Za roditelje bolesne dece 100 odsto plaćenog bolovanja

Ministarstvo zdravlja predložilo je da roditelj koji neguje teško obolelo dete može da bude na bolovanju sve vreme tokom trajanja detetovog lečenja, dakle, bez vremenskog ograničenja, saznaje RTS.

Predlog podrazumeva da roditelj za to vreme prima 100 odsto naknade ličnog dohotka.

"Saslušali smo njihove probleme, ušli u rešavanje, krenuli sa predlozima da roditelji budu sve vreme na bolovanju, bez ograničenja - koliko god je dete bolesno i da im bolovanje bude plaćeno 100 odsto", rekao je za RTS ministar Zlatibor Lončar.

Ističe da se u vezi sa ovim predlogom već krenulo u proceduru.

"Gledamo šta je od svega toga moguće, ali sigurno je da će veći deo toga biti rešen", kaže ministar.

Ovu novinu u Zakonu o zdravstvenom osiguranju iniciralo je Udruženje dece obolele od raka, zajedno sa resornim ministasrtvom.

Do sada su roditelji na bolovanju primali 65 odsto naknade.

Ovaj predlog dolazi uoči Svetskog dana posvećenog deci oboleloj od raka, koji se obeležava sutra. U to ime, drugari koji su zdravi otpevali su im pesmu - sa porukom da nisu sami, da moraju da se bore, i da im u školskoj klupi čuvaju mesto.

U svetu godišnje od nekog malignog tumora oboli više od 160.000 dece, a samo u Srbiji oko 350 mališana.

Deca u Srbiji najčešće obolevaju od leukemije, tumora u stomaku, ali i glavi. Lečenje je dugotrajno, deca nekada u bolnici borave i do godinu dana.

U zavisnosti od vrste bolesti, izlečenje je moguće u više od 70 odsto slučajeva. Ipak, najtežu bitku ne uspe da dobije oko 50 dece.

"Ono što je najbolje u svemu jeste da je najveći progres u medicini urađen upravo u pedijatrijskoj onkologiji, i to je jako dobra vest. Jako veliki broj dece se izleči, u svetu 80, kod nas 70 odsto. Tih 10 procenata jeste ceo školski razred za našu zemlju", kaže Irina Ban iz Udruženja roditelja dece obolele od raka "Zvončica".

Zbog toga je pokrenuta i inicijativa da se roditeljska udruženja udruže, da se stručnjaci okupe, i da Srbija čim pre dobije Strategiju za borbu protiv raka kod dece.

broj komentara 4 pošalji komentar
(nedelja, 14. feb 2016, 12:47)
anonymous [neregistrovani]

uf

Al' ce biti korupcije i laznih potvrda... Ima da nam odjednom cela nacija postane bolesna :( bez obzira na tamo neke "komisije" koje su se pokazale ne efikasne po pitanju invalidskih penzija. Bilo bi to lepo za takve ljude ali bojim se da jedino oni nece doci do te nadoknade

(nedelja, 14. feb 2016, 11:32)
anonymous [neregistrovani]

Uvod

Nemate pojma kakvi će se se još sve predlozi i obećanja pojaviti pred izbore u svrhu srećnog života i blaostanja građana Srbije. A realizacija? Koga to briga kada prođu izbori. Već viđeno.

(nedelja, 14. feb 2016, 10:43)
jovo [neregistrovani]

100% od plate

Ovo ce vrediti dok prodju izbori. Samo jos trebate odluciti ko ce to platiti kao i ko ce odrediti kategoriju obolenja koji ce imati pravo. Socijalizam je divna stvar, ali novac treba najpre zaraditi pa ga onda deliti!!!

(nedelja, 14. feb 2016, 10:05)
anonymous [neregistrovani]

Vruć krompir

Samo još da vidimo ko će kompetentno da napravi finu granicu između teško obolele i druge bolesne dece. Veoma klizav teren.