Vulin: Migranti neće moći nazad iz Mađarske

Migranti koji ne uspeju da pređu mađarsku granicu i ostanu na ničijoj zemlji moći će da se vrate u Srbiju i borave u prihvatnim centrima, dok oni koji pređu u Mađarsku ali budu vraćeni u Srbiju – neće biti prihvaćeni, izjavio je večeras ministar Aleksandar Vulin.

Vulin je objasnio da oni migranti koji pređu u Mađarsku i budu evidentirani u toj zemlji, a nakon toga na silu vraćeni u Srbiju, neće biti prihvaćeni.

"Mi nikoga na silu nećemo zadržavati na našoj teritoriji i samim tim nećemo dozvoliti nijednoj zemlji da na silu i bez odgovarajuće zakonske procedure i readmisije bilo koga vrati na našu teritoriju", rekao je Vulin Tanjugu.

Upitan šta će biti sa tim migrantima, Vulin je rekao da to više neće biti odgovornost Srbije.

"To više nije naša odgovornost, oni su na teritoriji Mađarske i očekujemo od mađarske države da se prema njima ponaša kako dolikuje", rekao je Vulin.

I državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Nenad Ivanišević kaže da Srbija neće prihvatiti izbeglice koje Mađarska bude htela da vrati, po cenu da i Srbija rasporedi svoju vojsku na granici.

Državni sekretar je pred početak skupa posvećenog ljudskim pravima izbeglica rekao da će Srbija primati nazad ljude na koje se odnosi readmisija, ali da se to ne odnosi na najveći deo izbeglica koji je ilegalno prešao iz Srbije u Mađarsku.

"Mi nikog nećemo da primimo. Zna se šta je readmisija. I po readmisiji ćemo ljude primati. Ljude koji su prešli u Mađarsku nećemo primiti, po cenu da i Srbija postavi vojsku na granici. Nećemo prihvatiti taj broj izbeglica koji Mađarska vraća. I to jeste naš stav od danas i to svi treba da znaju", rekao je Ivanišević.

Za građane Srbije nema promena u putovanju

Suspendovanje Šengenskog sporazuma i uvođenje granične kontrole u pojedinim zemljama Evrope za građane Srbije neće značiti nikakvu promenu, rekao je Ivanišević.

Prema njegovim rečima, nijedan građanin Srbije neće osetiti bilo kakvu promenu u svom kretanju u Evropi, jer se promene odnose isključivo na izbeglice.

"Naravno, podsetićemo se kako izgledaju granice, malo smo bili zaboravili, ali u svakom slučaju jeste možda dobro da se podsetimo tih nekih stvari da ih mi nikada ovde ne bismo primenjivali. Ja moram sa ponosom da kažem: mi zidove podizati nećemo i granice nećemo zatvarati", rekao je Ivanišević.

Prema njegovim rečima, u Srbiji je trenutno smanjen broj izbeglica, a nema ni najava da su nove izbeglice krenule ka našoj zemlji.

Srpske institucije dobro postupaju prema izbeglicama

Stalni koordinator Ujedinjenih nacija u Srbiji Irena Vojackova Solorano ocenila je da se u Srbiji institucije dobro odnose prema izbeglicama i migrantima u poređenju sa drugim državama koje su pogođene ovim talasom.

Solorano je na radionici u Subotici posvećenoj ljudskim pravima izbeglica, koja je okupila predstavnike institucija iz lokalnih samouprava koje su najviše pogođene krizom, izrazila očekivanje da će tokom tri dana njenog trajanja pružiti podršku organima Srbije da preduzimaju prave korake u ovoj situaciji.

"Ujedinjene nacije podržavaju srpske vlasti i mnoge nevladine organizacije koje su veoma aktivne još od početka krize i nastavićemo da pružamo podršku", rekla je Vojackova Solorano.

broj komentara 9 pošalji komentar
(utorak, 15. sep 2015, 12:22) - anonymous [neregistrovani]

Turska

Izgleda da ce EU morati ipak da ih salje nazad u Tursku, jer i sa Turskom imaju sporazum o readmisiji, a iz Turske su prvo usli u EU... dakle - svi nazad!

(utorak, 15. sep 2015, 11:40) - Srdjan Rajic, Danska [neregistrovani]

@???

