Kad znanje postane dostupno svima

Od septembra 2014. godine svaki univerzitet ima zakonsku obavezu da nakon što neko odbrani doktorsku disertaciju na univerzitetu, taj rad podigne u nacionalni repozitorijum doktorskih disertacija u elektronskom obliku. Tako znanje postaje javno dostupno svima.

Trenutno se u repozitorijumu nalazi dve i po hiljade doktorskih disertacija, pa je, kažu u Ministartsvu prosvete, postao ozbiljna kolekcija znanja koja treba da pomogne budućim naučnicima u izradi svojih istraživačkih radova. U planu je i povezivanje sa evropskim repozitorijumom, odnosno bazom doktorskih disertacija.

Pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Milovan Šuvakov kaže da se trenutno na tom repozitorujumu nalaze doktorske disertacije koje su odbranjene od septembra 2014. godine kao i one od ranije s obzirom da su neki univerziteti, a tu je najažurniji Beogradski univerzitet, podigli veliki broj doktorskih disertacija koje su odbranjene i ranije.

"Za to nemaju zakonsku obavezu, ali svakako im omogućava repozitorijum da to urade", ističe Šuvakov.

Važno je što se uvode elektronski repozitorijumi, jer se oni mnogo lakše i proveravaju, kažu profesori. I podsećaju da postoje i takozvani elektronski i antiplagijat programi.

Profesor Sima Avramović rekao je da je otvorenost samih doktorskih disertacija prema široj javnosti jedna od garancija da će se neke slabosti koje su se ranije pokazivale, naročito u pogledu kvaliteta pojedinih disertacija, a ponekad i u pogledu korišćenja nedovoljno akademskih sredstava prilikom pisanja doktorskih disertacija, jasnije pokazati i lakše doći do izražaja.

Svaki fakultet ima i svoju bazu. Pravni fakultet ima svoj repozitorijum doktorskih disertacija od pre Drugog svetskog rata, i one su dostune čitaocima uz odgovarajuće mere, kako se knjiga ne bi oštetila.

Pristup repozitorijumu u elektronskom obliku je slobodan i svako ko želi može da pogleda šta se tamo nalazi.

broj komentara 0 pošalji komentar