Posledice štrajka advokata

Štrajk advokata, koji traje 55 dana, ispraznio je sudnice u celoj zemlji. Broj otkazanih ročišta meri se desetinama hiljada, što je dodatni problem za već pretrpane sudove.

U poslednjih mesec i po u sudove dolaze samo građani kojima advokatsko znanje nije neophodno. U Beogradu je više od polovine svih predmeta u zemlji. Od toga je 13.500 parnica. Neka od ročišta su odložena na neodređeno vreme.

"Zasigurno, u velikom broju će doći i do preklapanja zakazanih suđenja, tako da će onda opet biti, ponovo ćemo imati period odlaganja iz tog razloga, zasigurno će biti potreban jedan vremenski period, nadam se ne mnogo dug da se vratimo na stanje u kojem smo bili", kaže Ivana Ramić, portparolka Prvog osnovnog suda u Beogradu.

U Osnovnom sudu u Užicu, međutim, kažu da velikih posledica obustave rada advokata nema.

Aleksandar Nikolić iz tog suda navodi da rade nesmetano tamo gde postoje zakonski uslovi. Odlažu se postupci gde je potrebno prisustvo advokata.

"Ali za sada, s obzirom na ovaj prekid od polovine septembra, nema većih zastoja", kaže Nikolić.

Advokati od početka ponavljaju da su svesni da protestom građanima uskraćuju prava. Veruju i da sudovi čine sve da koliko mogu nadomeste izostanke pravnika.

"S druge strane, potpuno sam siguran da to nikada i nikako ne može biti u onom obimu i u onom kvalitativnom smislu kao što bi bilo i kada su ostvareni svi uslovi, a to je onaj uslov kada građani dolaze sa izabranim braniocima", navodi advokat Dragan Popović.

Među advokatima su i oni koji ne podržavaju protest, a zbog odluke da rade komore su ih kaznile. Smatraju da je štrajk trebalo drugačije da se organizuje.

"Mora da se obezbedi minimum procesa rada, moraju da se rade pritvorski predmeti, moraju da se rade predmeti gde postoje privremene mere, predmeti u kojima su oštećeni ili okrivljeni maloletna lica", kaže advokat Vuk Ranković.

Minimum procesa rada tokom protesta koji su odredile advokatske komore predviđa podnošenje tužbi i žalbi – ukoliko bi u suprotnom stranka izgubila određena prava. Advokatima je dozvoljeno i da izlaze na drugostepene žalbene postupke u parnici i krivici.

broj komentara 15 pošalji komentar
(petak, 07. nov 2014, 10:22) - anonymous [neregistrovani]

Ustav

Kakvi su to advokati koji strajkom krse Ustavom zagarantovano pravo na rad advokata koji zele da rade, a ne zele da strajkuju?

(petak, 07. nov 2014, 09:59) - anonymous [neregistrovani]

štrajk

podržavam advokate zato što su upravu

(četvrtak, 06. nov 2014, 11:53) - anonymous [neregistrovani]

Koliko ???

U takvoj, kakva je zemlja da se pitamo koliko to kosta?Kada se plate smanjuju, neki kojima se moze, traze vece plate.odakle???

(četvrtak, 06. nov 2014, 11:06) - VladaNS [neregistrovani]

Posledica

Prava posledica štrajka advokata je da je 30 posto novca iz džepova notara vraćeno u državni budžet. Ne morate nam se zahvaljivati, ishodovaćemo mnogo više od toga.

(četvrtak, 06. nov 2014, 10:36) - Dragan [neregistrovani]

komora

Očigledna greška je u tome što postoji samo jedna (advokatska) komora. Ako ima više sindikata, više stranaka - i komorama (advokatskim, lekarskim i td.) treba dati mogućnost da ih bude više. Time bi se izbegao monopol, koji se svodi na to da jedna grupa prigrabi vlast i diriguje ostalima, a dato im je pravo da nekome zabrane profesionalno bavljenje poslom od koga zarađuje za život. Mislim da je to nedopustivo. 

(četvrtak, 06. nov 2014, 10:33) - Владимир [neregistrovani]

Где је одговорност министра?

Да ли неко овде сме да постави питање о одговорности надлежног министра за нефункционисање правосудног система оволико дуго?

(četvrtak, 06. nov 2014, 10:05) - anonymous [neregistrovani]

Sila

Koliko para imaju kada mogu da ne rade toliko dugo? Slazem se da sa notarima nisam dobio nizu cenu za overu svakakvih gluposti. Advokati jesu mutljavine, ali i ovo sa notarima nije nista bolje. Skupo BRE!

(četvrtak, 06. nov 2014, 10:04) - anonymous [neregistrovani]

Захтеви адвоката

Колико сам приметио адвокати су одлучни да истрају у својим захтевима.У супротном,како су то више пута поручивали,огроман број адвоката би морао да затвори адвокатске канцеларије и да се пријави на биро за незапослена лица.

(četvrtak, 06. nov 2014, 09:57) - Lee [neregistrovani]

Manje ostrašćenosti, više realnosti

Sam radim u svojoj kancelariji i od prihoda plaćam poreze, kiriju, račune i izdržavam porodicu, što je valjda i normalno. Prethodno znači da od države nisam uzeo niti dinar, a redovno uplaćujem poreze i doprinose. Nije lako, ali moram izdržati jer ću u suprotnom za najviše 12 meseci morati zatvoriti kancelariju jer će mi se nagomilati poreski i ostali dugovi. Po slobodnoj proceni, ne manje od 80% advokata deli istu sudbinu. Onaj kvazikolega što je u subotu najavio "Uvoz advokata iz Crne Gore" tih problema nema, a nema ni ovaj koji apeluje na minimum procesa rada. Nisam siguran kako misliš da sam sebe smenim u sopstvenoj kancelariji? U komori nema ograničenog broja advokatskih mesta pa ti slobodno završi fakultet, odradi praksu, položi pravosudni i dobrodošao u advokaturu.

(četvrtak, 06. nov 2014, 09:31) - ivan [neregistrovani]

smenjuuj

Koliko ima mladih pravnika zeljnih dokazivanja a bez zaposlenja,smenjuj strajkace zaposljavaj ko hoce da radi.Koga bre vise oni da ucenjuju malo malo ba se bune a uzimaju cistu lovu.