Muzej Nikole Tesle demantuje optužbe o satanizmu

Direktor Muzeja Nikola Tesla Branimir Jovanović rekao je da je dozvolio grupi umetnika da uđe u muzej i napravi nekoliko fotografija. Dok SPC tvrdi da je reč o satanističkom obredu, Jovanović ističe da su umetnici odali poštovanje naučniku, meditirali i da je sve bilo u granicama pristojnosti. Fotografiju događaja iz muzeja, organizacija "Rezonejt" objavila je još 14. aprila.

Jovanović kaže da se grupa umetnika u muzeju kratko zadržala. Sedeli su sa strane i ponašali se vrlo pristojno, naveo je Jovanović, prenosi Tanjug.

"Apsolutno moram da kažem da vodimo računa o tome da ono što se dešava u muzeju bude sa jednim poštovanjem prema Nikoli Tesli i za sada nismo imali problema", rekao je Jovanović gostujući na televiziji N1.

Prethodno je Srpska pravoslavna crkva objavila fotografiju iz Muzeja Nikole Tesle za koju tvrdi da najbolje svedoči o razlozima za premeštanje urne sa ostacima čuvenog naučnika.

Kako je navedeno u saopštenju SPC koje je potpisao mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević izjavio je da je preseljenje urne Nikole Tesle tražila SPC i da je reč o inicijativi patrijarha Irineja zbog satanističkih obreda u Muzeju, "kod mnogih je izazvala nevericu, a kod nekih i podsmeh".

Inače, fotografiju je na Tviteru još 14. aprila objavila organizacija "Rezonejt", koja je od 13. do 18. aprila održala festival u Beogradu. U opisu fotografije navodi se da je u Muzeju održan intervju sa jednim od učesnika festivala Robertom Aiki Obri Lovom, poznatijim kao Ličens.

Kako se navodi na sajtu "Rezonejta", Ličens, koji se vidi na fotografiji, umetnik je i multiinstrumentalista.

Organizacija "Rezonejt" navodi da je cilj festivala podsticanje debate o položaju tehnologije u umetnosti i kulturi.

Direktor Muzeja Nikole Tesle Branimir Jovanović ukazuje da senzacionalistička priča o satanizmu nanosi štetu Muzeju, ali i da, ukoliko postoji inicijativa za izmeštanje urne, mora javno da bude razmotrena.

Do sada, kako je rekao, taj muzej niko nije optuživao za satanizam i apsolutno nije sporna fotografija koju je SPC objavila na svom sajtu, jer je na njoj pomenuta grupa umetnika.

Ne postoje optužbe za satanizam, izričit je Jovanović napomenjući da je samo reč o nespretnoj izjavi predsednika Skupštine grada Nikole Nikodijevića koju je on odmah povukao.

Prema njegovim rečima, stav Muzeja je da, ukoliko inicijativa za izmeštanje urne postoji, bilo da je pokreće Skupština Grada Beograda ili SPC ili Kancelarija predsednika, ona mora da se razmotri, i to javno.

Jovanović je ocenio da je ideja o formiranju komisije dobra.

"Muzej će apsolutno pomoći u usmeravanju procesa na pravi način. Treba zauzeti pravi stav i važno je postići dogovor. Ako treba urna da ide, onda hajde da vidimo gde i iz kojih razloga", rekao je Jovanović.

Naglasio je i da senzacionistička priča o satanizmu nanosi štetu Muzeju. "Nama je potreban pozitivan, a ne negativan publicitet", dodao je Jovanović.

Napomenuo je i da inicijativa da se urna izmesti iz Muzeja nije nova, jer potiče još iz 2001. odnosno 2002. godine.

"Od tada traje i ima različite dimenzije i varijante", zaključuje Jovanović.

broj komentara 15 pošalji komentar
(četvrtak, 11. jun 2015, 00:29) - anonymous [neregistrovani]

Odg: bb

Pravoslavna crkva ima velike veze sa nacinom sahrane i mestom pocivanja Nikole Tesle, on je bio njen pocasni clan i trazio je da bude sahranjen po njenim obicajima. Ja ne znam sta su njegove zelje sada ali se zna sta su njegove zelje za vreme njegovog zivota bile.

