AKU: Postupati u pritvorskim predmetima

Advokatska krivična unija uputila je predlog Advokatskoj komori Srbije da omogući advokatima postupanje u aktuelnim pritvorskim predmetima, kojima bi njihovim klijentima koji su već u pritvoru "bio omogućen pristup pravdi i slobodi".

Krivična unija predlaže da se predlog o postupanjima u pritvorskim predmetima iznese na prvu narednu sednicu Upravnog odbora AKS, s obzirom na to da obustava rada advoakta traje već dva meseca.

"Smatramo svojom profesionalnom obavezom advokata-branilaca, da Vam se obratimo u interesu slobode i odbrane naših klijenta", navodi se u dopisu AKU koji je dostavljen i Tanjugu.

Ta unija branilaca ističe da i dalje nastavlja da poštuje odluke Komore o obustavi rada napominjući da "činjenica koliko će naši klijenti boraviti u pritvoru, vlast posebno ne pogađa, već njihove porodice, njih i nas", navodi se u dopisu advokata krivičara.

Krivičari su ukazali na neke od zakonskih normi, odredbe Kodeksa advokata i pojedine evropske preporuke, i izrazili nadu da će taj predlog biti usvojen, a Pravila o postupanju advokata tokom obustave rada revidirana, kako bi se, kako se navodi, izbegla šteta po interese najihovi klijenata.

AKS je izdao uputstvo prema kome advokati tokom obustave rada ne idu na suđenja, niti u policiju ili tužilaštvo na saslušanja.

AKU traži da se braniocima omogući da nastave postupanje u predmetima koji su u toku a njihovi klijenti u pritvoru.

Beogradski advokati su letos 15 dana štrajkovali tražeći izmene poreskih rešenja za 2014. godinu, kojima je porez advoaktima povećan za 40 odsto a u nekim slučajevima i do 100 odsto.

U septembru je štrajk ponovo počeo u 10. septembra a u celoj Srbiji 17. septembra. Pored poreza advoakti traži i izmene zakona o javnom beležništvu, koji su počeli da se primenjuju 1. septembra.

broj komentara 0 pošalji komentar