Evropa i dijaspora i dalje šalju pomoć

Očekuje se dolazak humanitarne pomoći iz Japana i od OEBS-a, pored pomoći koja svakodnevno stiže iz celog sveta. Tokom dana, iz Danske, Slovačke i Nemačke treba da stignu i timovi za ispumpavanje vode.

Međunarodna humanitarna pomoć i najpotrebnija oprema koja će pomoći u spasavanju života i saniranju posledica poplavom ugroženih područija svakodnevno stiže u Srbiju, a na terenu zajedno sa srpskim spasiocima bez prestanka na evakuaciji i pomoći ugroženima rade timovi iz Ruske Federacije, više zemalja EU i regiona, saopštava MUP.

Humanitarna pomoć u opremi i životnim namirnicama stigla je od Ujedinjenih nacija, Ruske Federacije, Azerbejdžana, Belorusije, Slovenije, Crne Gore, Makedonije.

Avion sa humanitarnom pomoći iz Azerbejdžana stigao je sinoć direktnim letom iz Bakua na beogradski Aerodrom "Nikola Tesla". Pomoć se sastoji od motornih i plastičnih čamaca, generatora motora za čamce, šatora, opreme za spasilačke akcije, pumpi, plinskih boca, lampi, kanistera, ćebadi.

Ruskim helikopterom u Šabac je danas dopremljena humanitarna pomoć građanima sa poplavljenih područja.

Helikopterom K-32 dostavljeni su prehrambeni proizvodi i ono što je neophodno za prvu pomoć, izjavio je Tanjugu zamenik ruskog ministra za vanredne situacije Eduard Čižikov.

Rekao je da ruski odred broji 76 spasilaca od kojih su 20 ronioci i da raspolažu savremenom opremom i tehnikom. Prema njegovim rečima, u odredu su i dva kinološka tima sa psima za traženje i pretragu terena.

Čižikov je dodao da su ruskom odredu na raspolaganju i dva helikoptera K-32 koji su smešteni u Nišu, a opremljeni su savremenom spasilačkom opremom koja takođe može da bude upotrebljena za spasavanje.

Na niški Aerodrom "Konstantin Veliki" juče je stigla još jedna, četvrta isporuka humanitarne pomoći Ruske Federacije, koja se sastoji od 28 tona hrane za bebe i odrasle, šećera, vreća za spavanje, šatora i još jedanog strujnog agregata.

UN su osnovale koordinacioni tim pri Sektoru za vanredne situacije, koji sa nadležnima iz Srbije koordinira svu pristiglu pomoć i pomaže lokalnim vlastima u otklanjanju posledica od poplava.

Takođe, u Srbiji je i tim EU za fasilitaciju pomoći Evropskog mehanizma civilne zaštite sa ciljem da pomogne srpskim vlastima i koordinira pomoć koja pristiže iz Unije.

Na spasavanju i pomoći ugroženima angažovani su spasioci iz Ruske Federacije, Slovenije, Bugarske, Češke, Nemačke, Austrije, Francuske, Mađarske, Makedonije, Crne Gore, Hrvatske sa opremom za spasavanje ugroženih poplavama i ispumpavanje vode pumpama, a tokom dana iz Danske, Slovačke i Nemačke pristižu i timovi za ispumpavanje vode.

Srbiji su pritekli u pomoć i helikopteri iz Slovenije, Švajcarske, Nemačke, Makedonije, Mađarske, Belorusije i iz kontingenta Euleksa.

Timovi su, uz koordinaciju Helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i Vojske Srbije, angažovani na području Obrenovca, Lazarevca, Šapca, Sremske Mitrovice, Jagodine, Paraćina, Kolubare, Šapca, Progara i TENT-a.

Kako se navodi u saopštenju kancelarije EU u Srbiji, desetine dodatnih spasilačkih timova, helikoptera, čamaca i pumpi spremno je da, po potrebi i na zahtev Srbije, bude odmah upućeno u zemlju, a Euleks šalje dodatnu pomoć.

