Gašić: Crna kutija može da pomogne u istrazi

Ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio je da su formirane dve komisije sa zadatkom da utvrde uzrok pada helikoptera Vojske Srbije, kao i da je u helikopteru postojala crna kutija koja bi mogla da pomogne u istrazi.

Bratislav Gašić je za TV Pink, povodom pogibije šestoro ljudi i jedne bebe prilikom pada letelice kod Surčina, rekao da u helikopteru, kao i u svakom avionu, postoji crna kutija koja snima sve podatke i razgovore tokom leta, tako da bi ona u istrazi mogla da rasvetli šta se dogodilo na letu helikoptera Mi-17.

"Helikopter Vojske Srbije bio je ispravan, najbolji u vazduhoplovnim snagama, opremljen uređajima za noćno letenje i za loše meteorološke uslove", naveo je Gašić, ali nije želeo da komentariše spekulacije da helikopter nije imao goriva, kao ni stručnost pilota.

"To su najbolji što je Vojska Srbije imala. To su biser oficiri koji su na hiljade sati naleta imali", rekao je ministar odbrane, prenosi Tanjug.

Ministar Gašić je preneo da je helikopter tri puta bezuspešno pokušavao da sleti po gustoj magli, na pistu Aerodroma "Nikola Tesla", pre nego što se po povratku iz Raške srušio u rejonu Surčina.

"Mesto sletanja je izbor kontrole leta i samog pilota... Šta se desilo i zašto je pilot izabrao i pokušao da sleti tri puta na Aerodrom 'Nikola Tesla'? Imao je i mogućnosti i alternativu", rekao je Gašić.

Helikopterska jedinica Vojske Srbije dežura svakog dana i njoj je primarni zadatak spasavanje i pomoć ljudima u nevolji, rekao je ministar odbrane i dodao da je komandant te jedinice naložio pripremu za zadatak.

"Meteo-uslovi su bili povoljni i helikopter Vojske Srbije se spustio u Raškoj, preuzeo životno ugroženu bebu i krenuo ka Beogradu, jer zbog odrona puta nije mogla da bude transportovana kombijem do Kliničkog centra u Kragujevcu", rekao je Gašić.

Ministar Gašić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković sastali su se sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem. 

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 15. mar 2015, 14:26) - anonymous [neregistrovani]

porodicama poginulih

Sa uzasom Sam procitala vest o tragediji koja he zadesila spasioce bebe.ovom prilikom izjavljujem duboko saucesce porodicama poginulih I duboko saosecam sa njigovim majkama ocevima ssuprigama deck I znam DA nema reci utehe.neka imje laka zemlja