Ko je na vrhu liste najrizičnijih poslova

Tokom prošle godine na poslu je napadnuto oko 700 medicinskih radnika, pokazuju podaci MUP-a. Elektroprivreda Srbije više i ne broji napade na montere koji otkrivaju krađu struje i isključuju je zbog dugova. Šalterski službenici pridružuju se listi stresnih zanimanja. Ipak, ovi poslovi nisu opasni po život prema kriterijumima Uprave za bezbednost i zdravlje na radu. Zbog sve učestalijih incidenata, rizici će se, kažu, ponovo procenjivati.

Sam svoj gazda – status sa mnogo prednosti, ali i ozbiljnom manom. Onog ko sam sebe uposli Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu ne prepoznaje, samim tim i ne štiti.

Vera Božić Trefalt iz Uprave za bezbednost i zdravlje na radu kaže da on sam mora da ima odogovrnost za sebe.

Tako, na primer, limar ili stolar može, ali ne mora da nosi zaštitnu opremu. Taksista nema izbora. Na radnom mestu stalno je u opasnosti. To potvrđuje i nedavno ubistvo taksiste u Šapcu.

"Nama zakon nalaže da obavezno moramo svakog putnika da primimo u automobil, nebitno ko je i šta je. Međutim, u automobilu ne sme slučajno da se nađe neki pajser, bokser ili bezbol palica", kaže taksista Miodrag Reljić.

Bezbedniji bi trebalo da bude radnik koji ima poslodavca jer je njegova dužnost da ga zaštiti. Zbog čestih incidenata, EPS-u pomaže i policija.

"Nekada su napadali naše montere toplim i hladnim oružjem i oruđem, puštali domaće životinje, sklanjali merdevine ili drmali merdevine tokom isključenja, tako da je bilo i povreda i lomova, a i stresnih situacija gde bi ljudi završavali na psihijatriji", kaže Sandra Alagić iz "EPS Distribucije".

Ponekad se i sam stres može tretirati kao povreda na radu.

"Naravno da je neophodno da se hitno preduzmu medicinske mere u smislu odlaska, na primer, kod neuropsihijatra. Tada će se dokazivati uzrok, odnosno posledica i veza između napada i samog stresa", rekla je Vera Božić Trefalt.

Učestale napade stručnjaci dovode u vezu sa slabim funkcionisanjem institucija, a građani nezadovoljstvo reflektuju na zaposlene u njima.

"U društvu gde je nepoverenje sve veće, gde su pojedinci sve uplašeniji za svoju egzistenciju, i budućnost, naravno da su te reakcije prenaglašenije i da određena zanimanja koja ne bi trebalo da budu toliko rizična, kao što su zanimanje medicinske sestre ili neka druga, postaju upravo tako rizična budući da na sebe primaju taj, ni krivi ni dužni, često opravdani jed građana", ističe sociolog Dalibor Petrović.

Zbog toga se gubi razlika između tradicionalno rizičnih zanimanja i onih koja to nisu. Opasnosti u rudarskom poslu mogu se predvideti i određenim procedurama izbeći, ali rizici koji ne mogu da se planiraju, mnoge poslove danas čine rudarskim.

broj komentara 4 pošalji komentar
(subota, 13. feb 2016, 13:32)
anonymous [neregistrovani]

Obe strane medalje daju celovitu sliku

Za montere razumem i trebalo bi da policija ide sa njima kada iskljucuju struju nekome.
Sto se tice saltrusa i medicinskih radnika, trebalo mi malo bolje ispitati zasto su napadani u tolikom broju.
Ko je god zadnjih godina otisao u zdravstvenu ustanovu, mogao je lako da vidi sta se tamo radi, a sta se ne bi smelo raditi od strane zdravstvenih radnika.
Daleko od toga da opravdavam neko nasilje ili napad, cak sta vise, ja sam za najstroze kazne za sve oblike nasilja.

(subota, 13. feb 2016, 13:08)
anonymous [neregistrovani]

U Srbiji su mnoga zanimanja rizicna, a....

....niste pomenli vozace autobusa u Bg. kojima ja glava u torbi!? Ima ih jos, ali sta vredi pisati.....

(subota, 13. feb 2016, 12:33)
anonymous [neregistrovani]

Uz montere slati policiju!!!

Uz montere slati Policiju i resen problem.
Ako policija cuva diplomate moze i radnike od vitalnog znacaja za drustvo i drzavu.
Tako da je za normalne ljude i vrolo normalno i jednostavno resenje....cccc

(subota, 13. feb 2016, 11:02)
anonymous [neregistrovani]

Rizicni poslovi!

Za montere iz elektro distribucije i shvacam rizik jer najvise im prete oni koji su imucni i koji imaju neku zastitu.Sto se tice medicinskog osoblja da li neko spominje kako se oni ponasaju prema pacijentima i da li snose neku odgovornost.Ne,zato tako i rade a kukaju da su toboz oni jedni od najugrozenijih! A ko stiti pacijente od takvih??? Za salterske sluzbenike da i ne pricam! Njima dorucak traje po sat vremena a rucak i po dva sata a mi ih moramo cekati dok se gospoda ne vrati! Kad dodjemo na salterima moramo sacekati dok gospodje poiju kafu,turpijaju i lakiraju nokte i dok se ispuderisu! A onda vicu na ljude koji cekaju od ranog jutra i ko zna koliko su kilometara prevalili za neki papiric ili nesto drugo sto moze da se zavrsi za 10-13-ak minuta! Ko stiti one cije su njihove zrtve??? A onda kukaju kako su oni najugrozeniji i da su im male plate! Svaka cast izuzecima,ali ja nekima ne bi dao nikakvu platu,vec poterao o doveo one koji cekaju za posao i koji bi svoju funkciju savesno obavljali! Treba prvo pocistiti pa tek onda reci da je nesto cisto!!!