MUP objavio dokumenta u vezi sa smrću prijatelja Saše Jankovića

Ministarstvo unutrašnjih poslova na svom sajtu stavilo je večeras na uvid dokumenta u vezi sa smrću prijatelja Saše Jankovića 1. 4. 1993. godine na Novom Beogradu.

Objašnjavajući da to čini "zbog velikog interesovanja javnosti", MUP je objavio i kopije oružnih listova, na, kako navodi, zahtev poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića.

Objavljeni su i Zapisnik o uviđaju, Izveštaj inspektora koji je izvršio uviđaj, Nalaz o pištolju marke CZ, Nalaz o "parafinskim rukavicama" i Nalaz o ispravnosti pištolja.

Veštačenje "parafinske rukavice" sa ruku Saše Jankovića, posle samoubistva njegovog prijatelja u Jankovićevom stanu na Novom Beogradu 1993. godine, pokazalo je prisustvo nitrata na Jankovićevim rukama, odnosno kontaminaciju njegovih ruku barutnim česticama. To se navodi u nalazu Odeljenja kriminalističke tehnike MUP-a, koji je objavljen večeras na sajtu MUP-a, prenosi Tanjug.

U tom nalazu se takođe navodi da pištolj u trenutku ispaljenja nije bio naslonjen na gornju usnu nastradalog, te da odsustvo barutne gareži iz okoline rane ukazuje da pištolj nije mogao biti bliže od 25 do 30 centimetara.

Samoubistvo se dogodilo 1. aprila 1993. godine, a na sajtu MUP-a objavljena su dva nalaza veštaka – prvi sa datumom 5. april 1993. godine, a drugi je datiran 9. maja 1994. godine.

U oba nalaza veštaka konstatovano je prisustvo nitrata i kontaminacija ruku Saše Jankovića.

U balističkom veštačenju koje je obavljeno povodom samoubistva 1. aprila 1993. godine na Novom Beogradu, navodi se da je upoređivanjem čaura sa ispaljenom čaurom utvrđeno potpuno poklapanje.

U oružnim listovima se vidi da je Saša Janković 22. marta 1993. godine, 10 dana pre nego što se muškarac ubio tim oružjem, zvanično overenim sudskim ugovorom razmenio pištolje sa drugim licem.

Janković je, kako se vidi iz dokumenata, bio vlasnik pištolja CZ M-57 (tetejac), za koji je posedovao oružni list, i onda ga je razmenio sa osobom čije ime nije navedeno u dokumentu, a koja je posedovala dozvolu za pištolj CZ-99, kojim je 1. aprila izvršeno samoubistvo.

Policija je objavila kopije dozvola za oba pištolja – i Jankovićevog pištolja CZ M-57 i pištolja CZ-99 druge osobe.

Samoubistvo je, prema nalazima, izvršeno iz pištolja CZ-99.

broj komentara 7 pošalji komentar
(četvrtak, 23. apr 2015, 09:58) - Радан [neregistrovani]

Парафинска рукавица

У тексту није наведено да ли је узета "парафинска рукавица" са руку покојника, и да ли је позитивна?
То је кључни део приче, а изостављен је.

(četvrtak, 23. apr 2015, 09:58) - Nenad [neregistrovani]

....

Velikog interesovanja javnosti ima u desetine drugih slucajeva pa nista. Sto bas Jankovic? Perfidno i nepotrebno....

(četvrtak, 23. apr 2015, 09:44) - anonymous [neregistrovani]

Parafinska rukavica

"Parafinska rukavica" je nepouzdana tehnika i ništa konkretno ne dokazuje!

Dovoljno je da budete u blizini oružja kojim je izvršeno gađanje i da na vama ostanu tragovi baruta a da vi niste zapravo držali oružje, ili ako uzmete u ruke oružje kojim je dejstvovano.

Još jedno skretanje pažnje javnosti sa ko zna čega!

(četvrtak, 23. apr 2015, 09:19) - Milan [neregistrovani]

Stalno se pitamo zašto?

Zašto se pokreću neka pitanja iz prošlosti kada uvek dobijamo nepotpune odgovore. Pogotovo što je ova stvar u svakom pogledu zastarela. Ostavimo Jankovića već jednom na miru. Javnost neke događaje treba da sazna tek kada se sto posto utvrdi da su istinite.

(četvrtak, 23. apr 2015, 08:27) - anonymous [neregistrovani]

..

Ko je vlasnik pistolja cije ime nije navedeno? Kako je to moguce da se ne zna vlasnik pistolja iz koga je pucano na zrtvu a pistolji su razmenjeni sudskom overom?

(četvrtak, 23. apr 2015, 00:03) - vesna [neregistrovani]

medijski spin

Ako je nase pravo da znamo sve, zasto izostavljate informaciju da su barutne cestice nadjene na rukama jos 2 osobe? 

(sreda, 22. apr 2015, 21:45) - anonymous [neregistrovani]

Ovde nesto nije u redu

Ovde nesto nije u redu, sumnjivo Maximalno