Nikolić: Narodna biblioteka gradi lepu sliku Srbije

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je na Centralnoj manifestaciji povodom obeležavanja Dana Narodne biblioteke i Nacionalnog dana knjige da Narodna biblioteka Srbije neumorno gradi lepu sliku Srbije u svetu ne zaboravljajući stalnu komunikaciju sa svojim korisnicima. Filip David se ogradio od prisustva Nikolića.

Tomislav Nikolić uručio je nagradu "Janko Šafarik" direktorki Biblioteke grada Beograda Jasmini Ninkov.

Nikolić je istakao i da je NBS pozvana da predvodi institucije kulture, da im bude uzor, kao i da bibliotekarski posao ima kulturnu i prosvetiteljsku misiju, društveno najvažniju naročito za učenike i studente.

"Vi ste most između čitaoca i knjige, njegov vodič, promoter kulture čitanja koja ne sme da posustane u vremenima opterećenim lakom zabavom i estradom. Sa željama da ostanete posvećeni svom uzvišenom poslu, a u njegovoj realizaciji uvek ćete imati moju nepodeljenu podršku", rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije je kao najveću čast i odgovornost prihvatio pre tri godine da bude pokrovitelj Narodne biblioteke Srbije, saborne institucije kulture i kaže da mu sada prijatnu dužnost predstavlja da učestvuje u realizaciji i da pomogne najviše što može.

"Vođen Ciceronovom mišlju da napraviti biblioteku u kući znači podariti joj dušu, drugačije i nisam mogao, jer Srbija – naša zajednička kuća – ne zaslužuje manje od ovakve Narodne biblioteke koja prati savremene trendove u bibliotekarstvu, ali i u čuvanju, zaštiti i promociji knjižnog fonda", naglasio je predsednik.

On je podsetio na sve pomake, koji su za tri godine učinjeni u radu te institucije, poput u celosti obnovljenog trezora i fototeke Odeljenja za arheografiju, nabavljene kompakt-police i najavio da će ove godine biti završen eksterni depo, koji je veoma važan za dalje odlaganje knjiga.

Kao jedan od projekata koji se upravo realizuje, ističe i niz dogovorenih sadržaja sa nacionalnim bibliotekama drugih zemalja.

"Ta specifična vrsta kulturne diplomatije, od nemerljive je važnosti za našu zemlju. Pomenuću tek projekat 'Centar srpske knjige', koji će uskoro zaživeti u moskovskoj biblioteci u Slavističkom centru u Bugarskoj. Dogovaramo se, po istom principu, o našim centrima knjiga i u nacionalnim institucijama i bibliotekama širom Evrope", rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, takvi projekti su radost za sve koji u njima učestvuju, jer, kako je istakao, "ima se sa čim izaći pred vitezove pisane reči i čitaoce, ma gde bili u svetu".

"Imamo šta da pokažemo i čime da se ponosimo", naglasio je predsednik Srbije i uputio iskrenu zahvalnost bibliotekarima za rad.

"Čitav jedan skriveni vredni mravinjak iza kulisa hola, čitaonice, ove sale, vredno radi poslove od najvećeg nacionalnog značaja. Tih ljudi se retko setimo, a gotovo da nema dana u godini a da se u ovom zdanju ne dešavaju različiti programi, izložbe, promocije, koncerti, naučni i stručni skupovi", napomenuo je Nikolić.

Dodao je da se, istovremeno, daleko od očiju javnosti, u laboratorijama i kabinetima zgrade Narodne biblioteke restauriraju najstarije stranice naše pisane reči, brižljivo se čuvaju legati, fotografije, slike, časopisi, digitalizuje knjižni fond.

Obraćajući se bibliotekarima, Nikolić je rekao da neće prestati da ponavlja koliko je važan njihov posao, koliko je važno da se gde god može napravi biblioteka, "makar kutak pun knjiga, da se u svaki prostor unese duša".

"Od vrtića do osnovnoškolskih učionica, preko biblioteka u naseljima, opštinama, gradovima, do ove naše, krovne Narodne biblioteke Srbije. Vi ste most između čitaoca i knjige, njegov vodič, promoter kulture čitanja koja ne sme da posustane u vremenima opterećenim lakom zabavom i estradom", smatra predsednik.

On je bibliotekarima i svim građanima Srbije čestitao Dan Narodne biblioteke i Nacionalni dan knjige, donirao je monografiju o Žiči "piramidi knjiga" za najsiromašnije.

Upravnik Narodne biblioteke Srbije Laslo Blašković kao aktuelni problem biblioteke naveo je manjak prostora i rekao da za tri-četiri godine neće imati gde da se odlože knjige.

"Ali, postoji saglasje svih relevantnih činilaca da se taj problem reši, imamo podršku Ministarstva kulture i našeg pokrovitelja predsednika Republike", rekao je Blašković.