Prijatelju, problem je kompleksan. Radi se o prljavim igrama u okviru EU gde Srbija na ovaj ili onaj način rizikuje velike nevolje. Ako bi Srbija sagradila zid od bodljikave žice, rasporedila vojsku i policiju i zaustavila sve ove lažne azilante koji dolaze iz BJRM, napali bi nas Nemci i Francuzi. Ponovo bi krenula propaganda o ružnim ultranacionalistima i rasistima Srbima. Sa druge strane povladjujući Nemcima i Francuzima, rizikujemo dobre odnose sa susedima iz Regiona i Istočne Evrope, koji neće ni da čuju za prijem nekakvih lažnih azilanata, pa čak ni pravih azilanata ako su islamisti. Poučeni iskustvom sa Zapada, ove zemlje su svesne kakvu destabilizaciju i probleme donose takvi azilanti. Kako god mi radili uvek postoji rizik da se svi izvuku nekakvim kompromisom u Briselu, a da svu krivicu svale na Srbiju. Nije ovde lako biti na vlasti u Srbiji. Treba igrati vrlo obazrivu diplomatsku igru gde se teren menja iz sata u sat. Koliko se vidi iz reakcija raznih evropskih medija i krugova, za sada, Vlada Republike Srbije ovu igru vrlo uspešno igra. Svi se medjusobno psuju ali istovremeno svi (npr. i Nemci i Madjari) nemaju zamerke na ponašanje Srbije. To je dobar znak. Bitno je samo jasno staviti na znanje da u Srbiji nema ni mesta ni para za ove ljude. Onaj ko ih je pozvao neka ih ili primi ili neka ih vrati odakle su došli. Srbija sa time nema ništa. Tako treba i da ostane. A da se radi o lažnim azilantima, svima je jasno. Pa oni su već bili i u EU i u šengenskoj zoni (u Grčkoj) ali avaj, Grci ne daju dovoljno para, pa hoće samo kod Nemaca koji daju velike pare. 

(utorak, 15. sep 2015, 08:21) - Markovljev [neregistrovani]

Srpska naivnost i dobrota

Ponovo smo bili naivni, svima verovali i zaspali. Koliko dugo su Madjari najavljivali to što su uradili? Nije nam to bilo dovoljno upozorenje, verovali smo Markelovoj da će ih sve primiti i zbrinuti a mi samo treba da ih pustimo da prodju kroz Srbiju. A šta se desilo? Nemci su prvi uveli granične kontrole a neću ni da pomislim šta će se dogoditi kada Nemci počnu da vraćaju sve što nisu dobili azil. Kada do toga dodje Grci će postaviti zid sa Makedonijom i sve izbeglice će završiti u Srbiji i Makedoniji a mi ćemo opet u interesu da nas u EU prime sagnuti glavu i još više upadati u bedu, Te ljude neko mora nahraniti i obezbediti im krov nad glavom. Šta smo mi čekali sa vojskom na granici? Izbeglica mi je žao, ali nije Srbija majka svih izbeglica, ionako imamo iskustva sa svojim narodom iz Bosne i Hrvatske a šta nam je pomogla EU, UN, UNICEF i slične organizacije?

(utorak, 15. sep 2015, 07:19) - anonymous [neregistrovani]

g.Vulinu

Treba verovati,valjda nasi politicari znaju sta rade.

(utorak, 15. sep 2015, 05:15) - anonymous [neregistrovani]

samo tako

S kako mi mozemo da znamo ko je evidentiran u Madjarskoj a ko ne???

(utorak, 15. sep 2015, 02:38) - Dejan [neregistrovani]

konačno

Dobro je da ste počeli da pričate istinu. Kao i što je Orban reko pre neki dan, izbeglice nisu Mađarski problem nego Nemački. I da se zna da ovde Mađarska brani granicu Nemačke a ne njene. Niko neće da ostane u Srbiji ili Mađarskoj nego hoće na zapad. A mi treba ovde da branimo njihova blagostanja?

(ponedeljak, 14. sep 2015, 22:57) - anonymous [neregistrovani]

???

Ali ja stvarno ne razumem zbog čega mi njih puštamo da putuju kroz Srbiju?! Zašto ih mi ne sprecimo, zašto ne putuju kroz bugarsku dalje za Mađarsku i tako, pa kod toliko pređenog puta neigra više ulogu ako idu zaobilaznim putem jer i onako ulaze kroz zemlju evropske unije, pa tako onda neka i putu ju zemljama koje su unutar unije a to su Bugarska, Rumunija, Mađarska itd!

(ponedeljak, 14. sep 2015, 22:02) - anonymous [neregistrovani]

Vulin o vraćanju imigranata

A šta ćemo sa onim silnim što će nam doći iz Makedonije?! Njih ćemom zadržati?!

(ponedeljak, 14. sep 2015, 21:31) - anonymous [neregistrovani]

Ovo je ...

nešto novo u odnosu na ranije izjave naših zvaničnika. Nećemo još dugo čekati da se uverimo .