci.

U Kolubari tvrde da su društveno odgovorna kompanija koja brine o potrebama građana i da već tri godine imaju pravni okvir odobren od države i lokalne samouprave.

"Mi imamo ugovor sa komunalnim preduzećem za ekshumaciju, imamo pravni okvir, imamo pozvana sva domaćinstva, imamo 1.500 pravosnažnih rešenja, i očekujemo da nam u maju nadležne institucije omoguće da radimo svoj posao", kaže Nebojša Ćeran, direktor Kolubarskih rudnika.

Bez preseljenja Vreoca, nema širenja postojećih i otvaranja novih kopova, a to znači, kažu u EPS-u, da će se Srbija suočiti sa nestašicama uglja i struje.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 27. apr 2011, 12:04) - todorovic [neregistrovani]

ugalj

a sta posle kad se potrose zalihe uglja.nasi misle da ce ugalj da nice kao biljka.svasta...