On je nagradu "Janko Šafarik" za najbolju knjigu u mreži javnih biblioteka Srbije za 2015. uručio piscu Filipu Davidu za roman "Kuća sećanja i zaborava".

Narodna biblioteka Srbije osnovna je 1832. godine i za dan osnivanja uzima se 28. februar te godine, kada je Dimitrije Davidović poslao pismo knezu Milošu o uređenju biblioteke.

broj komentara 14 pošalji komentar
(subota, 27. feb 2016, 08:10)
Radmila Mišić [neregistrovani]

ne politicar, predsednik

T.Nikolic, nije bio na svecanosti u svojstvu politicara tj predsednika SNS vec u svojstvu predsednika drzave da proslavi dan jedne od najvaznijih kulturnih institucija-ko bi inace trebalo da dodje? Predstavnic Fonda za humanitarno pravo? Pa, izvinite, oni nisu ucestvovali na izborima. Ili ce, ako pobedi politicka opcija F.Davida, pristalicama SNSa biti zabranjen ulaz u biblioteku? Hoce li postojati dve vrste gradjana:dostojni ulaska u biblioteku i nedostojni ulaska u biblioteku? Da li je to demokratija kojoj stremimo?

(subota, 27. feb 2016, 06:30)
Иван [neregistrovani]

Може бити

Тако што би исти политичари створили окружење да политика не треба да финансира било шта. Због деловања политичара, струка у било ком сегменту не може да се искаже. Можда због тога постоји незадовољство?

(subota, 27. feb 2016, 06:21)
Djordje [neregistrovani]

Filip David

Pitao bih gospodina Filipa u kojoj je stranci?! Zamišljam samo kako bi naša država izgledala kada bi sve funkcionisalo kao što radi gospodin Filip u kulturi. Mislim da je ovo velika sramota za njega i za našu kulturu. Nadam se javnom izvinjenju narodu srbije u ime kulture od strane gospodina Filipa.

(subota, 27. feb 2016, 00:05)
anonymous Moma Dr Alatnicarskih nauka [neregistrovani]

Nije miting

Gospodin nagradjeni je pogresio.Dosao je na proslavu znacajne kulturne ustanove,gde je i nagradjen za svoje delo,ali u tim okolnostima nije imao apsolutno nikakvo pravo na izjave koje su "pristale" samo politickim mitinzima. Ovako je omalovazio i javnost i kulturu a narocito slavljenicku ustanovu i na kraju i nagradu koju je dobio.U ovakvim prilikama nema nikako mesta politickim delovanjima.Ja se kao povremeni korisnik usluga te ustanove,zbog ovoga, jako lose osecam.

(petak, 26. feb 2016, 23:55)
anonymous [neregistrovani]

Svaka cast predsedniku Srbije

Narodna biblioteka Srbije je kruna srpske kulture, a predsednik Nikolic, iako za njega nisam nikad glasao je na krajnje kulturan nacin odgovorio doticnom knjizevniku koji po meni ne zasluzuje da bude tu gde je danas bio. Zasto smatra da narodnu biblioteku treba da zanimaju njegovi politicki stavovi ? On je na svecanost pozvan iz sasvim drugog razloga, a ako mu se neki politicar ne dopada, ima demokratsko pravo da za njega ne glasa.

(petak, 26. feb 2016, 22:38)
anonymous Angelina [neregistrovani]

"Narodna biblioteka gradi lepu sliku Srbije"

ali u Srbiji uvek ima onih koji su u stanju da pokvare svecanost. Cisto politikanstvo.

(petak, 26. feb 2016, 21:48)
anonymous [neregistrovani]

@cestike...odgovor

a kako bi se bez politike mogla osigurati sredstva za fukciniranje raznih kulturnih ustanova.

(petak, 26. feb 2016, 21:29)
anonymous [neregistrovani]

Није у реду

Председник Николић је представник српског народа и треба да присуствује друштвеним и културним догађајима. И Путин обилази библиотеке па га нико не вређа.

(petak, 26. feb 2016, 20:18)
anonymous [neregistrovani]

E, pošto je to skup posvećen kulturi, onda političaru Nikoliću nije bilo mesto na tom skupu.

Neki zaboravljaju da je, pored toga što je političar, Tomislav Nikolić i izabrani predsednik Republike Srbije. To je i David očigledno smetnuo s uma. Pa, ako na ovakvom skupu nije mesto predsednicima, onda ste potpuno u pravu.

(petak, 26. feb 2016, 18:35)
anonymous [neregistrovani]

Čestitka i za nagradu i za stav

E, pošto je to skup posvećen kulturi, onda političaru Nikoliću nije bilo mesto na tom skupu. A ako se već političar Nikolić na tom skupu pojavio, onda je književnik David imao puno pravo da se od prisustva političara ogradi.