SPC: Susret dva poglavara podsticaj dijalogu u ostatku sveta

Portparol Srpske pravoslavne crkve (SPC), episkop bački Irinej, pozdravio je predstojeći susret pape Franje i poglavara Ruske pravoslavne crkve (RPC) patrijarha Kirila u Havani 12. februara i izrazio nadu da će to biti podsticaj mirotvornom dijalogu dveju hrišćanskih crkava i u drugim delovima sveta.

"SPC izražava nadu da će predstojeći razgovor biti podsticaj mirotvornom i istinoljubivom dijalogu i u drugim delovima sveta, pa i na našem području, gde pravoslavni Srbi vekovima žive sa susedima i braćom rimokatoličke veroispovesti – u Hrvatskoj u poslednje vreme, nažalost, kao defakto građani drugog reda, za poneke neželjena zajednica, umesto kao crkva ravnopravna pred državom, za šta se ne zalaže samo naša SPC, nego i sam papa Franja i Sveta stolica u celini", kazao je Irinej, a saopštila SPC.

Navedeno je i da SPC podržava napore dvojice poglavara da u dijalogu i saradnji s najodgovornijim predstavnicima hrišćanskog sveta pronađu "delatne odgovore na tragične događaje koji stoje pred savešću čitavog čovečanstva, a to je u prvom redu genocid koji se vrši nad hrišćanskim stanovništvom Bliskog istoka i znatnog dela Afrike".

Poglavari dve najveće hrišćanske crkve razgovaraće o progonu hrišćana na Bliskom istoku i u drugim delovima sveta i potpisati zajedničku deklaraciju, najavljeno je ranije iz Vatikana i Moskve.

broj komentara 4 pošalji komentar
(sreda, 10. feb 2016, 21:10) - anonymous [neregistrovani]

Biblija

Sve se odigrava baš onako kako je u Bibliji zapisano. Spremite se, teško nama!

(sreda, 10. feb 2016, 21:02) - Патриот [neregistrovani]

Не ида он вама на ноге него ви њему!

Тачно, биће вам потицај да што пре пољубите папи папучу и да му се поклоните. Неко ће морати да одступи од своје науке и вере и да прихвати ону другу, да би дошло до јединства. А колико познјем католичку цркву и њену науку она не отступа од својих циљева, да загосподари свим религијама и целим светом. Само се мало прерачунала, Господар света је Господ Исус Христос и он ће сести на престо света а не папа. А ако се ви верске старешине ради фотеља одрекнете правог господара света и прихватите лажног онда знате где вам је крај. У језеру огњеном са Ђаволом, демонима и осталим њиховим слугама. Није политика за цркву...

(sreda, 10. feb 2016, 20:38) - anonymous [neregistrovani]

A srpske zrtve ?

Episkop Backi Irinej je pomenuo genocid nad hriscanima u africi, ali je izostavio genocid nad Srbima u nezavisnoj drzavi Hrvatskoj u koji su bili ukljuceni i katolicki biskupi. Moramo o tome kad tad razgovarati jer ako sopstvenu tragediju gurnemo u zapecak, ona ce nam se ponovo dogoditi.

(sreda, 10. feb 2016, 19:44) - Igor [neregistrovani]

Kako da ne...

Nakon ovog susreta u Havani cemo videti kako izgleda Svet bez Boga i kako izgleda Svet o kome tako lepo govori Irinej Bulovic.