Miliband: Događaji na srpsko-mađarskoj granici mračna strana Evrope

Predsednik Međunarodnog komiteta spasa Dejvid Miliband kaže da događaji na srpsko-mađarskoj granici, gde je u sredu mađarska policija ispalila suzavac na izbeglice među kojima je bilo žena i dece, otkrivaju "mračnu stranu evropskog karaktera".

Dejvid Miliband je u izjavi za agenciju AP istakao da je "svako ko ima bar gram morala zaprepašćen onim što se dešava u tim delovima Evrope", prenosi Tanjug.

Predsednik Međunarodnog komiteta spasa (IRC) Miliband, bivši šef britanske diplomatije, pohvalio je vođstvo Nemačke u odgovoru na izbegličku krizu koja je zahvatila Evropu, ali je kritikovao odluku Mađarske da podigne ogradu na svojoj granici kako bi sprečila priliv izbeglica.

To je ocenio kao "pogrešnu i kratkovidu odluku, koja je, u kombinaciji sa taktikama maltretiranja, očigledno užasna".

Mađarska policija je u sredu upotrebila suzavac i vodene topove kako bi sprečila izbeglice da uđu u Mađarsku, a u sukobima je povređeno oko 300 ljudi.

U tu zemlju je od početka godine ušlo više od 200.000 izbeglica, uglavnom peške iz Srbije, a njihova krajnja odredišta su Nemačka i druge bogate zapadnoevropske zemlje.

Miliband je istakao da to što članice Evropske unije na sastanku u Briselu u ponedeljak nisu uspele da dogovore zajedničku izbegličku politiku "razočarava na više načina", ali Evropa, prema njegovim rečima, nema izbora nego da nađe drugo rešenje.

Slanje tih ljudi dalje kako biste se sami rešili tog "problema" očigledno nije rešenje, istakao je Miliband.

broj komentara 0 pošalji komentar