Ružić: Sudski goniti one koji prete nasiljem

Ministar bez portfelja u tehičkoj vladi zadužen za evropske integracije Branko Ružić osudio je pretnje smrću članovima Gej-strejt alijanse i poziv na nasilje protiv aktivista nevladine organizacije Žene u crnom, ističući da se svaki vid nasilja, a ponajviše pozivi na ubijanje, moraju dovesti do sudskog epiloga.

Ružić je u izjavi dostavljenoj medijima naveo je da se sa tom praksom može prestati jedino doslesnom primenom prava i stalnim ukazivanjem na pravo svakog čoveka da bude jednako tretiran i zaštićen pred zakonom kao i velika većina koja misli ili oseća drugačije, prenosi Tanjug.

"Ako pojedinac ili bilo koja ranjiva kategorija našeg društva bude ugrožena u ostvarivanju svojih prava ili izražavanju svog mišljenja, sledeće na redu je nasilje prema svakom neistomišljeniku", upozorio je Ružić.

U pomenuta dva slučaja, kako ističe, ne radi se samo o evropskim vrednostima, već o univerzalnim vrednostima koje su sadržane u Deklaraciji UN iz 1999. godine o braniocima ljudskih prava.

I Srbija je, naveo je Ružić, u svoj Ustav i zakone ugradila najsavremenije odredbe o zaštiti ljudskih prava koje poznaje savremeni svet, i bez njihove dosledne primena prava čoveka i građanina ostaju mrtvo slovo na papiru, a naše društvo ostaje bez vladavine prava.

"Poštovanje prava ne svrstava nas isključivo u red budućih članica EU, već civilizovanih i razvijenih društava, a smatram da nam je svima to prevashodni cilj. Država Srbija je dužna da obezbedi sigurnost svim svojim građankama i građanima, a naša je posebna obaveza da garantujemo bezbednost svim pojedincima i organizacijama koje se bave zaštitom ljudskih prava", naveo je ministar Ružić.

broj komentara 0 pošalji komentar