Koliko košta ozakonjenje objekta i šta sve mora da se uknjiži

Brz, jednostavan i jeftin – tako zakonodavac opisuje Zakon o ozakonjenju. Za vlasnike nelegalnih kuća on je, ipak, komplikovan i izlaže ih dodatnim troškovima čija se visina razlikuje od mesta do mesta. Građani koji svoj objekat konačno ozakone i plate sve troškove, na kraju daju izjavu da su oni, a ne nadležni, odgovorni za stabilnost objekata.

Poslednjih tridesetak godina, i u Kikindi su nikla nelegalna naselja, a vlasnici tih kuća sada pokušavaju da ih ozakone.

"Geodetska služba, određivanje slemena – 3.000, projektant i građevinac – 12.000 i zadnja stavka koju sam dobio da uplatim – 5.000 dinara", ističe vlasnik nelegalne kuće Dragan Krneta.

Problemi i kod nadležnih. Ima primera da Komisijama za popis nelegalnih kuća vlasnici ne dozvoljavaju da uđu u posed.

"Mi nemamo ni ovlašćenja ni prava da tražimo asistenciju od milicije. To je, jednostavno njihova volja, ali ovim putem apelujemo na njih da dozvole komisiji da uđe u dvorište", kaže Biljana Felbab iz Sekretarijata za stambeno-komunalne poslove i urbanizam.

Jelena Jekić, načelnica šabačkog Odeljenja za urbanizam očekuje da će se na seoskom području susretati sa velikim brojem napuštenih seoskih domaćinstava, kao i da će imati veliki problem da utvrde ko su vlasnici tih objekata.

Prvi korak za ozakonjenje je rešeno vlasništvo nad parcelom.

"Potrebno je da se uradi jedan elaborat geodetskih radova i da se uradi ucrtavanje u katastar. Cene su orijentaciono za tako nešto od 100-120 evra. Sledeći korak je da se prikupi ostala tehnička dokumentacija u vezi sa stanjem struje, stanjem vode, statike – stabilnosti objekta. Tu se cene kreću negde od 5.000-10.000 po svakom potrebnom dokumentu", kaže Mirjana Đurđević iz beogradskog "TAS-Engineering-a".

Iako zakon ispravlja pojedine nepravde, izgleda da uvodi i neke nove, smatraju stručnjaci. Žale se i građani koji čekaju da im se restitucijom vrati imovina.

"Zato što vlasnici kuća koji žive u njima i koji su u Surdulici ili Kaluđerici plaćaju istu taksu kao neko ko ima vilu na Dedinju. Najbolje rešenje je da se uvede plaćanje taksi po zonama kao što se plaća i porez na imovinu i kao što je bilo po zakonu o legalizaciji iz 2003. godine", objašnjava Dragoslav Šumarac iz Inženjerske komore Srbije.

Strahinja Sekulić, direktor Agencije za restituciju, kaže da za sada ne sarađuju sa Sekretarijatom za legalizaciju, ali da će je uspostaviti da bi sprečili da neko ozakoni svoju građevinu na nečijoj tuđoj zemlji.

Kuće na selu izgrađene do 1961. godine, do kada građevinske dozvole nisu bile potrebne, neće morati da budu legalizovane. Predmet ozakonjenja nisu ni pomoćni objekti izgrađeni na selu do 1973. godine.

broj komentara 9 pošalji komentar
(utorak, 29. mar 2016, 14:55) - Cinjenice [neregistrovani]

Istina

Odlicno si mu odgovorio analizirao zasto je ozlojadjen.
Ipak to su pojedinci koji ne razumeju koliko su drzava i budzet zaradili nelegalnom gradnjom.Naime, radi se o citavoj gradjevinskoj i preradjivackoj industriji, radnim mestima,prevozu, tehnici itd.
U pitanju su milijarde dolara.
Uostalom, ko je kriv sto je drzava branila gradjanima da grade krov nad glavom i nije izdavala dozvole.
A ovaj Sumarac nek se stidi.

