Završena Parada ponosa

Uz velike mere bezbednosti u centru Beograda održana Parada ponosa. U koloni su bili i predstavnici evropopskih i međunarodnih delegacija. Učesnici su se posle šetnje zaustavili u Studentskom kulturnom centru gde je održana žurka.

Manifestacija Parada ponosa pod nazivom "Da šetamo zajedno" održana je danas u Beogradu.  Posle okupljanja u parku Manjež, učesnici Parade prošetali su okolnim ulicama. Pre, za vreme i posle parade više organizovanih grupa izgrednika izazvali su sukobe sa policijom.

Oko 1.000 učesnika skupa pozvalo je na poštovanje zakona u borbi protiv diskriminacije.  Učesnici su nosili zastave u bojama duge, transparente "Možemo zajedno", "Vreme je za ravnopravnost" i uzvikivali su "Solidarno protiv fašizma" i "Svi smo LGBT".

Skup je otvorio šef delegacije Evropske komisije u Srbiji Vensan Dežer koji je rekao  da je ovo dan koji se čekao devet godina.

Učesnicima Parade pridružili su se i ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić i ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Meri Vorlik.

Čiplić je rekao da je današnji dan važan za slobodu u Srbiji i da svi građani imaju pravo da iskažu svoju slobodu.

"Ovde smo da bismo pokazali da ne postoji nijedan problem zbog kojeg bilo koji građanin Srbije ne može da bude slobodan i iskaže svoju slobodu", rekao je Čiplić, koji je dočekan zvižducima i negodovanjem dela prisutnih učesnika Parade.

Učesnicima parade pridružili su se i predstavnici OEBS- a i pojedinih političkih partija.

Na Paradi ponosa bili su i lider LDP-a Čedomir Jovanović, doskorašnji državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Marko Karadžić, kao i šef misije OEBS Dimitrios Kipreos i predsednik NUNS-a Vukašin Obradović.

Posle Parade, u Studentskom kulturnom centru je održana žurka LGBT populacije. Iako je  trebalo da traje do 15 sati, mnogobrojni učesnici, žurku su napustili ranije i njih je od SKC-a do bezbednih lokacija prevozila policija.

Predsedništvo Srbije od ranih jutarnjih sati bilo je ograđeno živim štitom policije, opremljene za razbijanje demonstracija. Bili su zatvoreni i svi prilazi parku Manjež, a pre početka Parade prolaz je bio dozvoljen samo učesnicima i gostima sa specijalnim propusnicama.

Širi centar grada nadletali su helikopteri, a u ulici Kralja Milana viđena je policijska konjica i policajci sa psima.

Posle 11 časova, prilaz parku Manjež je bio zatvoren, a bila je zatvorena i povorka tokom šetnje i žurka u Studentskom kulturnom centru, tako da niko nije mogao naknadno da se priključi.

Ove godine Paradu su podržali najviši državni zvaničnici, predstavnici EU i UN, kao i mnoge NVO i udruženja građana.

Paradi se, međutim, protive brojne desničarske organizacije, dok je na mreži "Fejsbuk" bilo i poziva na nasilje.

Paradu ponosa organizovali su gej-lezbejske organizacije GSA i Centar za promociju kulture nenasilja i ravnopravnosti "Kvirija", uz pomoć gej Grupe za podršku iz Novog Sada i drugih organizacija.

Parada ponosa u Beogradu 2010
broj komentara 231 pošalji komentar
(sreda, 13. okt 2010, 01:36) - Dejan [neregistrovani]

???

Fašizam u Srbiji cveta.
Korov nacije.

(utorak, 12. okt 2010, 10:44) - Alfred, Berlin [neregistrovani]

Оправдање или осуда? Pro et contra

Геј параду можемо и оправдати и осудити. Све зависи од околности. Али вандализам хулигана и националиста се не може никако оправдати.

(ponedeljak, 11. okt 2010, 13:33) - anonymous [neregistrovani]

odgovor

svaka cast makedonce!!!!!!

(ponedeljak, 11. okt 2010, 07:17) - anonymous [neregistrovani]

Bravo

Danas je Beograd usao u Evropsku zajednicu. Ostro kazniti nasilje!

(ponedeljak, 11. okt 2010, 01:31) - anonymous [neregistrovani]

Obespravljeni!

Ustavom su mnoga prava zagarantovana ali sta se desava u praksi.Koliko je ljudi nezaposleno, koliko na ivici siromastva?? Ovde su najosnovnija prava ugrozena.

(ponedeljak, 11. okt 2010, 01:28) - anonymous [neregistrovani]

Завршена Парада поноса

Aj prosetajte ponovo!

(ponedeljak, 11. okt 2010, 00:46) - anonymous [neregistrovani]

Tako je!

Ne mozemo zajedno - ili oni ili mi. Neka drzava odluci.

(ponedeljak, 11. okt 2010, 00:43) - anonymous [neregistrovani]

Moj stav

Apsolutno se uzasavam bilo kakvog nasilja i osudjujem ga! Medjutim, za danasnje dogadjaje kao uzrok navodim organizatore, a kao posledicu huligane. I jedni i drugi su krivi. Organizatori, zato sto su znali da ce se ovo desiti, ali ih je bas bilo briga, oni bi izgurali tu paradu cak i po cenu zrtava, a po nalozima iz inostranstva. Huligane krivim zato sto su rusili njihov i nas grad, a stetu ce placati Beogradjani iz svog dzepa (sta mislite odakle se puni budzet?)Steta je sto drzava kao krivce navodi samo huligane... ne branim ih, neka svi dobiju po osam godina... ali kriva je vlast sto je ovo dozvolila iako je i ona znala da ce do nereda doci... da je to skup izuzetno visokog rizika i da se 90% gradjana Srbije protivi ovakvoj manifestaciji. Vlast je, zbog ulizivanja EU i SAD, popustila i dopustila da se ovo desi. Dakle, svi su krivi, i vlast, i organizatori i huligani. Sramota je sta se danas desilo. Zalost i tuga, uzas i sramota, kakav ponos, bre ljudi?

(ponedeljak, 11. okt 2010, 00:32) - anonymous [neregistrovani]

...

Kod nas sve ide u krajnost, kako desnicari, tako i homoseksualci :-(
A drzava je tek prica za sebe! Ona prijeti na sva usta kao da ce tako rjesiti problem. A sto se problema tice, o njemu vecina politicara pojma nema. A mozda nam to govori u kakvom nam je stanju drzava odn. u kakvom stanju nam je drustvo :-(

(nedelja, 10. okt 2010, 23:51) - anonymous [neregistrovani]

sta je 'sloboda' danas?

sta znaci 'sloboda' - idite u London - tamo su 'straight' u opasnosti i ugrozeni. Bolesna je ta 'sloboda'.