GSA: Izjave Martinovića u suprotnosti sa zakonom

Gej Strejt alijansa (GSA) ocenila je da su izjave poslanika SNS-a Aleksandra Martinovića u vezi sa LGBT populacijom u suprotnosti sa Zakonom o zabrani diskriminacije i od njega zatražila da se izjasni da li podržava poteze vlade u vezi poštovanja ljudskih prava te populacije.

GSA navodi da je Martinović tokom današnje rasprave u parlamentu, na opasku opozicione poslanice iz DS Gordane Čomić da se 2009. godine protivio donošenju Zakona o zabrani diskriminacije, rekao da se rasprava te godine svela na prava LGBT populacije i da lično od tada nije nimalo promenio svoje mišljenje o tome, prenosi Tanjug.

U saopštenju podsećaju da je Martinović rekao i da LGBT osobe treba da imaju sva zakonom predviđena prava, ali da kao otac ne može da razume potrebu za javnim prikazivanjem drugačije seksualne orijentacije na Paradi ponosa, kao i da ta manifestacija provocira one koji su drugačijih ubeđenja.

GSA navodi i da Martinović, iako svestan da je pravo na slobodu okupljanja zakonom regulisano pravo koje imaju svi građani bez obzira na svoja lična svojstva, "ide korak dalje" i kaže da "ono što ne zabranjuje zakon, zabranjuje stid".

Ta organizacija je poručila da su izjave Martinovića u suprotnosti sa Zakonom o zabrani diskriminacije i duhom jednakosti, tolerancije i ravnopravnosti koji bi trebalo da neguje parlament i svi poslanici, bez obzira kojoj političkoj opciji pripadaju.

Oni smatraju da je paradoksalno da se upravo prilikom izbora za Poverenika za zaštitu ravnopravnosti vodi takva vrsta diskusije, ali i ocenjuju da je Vlada Srbije u prethodnom periodu preduzimala značajne korake na poboljšanju položaja LGBT populacije.

GSA se slaže da Martinović ima pravo na lično mišljenje, ali da, kada ga iznese sa skupštinske govornice u svojstvu predstavnika ovlašćenog predlagača, to više nije samo njegovo mišljenje, već nosi ogromnu odgovornost javno izgovorene reči.

"U tom smislu iznenađuje i odsustvo reakcije drugih poslanika vladajuće koalicije na ovakve njegove izjave, jer smo ubeđeni da većina njih razume koliko su te izjave bile u suprotnosti sa vrednostima koje oni zastupaju, što iz svojih ubeđenja što kroz zalaganje za evrointegracije Srbije“, zaključuje se u saopštenju.

broj komentara 0 pošalji komentar