(utorak, 29. mar 2016, 13:01) - graditelj [neregistrovani]

Odg.Građaninu (surovom)

Da li znaš koliko je tih nelegalnih objekata, a ti bi sve da sravniš? Rušiti sve sto je nelegalno izgradjeno, samo zato što tamo neki pojedinci prosto zavide onima koji mogu bilo šta da izgrade? Takve stvari se ni u ratu ne rade. Verujem da ti je teško i da okrečiš to što si nasledio, pa zato ti smeta što drugi mogu i grade. Legalizacija je proceduralna stvar koja s vremena na vreme ispliva u prvi plan...Pitanje cene je ujedno i teg koji taj proces opterećuje i dovodi u pitanje.

(utorak, 29. mar 2016, 12:40) - anonymous [neregistrovani]

Sluzbe zatajile ko je kriv??

U mojoj opstini sluzbe nisu postojale od 80-ih za izdavanje dozvole za gradnju, svako je gradio kako je znao i mogao. e sad treba da se legalizuje , odkle ta ideja polazi?? ovde su u ptanju pare, nista drugo se neresava legalizacijom, kuce ostaju i dalje na istim kriticnim tackama, znaci novac pa ceo svet je moj. Sve se vrti oko novca!!

(utorak, 29. mar 2016, 12:01) - anonymous [neregistrovani]

Коларићу, Панићу, плетемо се самићу...

Осамдесетих, у дворишту, направих једнособни станчић како бих превео деду и бабу из села, јер су већ посустајали и нису могли да се старају о себи.
Питао сам за дозволу-не, за помоћне зграде не може. ОК, ја направих без дозволе и негде око 1990. пријавих Управи прихода, од када уредно плаћам порез, и то ВЕЋИ, него за кућу у којој живим, јер деде и бабе више нема.
Е, сада легализација!
Подносих захтев ваљда два пута, кад, оно, иди ми дођи ми. Ни сада није боље.
Зашто брате не дође ко треба и каже: Господине Петровићу, Ваш објекат има 40 квадрата, пута нпр 2500 динара= 100.000. Хоћете ли на тај и тај рачун да платите у целости, или 12 рата по 10.000 или како већ. Све остало је малтретирање и замајавање.
Правити пројекат за готову, већ изграђену ствар, као да је у питању ледина, је исто као и поново правити свадбу јер је сниматељу била неисправна камера. Све остало је будалаштина и замајавање народа!

(utorak, 29. mar 2016, 11:56) - Gradjanin [neregistrovani]

Rusiti sve sto je nelegalno izgradjeno je jedino ispravno

To bi znacilo ovako: Ja izgradim kucu na Kalemegdanu legalizujem je na ovaj nacin. Zato i donosite takve zakone da se ne zamerate jedni drugima. Sve rusiti sto je bespravno izgradjeno! Jesmo li drzava ili smo tamni vilajet? Pogledajte samo sta je na obali Save iza bloka 45. I svi cute???? Ugrozen nasip!!! Posecena onolika stabla topole!!! Pa to je za zatvor, a ne za legalizaciju. Osloboditi samo sirotinju koja nema gde i nema sta. Njima dati te pogodnosti, ali i to na mestima odredjenim urbanistickim planovima.

(utorak, 29. mar 2016, 11:43) - Милорад Ерић [neregistrovani]

Коначно решење

Једино поштено решење било би рушење свих нелегалних објеката на територији целе Србије. Само тако би једном заувек проблем био решен а власници легално изграђених објеката не би испали то што су испали.

(utorak, 29. mar 2016, 11:43) - anonymous [neregistrovani]

Skupo

200 km kosta 450 EUR. i komplikovano!!

(utorak, 29. mar 2016, 10:31) - anonymous [neregistrovani]

Laži

To su sve same laži, legalizacija u Srbiji nikada nije bila komplikovanija a ni skuplja, sta raditi ako je firma koja je bila invenstitor više ne postoji, kao pat pozicija u sahu?

(utorak, 29. mar 2016, 09:59) - anonymous [neregistrovani]

Pa kako to sad ?

Па зар не обећаваше чуда ? Зар није било најављивано да ти треба 100 евра и чича-мича и готова прича !!?? Е грађани моји !