Civilni letovi iz Lađevaca od septembra

Na aerodrom u Lađevcima, krajem septembra, sleteće prvi manji putnički avion od 100 putnika. Prilagođavanje tog vojnog aerodroma za civilni saobraćaj bez problema, rekao ministar Dragan Šutanovac.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Miloje Miletić obišli su radove na prilagođavanju vojnog aerodroma "Lađevci" za civilni vazdušni saobraćaj. Prvi putnički avioni na aerodrom "Kraljevo" trebalo bi da slete u septembru.

Posao je vredan oko 22 miliona, a sredstva su obezbeđena iz budžeta Ministarstva odbrane, Ministarstva za nacionalni investicioni plan i AD "Aerodrom Beograd".

Građevinski radovi na izgradnji pomoćnih objekata energetskog bloka za putničke aerodrome traju već tri meseca i taj posao će, prema rečima ministra Šutanovca, biti okončan do kraja septembra, a odmah potom počeće i izgradnja aerodromskog terminala i zgrade kontrolnog tornja.

"Ako sve bude išlo po planu, krajem septembra u Lađevce će da sleti i prvi manji putnički avion od 100 putnika. Za sada nema zastoja u finansiranju ovog projekta, vrednog oko 22 miliona dinara", rekao je Šutanovac.

AD "Aerodrom Beograd" je Ministarstvu odbrane, kao nosiocu projekta, stavio na raspolaganje 200 miliona dinara, a iz kase Ministarstva nacionalnog investicionog plana obezbeđeno je još 70 miliona.

Šutanovac je najavio i moguće učešće investitora iz Turske o čemu će sa njima, kako je rekao, uskoro razgovarati premijer i ministar finansija Mirko Cvetković.

Aerodrom "Lađevci", na međi opština Kraljeva i Čačka, biće od velike koristi, posebno za turizam i poljoprivredu u regionu u kome živi oko milion stanovnika.

Tokom boravka u Kraljevu Dragan Šutanovac i Miloje Miletić razgovarali su i sa rukovodstvom grada o daljoj pomoći u sanaciji štete od zemljotresa.

Vojska Srbije je četiri meseca bila maksimalno angažovana u obnovi Kraljeva i zbrinjavanju nastradalog stanovništva. Pomagali su i u izgradnji kuća posebno na udaljenim, nepristupačnim seoskim područjima.

U selu Vitanovac, koje je u zemljotresu 3. novembra najviše stradalo, Šutanovac i Miletić su sa ministrom za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milanom Markovićem predali ključeve dvestote kuće još jednoj porodici koja je ostala bez krova nad glavom.

Do sada je useljeno, završeno ili je u završnoj fazi gradnje oko 300 od 500 novih kuća koje finansira Vlada Srbije.

broj komentara 3 pošalji komentar
(sreda, 09. mar 2011, 19:18)
anonymous [neregistrovani]

Odlicno

Ovo je vrlo dobro, Srednja Srbija dobija svoj aerodrom, nadam se linijama za more, samo sto avion uzleti eto nas u Tivtu.

(sreda, 09. mar 2011, 18:00)
Zarko [neregistrovani]

Ma sigurno da je potreban

Samo Vi gradite i radite, bicemo i mi i vi zadovoljni dobijenim AERODROMOM. Isplatice se ta investicija i treba je sto pre zavrsiti!

(sreda, 09. mar 2011, 14:29)
Жаровит [neregistrovani]

Аеродром је потребан !

Аеродром је потребан јер је у позадини тог региона и Копаоник,Златибор, бање, градови...
Само се питам да ли ћемо моћи ми који пишемо ћирилицом да рецимо слетимо на аеродром "Морава", и да скокнемо до рецимо Чачка, јер је тамо нека нова манија, кажњавају људе који се потписују и траже званична документа на ЋИРИЛИЦИ!?