Cvećara kojoj ruže cvetaju već pola veka

Iako je ekonomska kriza zatvorila mnoge cvećare, jedna od najstarijih prodavnica cveća u Beogradu i dalje radi. U njoj se ruže, karanfili i gerberi kupuju skoro 50 godina.

Još u prošlom veku, 1968. porodica Dacijar odlučila je da uzgajanje ukrasnog kupusa i cveća u saksiji postane njihovo zanimanje. Od tada do danas, kažu, posao cveta i to uglavnom zimi.

Svetlana Dacijer, vlasnica cvećare "Dacijar", kaže da se može živeti od cvećare, ali da to nije kao nekada, sedamdesetih godina kada je bilo malo cvećarskih radnji.

"Sada je mnogo veći broj cvećara, ali može da se živi. Mogu da se podmire svi troškovi, da se ne kasni sa platama, da saradnice budu zadovoljne, i da se normalno i pristupačno živi", kaže Dacijer.

Od uzgajanja ovdašnjeg baštenskog cveća do najskupljih egzotičnih biljaka, za pola veka radnja je prodala na hiljade buketa. Ipak, zahtevi mušterija ostali su isti.

"Najčešće se traže ruže. Ruža je 'kraljica cveća' i sa ružom ne možete da pogrešite nikada", kaže Dacijer.

Ovaj cvetni dućan nasleđuje se iz generacije u generaciju. Iako cveće više ne proizvode sami već ga nabavljaju, vlasnici kažu da i za buduće generacije ima posla.

"Imam naslednika, to je moj unuk koji je sada dečkić. Ja se nadam da će on da preuzme radnju i da će da nastavi tradiciju Dacijerovih", kaže Svetlana Dacijer.

A baš zbog tradicije Svetlana neće dozvoliti da cvećara lako uvene. Za sada nema brige jer dokle god bude Kalenić pijace, biće i prodavnice cveća.

broj komentara 0 pošalji komentar