Strah od terorizma menja turističke destinacije

Terorizam je uspeo ako se pogleda krvna slika turizma u Evropi i Africi. Posle napada u Briselu Velika Britanija je upozorila građane da ne idu u Belgiju. Mnogim našim sugrađanima upozorenje vlasti nije potrebno.

Građani već neko vreme izbegavaju Egipat, Maroko i Tunis. Posle terorističkih napada u Ankari i Istanbulu ne zanimaju ih mnogo ni aranžmani u Turskoj. U Grčkoj su izbeglice pa i to nekome može da smeta. Napadi u Briselu i pre toga u Parizu pokazuju da ni kontinentalna Evropa nije bezbedna.

"Verovatno će profitirati lokalne ekonomije, lokalne turističke organizacije, lokalni turistički faktori. Mi to očekujemo da se desi i u Srbiji moram to da kažem, ma koliko da nije dobar razlog i lep razlog", kaže Aleksandar Seničić iz Jute.

Vojno-bezbednosni stručnjak Aleksandar Radić smatra da više nema bezbednosti."To je roba koja se više ne prodaje u Evropi i Mediteranskom bazenu. I sada, gde god da putujete morate da procenite da je nivo rizika mnogo veći nego bilo kad u prošlosti", ističe Radić.

Toga su svesni i građani. Kažu da da bi dobro razmislili da li bi uopšte putovali, ukoliko bi se dogodio terorostički napad u tim zemljama.

San o slobodnom svetu je sada košmar terorizma, a u strahu su velike oči.

Sociolog Slobodan Cvejić ističe da se stereotipi i predrasude brže razvijaju u ovakvoj situaciji. "Sada za svakog ko ima drugačiju boju kože mi potencijalno možemo da sumnjamo", kaže Cvejić.

Atmosfera straha će potrajati mesecima, kažu oni koji ocenjuju osećaj bezbednosti u društvu. Pored realnih opasnosti, i lažne uzbune poput onih u Atini i Moskvi, kada su zatvaran metro- podgrevaće taj osećaj. 

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 23. mar 2016, 10:02)
Rade [neregistrovani]

turizam

U prosli petak sam se vratio iz Dubaj, Abu Dabi, Oman i Barain. I tamo je sigurnost povecana.

(sreda, 23. mar 2016, 03:27)
anonymous [neregistrovani]

Bice strasno ako se nesto sto pre ne uradi...

Nije vise vazno ko je otvorio ovu Pandorinu kutiju, koja bi pukla pre ili kasnije sama, jer iako je 21 vek, ova velika grupa religijski opterecenih ljudi, koji su rasprostanjeni svuda po svetu, zivi i dalje po zakonima serijata, crnog perioda srednjeg veka i tako i dalje vaspitavaju svoju decu koja se kasnije vrlo lako radikalizuju. Svemu tome doprinosi i tajne podrske ekstremnim grupama velikih sila, koje interesuju samo licni i uski interesi i koje se ne libe da u odredjenim trenutcima podrzavaju takve, samo da bi sto pre dosle do svog politickog i ekomskog interesa.