AI: U haosu na granici deca odvojena od porodica

Organizacija Amnesti internešenel navodi da je mađarska policija razdvajala decu od njihovih roditelja u haotičnim scenama na mađarsko-srpskoj granici kada je mađarska policija bacala suzavac na izbeglice.

Amenesti Internešenel ističe da je mađarska policija razdvojila najmanje devet ljudi, među kojima najmanje četvoro dece, od njihovih porodica, prenosi Tanjug.

"Te porodice očajnički žele da im se vrate njihova deca. Ta deca, ne samo da su prošla traumatično putovanje do granice i bila izložena nasilju policije, već su sada izgubila osećaj sigurnosti usled toga što nisu sa roditeljima", izjavila je direktorka Amnestija za krizne situacije Tirana Hasan.

Amnesti navodi da se smatra da su deca odvedena u obližnju zgradu pogranične policije.

"Mađarske vlasti moraju odmah da vrate tu decu njihovim porodicama", istakla je Hasan.

Do sukoba na mađarsko-srpskoj granici je došlo pošto su izbeglice bezuspešno pokušavale da se probiju mađarsku granicu, bacajući kamenice i boce, da bi policija na to odgovorila suzavcem i vodenim topovima.

Jedan otac osmogodišnjeg dečaka je Amnestiju rekao "da je njegovo dete je odvedeno od njega dok ga je držao za ruku i još mu nije vraćen".

AI dodaje da još jedan čovek traži svoju decu staru šest i osam godina, kao i da su svedoci videli kako mađarski policajci odvode jednu majku i dete.

broj komentara 0 pošalji komentar