Uskoro bespilotni helikopteri domaće proizvodnje

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije dobilo je deset borbenih vozila i čamaca specijalne namene, a primopredaji je prisustvovao i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Premijer je čestitao namenskoj industriji i preduzeću Jugoimport SDPR koji je modernizovao i opremio borbena oklopna vozila i čamac i poručio da će taj čamac srpske proizvodnje moći da bude konkurentan na tržištu i doprineti razvoju srpske ekonomije.

Vučić je takođe najavio pre kraja godine prve bespilotne helikoptere srpske proizvodnje sa 750 kilograma nosivosti naoružanja.

Premijera su na Ušću u Beogradu pripadnici policije upoznali sa mogućnostima borbenih oklopnih vozila, koja su već bila u sastavu ministarstva, ali su u fabrici za proizvodnju složenih borbenih sistema u Velikoj Plani sada remontovana i unapređena.

Vučić je posle toga, sa komandnog broda Rečne flotile Vojske Srbije "Kozara" posmatrao prezentaciju tehničkih mogućnosti borbenog čamca, a zatim u učestvovao u njegovoj vožnji.

U obraćanju novinarima Vučić je istakao da, kada čamac bude ušao u serijsku proizvodnju, može da bude veoma konkurentan.

"Amerikanci su razvili, da ih tako nazovem, male topovnjače, ali verujem da naša cena može da bude neuporedivo bolja nego njihova. Oni ih prave, ne mnogo većim, ali tri puta skupljim i to bez naoružanja, mislim da možemo da budemo veoma konkurentni i napravimo dobar posao sa srpsku ekonomiju", rekao je Vučić.

"Posao Srbije je da vodimo računa o stabilnosti u regionu i da se pripremamo za sve terorističke pretnje", istakao je Vučić.

Rekao je da je sve to u proizvodnji vredelo minimalno 2,5 miliona evra.

"Od potpuno rashodovanih krntija smo napravili veličanstvena vozila", rekao je premijer i pokazujući na jedan od čamaca dodao da neki kažu da je top na njemu nešto malo veći i da ga je potrebno smanjiti za nekoliko milimetara.

Premijer je rekao i da što se proizvodnje u vojnoj industriji tiče, Srbija veoma dobro napreduje, te dodao da će naredne 2017. godine biti proizveden bespilotni helikopter.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da je danas policija neuporedivo spremnija da se suoči sa svim izazovima terorizma i ekstremizma, kao i da zaštiti stanovništvo od svih pretnji.

Govoreći o sredstvima iz kojih su nabavljena vozila ministar je objasnio da to nisu nova vozila, već da je reč o 26 borbenih oklopnih vozila i višenamenskog čamca koji su pripadali policiji, a koja su sada modernizovana i unapređena.

Stefanović je dodao da su pripadnici Žandarmerije imali priliku da ih testiraju u Kopnenoj zoni bezbednosti i da iznesu konkretne primedbe u njihovom funkcionisanju.

"Sve smo uradili u dogovoru sa Vladom Srbije, koja je izdvojila novac. Uradila ih je domaća industrija u skladu sa zakonom i veliku zahvalnost dugujemo Jugoimport SDPR-u koji je u rekordnom roku modernizovao i opremio naša oruđa", rekao je Stefanović.

Sa Vučićem su prezentaciji vozila ispred vojnog broda "Kozara" na Ušću prisustvovali i ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, kao i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

broj komentara 12 pošalji komentar
(nedelja, 27. mar 2016, 05:27)
anonymous [neregistrovani]

bravo

To srbijo

(subota, 26. mar 2016, 17:35)
anonymous [neregistrovani]

Dronovi

Bespilotni helikopteri su, u stvari, dronovi.

(subota, 26. mar 2016, 16:45)
Мишко [neregistrovani]

БОВ, Чамац, б. хеликоптер

Што се тиче БОВ-а треба ставити аутономну куполу са калибром од 30 мм најмање, а за Лазара 2 у више верзија (амфибија,извиђач....)кренути са калибром од 30 до 105 мм. Чамац је добар и има велики потенцијал однос цена квалитет. За беспилотни хеликоптер видећемо. А врабац и пегаз, где је запело?