Nikola Tesla ne samo da je bio pravoslavac, vec je bio i Kum na osvecenju hrama Svetog Save 1938. u Cikagu, iste godine je postao i pocasni predstavnik Srpske crkvenoskolske opstine u Nju Jorku. Sanranjen je po pravoslavnim obicajima, da bi 5 data kasnije bio iskopan i spaljen.

(četvrtak, 11. jun 2015, 00:12) - Marko [neregistrovani]

Nauka potvrdjuje religiju

Stereotip da su nauka i religija suprostavljene je odavno prevazidjen,
Nauka u najvecoj meri potvrdjuje religiju, traba se malo dublje ukljuciti u ovoje.

(sreda, 10. jun 2015, 22:02) - Dusan [neregistrovani]

Ovi ga bas preterase!

Kakve veze ima meditacija sa satanizmom? Ovim nasim popovima bi bilo bolje da malo vise meditiraju (jedna od formi meditacije je i molitva) nego sto glume inkviziciju i normalne ljude progralasavaju satanistima!

(sreda, 10. jun 2015, 19:47) - anonymous [neregistrovani]

"Нама је потребан позитиван публицитет"

Те ако приметите нешто необично или изненађујуће а ви о томе ћутите. Свеколики тренд.

(sreda, 10. jun 2015, 19:10) - anonymous [neregistrovani]

cuh

Pokusajte da to uradite u bilo kojem muzeju na zapadu izletecete napolje po kratkom postupku plus debela kazna.
Ah da to je srbija tu je sve dozvoljeno.i meditacije i sekte.

(sreda, 10. jun 2015, 18:54) - anonymous [neregistrovani]

@Urni je mesto...

Urni je mesto svuda,pa cak i u stanu,ili kuci ,gde je voljena osoba zivele.Ne znam gde ste samo pronasli to pravilo.

(sreda, 10. jun 2015, 18:53) - anonymous [neregistrovani]

Ono sto je Tesla ostavio nama i jeste kao Bozije delo.

Covek nije isao protiv prirode vec je zeleo da se sjedini sa njom. Dok je Anstajn silovito cepao atome.

(sreda, 10. jun 2015, 15:48) - Lazar [neregistrovani]

Urni je mesto na groblju

Urni je mesto na groblju u rozarijumu a ne u muzeju.A probaj ti da sednes ispred necije urne na Zapadu u bilo kom muzeju ili na groblju , da se fotografises pa da vidis kako ces proci.Direktor je dobio pare da bi odobrio ovu seansu neprimerenu ni za jedan muzej u svetu pa sad prica kojesta.Dozvolio je da se skrnve posmrtni ostaci Nikole Tesle koji je spaljen protivno hriscakim obicajima. Razumeo bih da su polozili venac ili cvece pa cak i svecu da su upalili ali ovakva scena nije dostojanstven odnos prema pokojniku 

(sreda, 10. jun 2015, 15:14) - anonymous [neregistrovani]

Црква је у праву

Crkva jeste u pravu donekle ,globalizam I moderni svet ima druge ideje da svakom pojedincu dozvoli da dodje do izrazaja pa makar to sto on radi je nesto glupo.Ono sto je cinjenica da se mi necemo odbraniti od ovakvih stvari reagovanjem nego da zaposlimo mlade ljude ,uposlenog coveka ne interesuju ovakve stvari I ovakve klape koje se pitam kako finansiraju imaju vrlo malo sledbenika.Sto se samog Tesle tice on jeste Iz crkvene corodice ali nije bio verski priklonjen jer se bavio naucnim radom koji se kosi sa religijom I ziveo u svetu koje je islo daleko ispred vremena.

(sreda, 10. jun 2015, 15:05) - anonymous [neregistrovani]

bb

Kakve veze ima uopste SPC i Muzej Nikole Tesle? Neka SPC gleda svoje probleme i neka se njima brine. Ako je muzej bio saglasan da pusti ove ljude onda neka muzej odgovara.