Lepe kuće Srbije

Inženjerska komora Srbije pokrenula projekat "Lepa Srbija" kako bi poboljšala način gradnje kuća. Prva kuća iz projekta biće izgrađena u Kraljevu. Priručnici za izgradnju u duhu stare srpske arhitekture moći će da se dobiju preko lokalnih samouprava.

Da bi se poboljšao način gradnje kuća, Inženjerska komora Srbije pokrenula je projekat "Lepa Srbija". Priručnici za izgradnju kuća u duhu stare srpske arhitekture moći će besplatno da se dobiju preko lokalnih samouprava, a prva kuća iz projekta "Lepa Srbija" biće izgrađena u Kraljevu.

Iako u mnogim selima ni putevi ni ostala infrastruktura nisu urađeni, ljudi se takmiče ko će da napravi višu kuću, sa više balkona, koje najčešće ostaju nedovršene i prazne.

Dragoslav Šumarac iz Inženjerske komore Srbije rekao je da u srbiji ima kuće koje su nemalterisane, neokrečene i koje nisu energetski efikasne.

"Zalažemo se za to da pored lepog izgleda, te kuće budu pre svega statički stabilne, ali i da budu jeftine i da štede energiju", rekao je Šumarac.

Prema njegovim rečima, trebalo bi da gradimo kuće koje su jeftinije i koje su energetski efikasne, kao što to rade u Švedskoj i Norveškoj.

Tradicionalna srpska arhitektura

"Svaki čovek gradi kuću prema sebi, tako da ovaj priručnik treba da mu kaže kako da locira kuću, kako da je orijentiše u odnosu na strane sveta, kako da je zaštiti od hladnoće, od vetra i gde da stavi razne uređaje", kaže Igor Marić iz Instituta za arhitekturu i urbanizam.

Projekti su inspirisani najboljim rešenjima tradicionalne srpske arhitekture u ravničarskim, brdskim i planinskim područjima .

Gradski arhitekta Beograda Dejan Vasović kaže da naši preci nisu gradili više nego što im treba jer su znali koliko je energetska efikasnost važna.

"I danas te kuće imaju sjajna prirodna rešenja koja bi trebalo da usvojimo i sa stanovišta energetske efikasnosti i ekonomičnosti i racionalnog i prijateljskog odnosa prema prirodi", smatra Vasović.

Prethodnih decenija gradnja kuća inspirisanih tradicionalnim srpskim graditeljstvom bila je retkost. Penzionisani profesor Arhitektonskog fakulteta Božidar Petrović projektovao je više od stotinu kuća uz poštovanje neimarskog nasleđa.

"Koji je to seljak koji je dočeko komšiju da piju kafu ili vruću rakiju na balkonu, takav ne postoji, a pod tremom se odmara i ruča i spava. Kad su me pitali šta sam preuzeo od nasleđa u arhitekturi, ja sam rekao da sam preuzeo strehu i trem", rekao je arhitekta Božidar Petrović.

Stručnjaci savetuju da se upotrebljavaju materijali iz predela gde se gradi, što više drveta i da se što više koriste obnovljivi izvori energije.

broj komentara 4 pošalji komentar
(nedelja, 09. jan 2011, 14:02)
anonimus [neregistrovani]

Super stvar !

Jer trebam na prolecu zapoceti sa zidanjem, i da nebih mozda opet napravio gresku. Kome da se obratim za prirucnik, Opstini ili? Jer sam vec narucio Projekat, i mogao bih da ga stopiram. Hvala unapred za informacije

(subota, 08. jan 2011, 15:43)
Dejan Djuric [neregistrovani]

na internetu

slazem se sa ostalim, ja sam iz Beograda, i meni treba taj prucnik, ako ne moze vec na internetu, kazite nam gde da odemo da ga podignemo.

(subota, 08. jan 2011, 10:47)
anonymous [neregistrovani]

Postavite na internet

Posto se razmisljam da udjem u avanturu pravljenja kuce, zamolio bih vas da nam svima omogucite sto lakse prikljupljanje informacija.

Hvala!

(subota, 08. jan 2011, 10:13)
Радоје Јовановић [neregistrovani]

приручник на интернету

Одлична вест,

ако је поменути приручник бесплатан, не видим разлог зашто не би био истакнут на интернету, како би заинтересовани мање времена губили на прикупљању неопходних информација пре почетка градње. Пре почетка градње у данашње време мора много чиниоца да се стекне и ово олакшање би било можда кључна помоћ као и савети о легализацији, звачнична помоћ урабнистичких тела путем интернета... Молим РТС да активно узме улогу у информативну помоћ свима који желе да се скуће а много нас је од како је укинут стамбени фонд, нарочито младих.