(subota, 26. mar 2016, 15:43)
Мудријаш [neregistrovani]

То би

нека Газела могла да буде она је била око 1мил нова (има их половних и за 100 хиљ) а то је хеликоптер који је у потпуности освојен и неки УАВ, али ко и у сваком послу једино је битно наћи купца, а то је данас најтеже. Још да су 97 прихватили тај концепт за све и за возила било би много мање погинулих, али болље икад него никад.

(subota, 26. mar 2016, 13:53)
anonymous [neregistrovani]

Домаћа производња је у свету Ин!

Домаћа производња грађевинских и пољопрувредних машина, вагона, опреме јер имамо домаће фирме , пројекте, тржипте, марку....

Али лоша нам је организација..., жртве смо синдрома:" туђа трава зеленија, лепша".?

(subota, 26. mar 2016, 13:28)
A [neregistrovani]

Auuu,

Da bi neko locirao frekvenciju koja se menja 50000 puta u sekundi mora da bude baš tehnički potkovan... ako do toga dodje znači da smo opet izabrali pogrešnu stranu u sukobu. Namena helikoptera je pre svega izvidjanje, obeležavanje i vrlo malo dejstvovanja, znači talačke situacije i terorističke grupe zabarikadirane u kući/bunkeru/šumi itd. Takve grupe po pravilu nemaju opremu za radio elektronsko ratovanje/ometanje, samo mnogo jače države od npr nas. Dobar projekat

(subota, 26. mar 2016, 13:26)
anonymous [neregistrovani]

Samo napred !

Malo manje price i demagogije, a vise rada. Namenska industrija moze da pokrene Srbiju i da donese mnogo novca srpskoj privredi, a nasi strucnjaci nisu nista manje strucni od ostalih u svetu da proizvedu vrhunski proizvod.

(subota, 26. mar 2016, 11:56)
anonymous [neregistrovani]

malo pogresno tumacite

Bespilotne helihoptere nece koristiti policija protiv nato pakta ili nekog u tolikoj meri tehnicki nadmocnog neprijatelja, vec u protivteroristicke svrhe, kao i za osmatranje/izvidjanje eventualno i navodjenje. 750 kg je nosivost ne samo naoruzanja vec i ostale opreme u smislu razno raznih kamera i laserskih obelezivaca. Jedino sto po meni nije dobro je modernizovanje vozila BOV koje jeste dobilo moderno naoruzanje sa bezposadnom kupolom, ali je kalibar od 12,7 mm je pokazan kao slab na vecim rastojanjima pri dejstvima cak i na slabo oklopljena vozila i slabije bunkere (recimo teroriste skrivene u kuci) jer se cak i top od 20mm na bvp pokazao losim u prethodnim iskustvima. Po meni odbacivanje kalibra 30mm kao primarnog za sredstvo podrske pesadiji u svim uslovima (po cemu su danas zbog tehnoloske zastarelosti rashodovane "prage" bile veoma poznate i priznate) je veliki gubitak za Srpskog vojnika.

(subota, 26. mar 2016, 11:52)
dr v3jd3r [neregistrovani]

pozdravljam

Jeste malo, ako se uporedi sa nekim drugim nabavkama, ali se radujem kada kao drzava pokusavamo da povecamo odbrambene mogucnosti i policije, a nadam se i vojske. Ulaganje novca u proizvodnju naoruzanja i borbenih sredstava je i ulaganje u ekonomiju, jer cemo negde nesto i da utopimo i da zaradimo.

(subota, 26. mar 2016, 11:42)
Dalibor [neregistrovani]

Ekonomija

Ulaganje u namensku industriju je takodje ulaganje u ekonomiju. Od toga ljudi zive, pa mi nije jasan prvi komentar ispod.

Ovde nije rec o kupovini tudjeg vec domaceg naoruzanja, verovatno si nesto pobrkao kada si pisao komentar.