Janković: Građani su slobodni da kritikuju

Zaštitnik građana Saša Janković zabrinut je jer se, kako kaže, pojedine informacije i kritike povlače iz sredstava informisanja i informacionog prostora. Građanima je poručio da je u Srbiji zagarantovano pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, a da je cenzura zabranjena Ustavom.

Saša Janković u saopštenju ističe da svako ima slobodu da bude kritičan, da bude kritizer, da bude optimista i pesimista, da veruje ili ne veruje, da podržava ili osporava, da nipodaštava, veliča ili bude ravnodušan.

"Država i svi njeni organi dužni su, ne samo da se sami uzdrže od mešanja u tu slobodu, već moraju da je štite od napada sa bilo koje strane i da podstiču njeno ostvarivanje", rekao je zaštitnik građana, prenosi Tanjug.

Sloboda izražavanja se može ograničiti samo ako je to neophodno radi zaštite prava i ugleda drugih, čuvanja autoriteta i nepristrasnosti suda i zaštite javnog zdravlja, morala demokratskog društva i nacionalne bezbednosti, sloboda izražavanja se može ograničiti, ali to ne može da čini svako, već samo zakonom određeni organi u zakonom propisanom postupku.

U saopštenju ombudsmana ističe se da je pravo svakoga da bude obavešten o pitanjima od javnog interesa, a da je dužnost države i svih organa vlasti da o tim pitanjima građane obaveštava istinito, potpuno i blagovremeno.

"Dužnost državnih organa je da građanima predočavaju činjenice o svom radu i stvaraju uslove da taj rad građani slobodno komentarišu, a ne da državni organi i rukovodioci ocenjuju sopstveni rad i komentarišu ponašanje građana, dok građani tragaju za činjenicama i obavljaju poslove iz nadležnosti državnih organa i službi", navodi Saša Janković.

Prema njegovim rečima, niko ne sme da sprečava širenje informacija i ideja putem sredstava javnog obaveštavanja, u šta se pored tradicionalnih medija danas ubraja i internet.

Može se, objašnjava Janković, sprečiti samo širenje informacija i ideja koje pozivaju na nasilno rušenje Ustavnog poretka ili narušavanje teritorijalnog integriteta Srbije, koje propagiraju rat ili podstrekavaju na neposredno nasilje ili kojima se zagovara rasna, nacionalna ili verska mržnja ili podstiče na diskriminaciju, neprijateljstvo ili nasilje, ali to ne sme da čini niko sem nadležnog suda, u zakonom propisanom postupku.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović primio je danas zaštitnika građana Sašu Jankovića, sa kojim je razgovarao o unapređenju saradnje između MUP-a i službe ombudsmana.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 27. maj 2014, 11:17)
Dragana Janković [neregistrovani]

Shvatili da im ništa ne može !

Gospodin Janković vrlo realno i kritički govori o mnogim temama i sa svojim saradnicima u pravom smislu reči predstavlja zaštitnika građana.Međutim,sve više institucija svesni njegove nemoći da zakonski reaguje na kršenje osnovnih prava nas građana jednostavno se oglušuje o reči i postupanja ove takođe institucije,a Zaštitnik građana Republike Srbije jeste institucija ! Još pre dve godine smo upozorili da će toga biti sve više jer su tada dozvolili da jedna osnovna škola iz Niša prvo odbije da postupa po nalogu Zaštitnik građana Republike Srbije i to u dva navrata a nakon toga treći put jednostavno nisu hteli ni da odgovore Zaštitniku građana Republike Srbije,čime su ga najblaže rečeno omalovažili i poslali drugima jasnu poruku da im ništa ne može.
Dragana,Aleksina mama