Odbrana doktorata koja je privukla pažnju

Mi ne bitujemo, ne jestamo, ne postojimo samo za sebe nego i za druge i u drugom nalazimo svoj identitet. Ovo je deo jednog doktorata koji je odbranjen danas. Vrlo zanimljiv kandidat i tema, nešto što ne viđamo često.

Kada vidite Dejana Bodirogu i Duleta Savića na istom mestu možete steći utisak da je skup sportski. Primetite Dodika, i pomislite ''možda je politički''. Onda vidite petočlanu komisiju i vladiku koji odgovara poput studenta i verovatno se zapitate šta je toliko važno da se u amfiteatru Teološkog fakulteta okupio toliki svet.

Doktorski rad episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija privukao je mnogo visoko sveštenstvo, pa i predstavnike crkve koji su preko Atlantika.

"Tema ima dalekosežne implikacije na društvo, na odnose u društvu, dakle ona je antropološka, sociološka, ne samo teološka i filosofska kako zvuči na prvi pogled", objašnjava episkop zapadno-američki Maksim.

Relaciona ontologija Jovana Zizjulasa branjena je oko tri sata. Komisija je slušala, pitala, na koncu izašla da veća.

"Jedna važna poruka koju smo mogli da čujemo ovde, na kraju ovog svega, da uče i oni koji znaju, a tek oni koji ne znaju koliko teba da uče, moraju da shvate", ističe predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

"Jedan dokaz neprekidnog usavršavanja i učenja, tako da sam uživao stvarno u svemu što sam slušao i biti u ovako odabranom društvu, među ovako velikim i učenim ljudima", kaže Dejan Bodiroga.

Mitropolit pergamski Jovan Zizjulas, čiji je rad bio tema disertacije, čuveni je filozof i član Međunarodne komisije za bogoslovski dijalog sa rimokatoličkom crkvom.

Njegova shvatanja sa pažnjom se prate na Istoku, ali i na Zapadu - u Vatikanu. Srbija sa centralnom pozicijom između dva sveta, od danas je bogatija za jedan stručan pogled na njih.

broj komentara 8 pošalji komentar
(subota, 01. nov 2014, 10:21) - radojka stanojevic [neregistrovani]

odgovor na informaciju

Cast mi je i zadovoljstvo sto sam procitala o odbrani jedne doktorske disertacije . Rec je o Grigoriju Zahumskom. Svaka cast. Odavno je taj covek na mene ostavio utisak.U svojim prvim delovanjima na mestu gde se nasao. Cini me srecnom i duhovno uzvisenijom jer sam odavno prepoznala vrednosti jednog coveka. On je covek nauke u svakom pogledu. To je mozda njegov buduci problem. No, ako bude veci broj ljudi koji ce shvatiti njegova stremljenja u interesu sire zajednice, bice dobro. Samo da bude manje onih koji ce ga ljubomorno pljuvati iz patriotskih razloga. Zelim mu srecu celoga sveta. U to ime molicu se za njegovo zdravlje i istrajnost. Mada za ovo drugo i ne moramo da se molimo. Ima je , hvala dragome Bogu. Za to, posebno Bogu da zahvalimo. Srdacan pozdrav i hvala dragome gospodinu Grigoriju!

(petak, 31. okt 2014, 19:17) - Небојша Б. [neregistrovani]

missions

Свака му част, добар владика и добар човјек, доктор на квадрат.

(petak, 31. okt 2014, 10:28) - anonymous [neregistrovani]

marta

Све честитке преосвећени владико.Радујемо се Вашем успеху, захваљујемо Богу да Вас имамо. Такви као Ви су прави раритети данас у СПЦ.Комплетна личност, без фрустрација и комплекса, великог срца.

(četvrtak, 30. okt 2014, 23:14) - borivoje [neregistrovani]

bravo

dostojan!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

(četvrtak, 30. okt 2014, 23:00) - anonymous [neregistrovani]

Ks

Bravo RTS- u za članak !!!

(četvrtak, 30. okt 2014, 16:52) - anonymous [neregistrovani]

primer

Ovaj vladika je primer coveka radosti, umeca, postenja i hrabrosti!

(četvrtak, 30. okt 2014, 09:46) - anonymous [neregistrovani]

Браво ВЛАДИКО.


За похвалу и тема и гости.
Жал што нисам могао да присуствујем одбарани рада.

(četvrtak, 30. okt 2014, 08:26) - Те ри рем [neregistrovani]

Аксиос

Владика Григорије је доктор и без доктората. Честитке из Приједора!