Pomoć u vidu hrane, vode, odeće i neophodnih sredstava za bebe stiže od srpske dijaspore, ali i od firmi i preduzetnika zemalja u regionu.

U Srbiju je tokom noći stigla i humanitarna pomoć od srpske zajednice "Kvadraci" i firme "Kožučanka" iz Makedonije, a Crveni krst te zemlje uputio je pomoć koja se sastoji od vode, hrane, ćebadi, sredstava za higijenu.

Crveni krst Crne Gore i privatnici iz Bara uputili su humanitarnu pomoć za stanovnike poplavom ugroženih područja, a Eparhija Srpske pravoslavne crkve iz Slovenije i Srpska paravoslavna crkva iz Vičence poslale su pomoć u vidu odeće, hrane, sredstva za higijenu, ćebadi.

Jevrejska humana fondacija iz Rumunije uputila je pelene, vodu, bebi-opremu, konzerviranu hranu, navedeno je u saopštenju MUP-a Srbije.

broj komentara 12 pošalji komentar
(utorak, 20. maj 2014, 22:15) - swe [neregistrovani]

@za RTS

Podrska!

(utorak, 20. maj 2014, 20:14) - anonymous [neregistrovani]

pomozite

svi koji su u mogucnosti treba da pomognu koliko mogu a najvaznija stvar je da ta pomoc stigna u prave ruke da se humanitarna pomoc neprodaje.

(utorak, 20. maj 2014, 20:11) - DIJASPORA [neregistrovani]

Zа RTS

Molim vas da ako mozete da kordinirate kako pomoc ide u ugrozena podrucija... Znam da sve vise pomoci stize i jos vise ce stizati... Ali me boli dusa, ako ta pomoc ne ode onima kojima je stvarno potrebna... Molim vas izdvojite jedan tim koji ce to da kontrolise! Jel sve pada u vodu, ako pomoc ne ide u prave ruke!!! Hvala puno!!!

(utorak, 20. maj 2014, 19:25) - Aleksandrov [neregistrovani]

poplave

Вечерас долазе из Бугарске три камиона хуманитарне помоћи Црвеног крста. У Амбасада Србије у Софији прикупља помоћ за Србију

(utorak, 20. maj 2014, 17:43) - anonymous [neregistrovani]

Pomoć vlade Srbije

Carina BIH drži na granici kamione sa humanitarnom pomoći iz Slovenije za ugožene u poplavama i hoće da carine robu. Da li može vlada Srbije da izvrši neki uticaj i na vladu BIH da se omogući brži i jednostavniji prolaz humanitarne pomoći na granicama.

(utorak, 20. maj 2014, 17:35) - anonymous [neregistrovani]

novak djokovic foundation.org

novak djokovic foundation.org to vam je najsigurnije i najbolje za donaciju

(utorak, 20. maj 2014, 17:22) - anonymous [neregistrovani]

re na koj ziro racun

Najbolje je uci na sajt Vlada Repeblike Srbije. Svih ti brojevi su izasli na RTS webstranici. Kliknite na Vesti, pa na Drustvo,pa trazite sve vesti koji imaju naslov-Dijaspora.

(utorak, 20. maj 2014, 16:04) - anonymous [neregistrovani]

Objedinite

RTS objedinite i neka stoji na sajtu lako dostupno za naredni period:

telefoni za pomoc

- ziro racuni itd za uplate
- prihvatilistsa i br telefona
- zelje prihvatilista i sta ima treba

(utorak, 20. maj 2014, 16:00) - anonymous [neregistrovani]

Konzulat Srbije,

U Cikago ima poseban racun za pomoc u Srbiju. Preko konzulata mozete dobiti sve informacije, pozovite na telefon 312-670-6707, zajednicki mozemo dosta uraditi da pomognemo narodu koji je pogodjen ovom prirodnom katastrofom u nasu dragu Srbiju.

(utorak, 20. maj 2014, 12:35) - anonymous [neregistrovani]

секое добро

држете се комшии. да сте живи и здрави се ќе се среди. Па не фрлафте на господ со камења. Поздрав и секое добро