Prva presuda za kredit u švajcarcima

Sud presudio da je u pravu klijent, a ne poslovna banka koja mu je dala kredit u švajcarcima, a potom jednostrano podigla kamatnu stopu. Građani koje takođe imaju probleme sa otplatom kredita u švajcarcima moraju da podnose pojedinačne tužbe.

Prvi osnovni sud u Beogradu presudio je u korist klijenta, a protiv jedne poslovne banke koja mu je odobrila kredit u švajcarskim francima.

Obrazloženje presude oslanja se na jednostrano povećanje kamata i kursnih razlika - koje su dovele do nemogućnosti vraćanja pozajmice.

To je prva presuda u korist jednog klijenta u sporu s bankom u Srbiji koja je jednostrano izmenila ugovornu klauzulu.

Klijent iz Beograda, koji je želeo da ostane anoniman, dobio je spor protiv banke. Advokat koji ga je zastupao kaže da je njegov klijent pre pet godina uzeo stambeni kredit od 72.000 švajcarskih franaka.

Posle pet godina otplate, dužan je samo 3.000 franka manje, i to po novom kursu - a sve zbog udvostručavanja kursnih razlika i jednostranog podizanja kamatne stope. Rate nije mogao da plaća i banka je raskinula ugovor.

"Bitno je napomenuti da ovde razlog ništavnosti, prema mišljenju Suda, ne leži u indeksiranju kredita u švajcarskim francima već u neodredivosti ugovorne obeveze korisnika kredita, to jest razlog je to što je banka jednostrano menjala ugovorne obaveze, pa samim tim i visinu kamate", kaže Miroslav Rnjaković, advokat klijenta koji je dobio spor.

Iako Sud nije direktno povezao kursne razlike s presudom, u Udruženju klijenata "Efektiva" tvrde da su one klijenta dovele u nezavidnu poziciju i da je presuda primerena.

"U tom slučaju svaka strana će morati da vrati onoj drugoj ono što je primila u dinarima. Znači, klijent će banci morati da vrati 3,5 miliona dinara koji je dobio po kursu na taj dan, a banka će klijentu morati da vrati sve uplate koje su bile u dinarima, ali po kursu koji je važio pre šest godina, a on je tada bio 45, a sada je 95 dinara", kaže Dejan Gavrilović iz Udruženja klijenata "Efektiva".

Prva presuda u slučaju "krediti u švajcarcima" doneta je na osnovu Zakona o obligacionim odnosima, a ne na osnovu Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, koji je na snazi dve godine.

Kako je sredinom godine ustavnom odredbom onemogućeno podnošenje kolektivne tužbe, građani koji su zaduženi u švajcarcima moraju da podnose pojedinačne tužbe.

broj komentara 12 pošalji komentar
(četvrtak, 19. dec 2013, 19:53)
anonymous [neregistrovani]

Glupost

Zbog takvih kao sto si ti,gradjani ce i dalje da trpe zbog vasih "nema od toga nista" ..Kako vas nije sramota da kazete ovako nesto nakon prvog dobijenog spora?Dajete bas lep savet gospodine/gospodjo...Nemam daljih komentara

(četvrtak, 19. dec 2013, 16:54)
Цветан [neregistrovani]

Земља сељака на брдовитом Балкану

"Грађани које такође имају проблеме са отплатом кредита у швајцарцима морају да подносе појединачне тужбе." А од државе ништа.

(četvrtak, 19. dec 2013, 16:25)
anonymous [neregistrovani]

D.Milenkovic

Nemojte da se puno radujete,banke su toliko obezbedjene da nemate nikakve sanse protiv njih,ako ovako nemogu onda izmislili su neka osiguranja koja su cesto puta veca nego pozajamcica.

(četvrtak, 19. dec 2013, 15:43)
udruzenje potrosaca franak [neregistrovani]

franak

Vesti su odlicne, ali ih treba primiti sa oprezom, posebno imajuci u vidu izvestavanje nasih medija. Takodje ovo je tek prvostepena presuda koju treba dobro prouciti i istumaciti pa tek onda videti sta je u stvari ovom presudom postignuto. U svakom slucaju velika nada i podsticaj za korisnike kredita u svajcarcima.

Sa nadom da cemo uspeti!

(četvrtak, 19. dec 2013, 15:29)
anonymous [neregistrovani]

не радује се

Нема глупих банака. Одмах или ускоро добијаш нови папир где се исправљ (правно) банкарска грешка.

(četvrtak, 19. dec 2013, 15:13)
anonymous [neregistrovani]

Pobeda

Fantasticno.Mislim da je ovo vec druga izvrna presuda, jer je pre mesec dana jedna gospodja iz Beograda dobila spor.Sada bi svako trebao da nadje svog advokata i da krenu masovni procesi protiv banaka zbog svega ovoga sto su nezakonito radile.

(četvrtak, 19. dec 2013, 14:12)
anonymous [neregistrovani]

Zapad

U Kanadi kamate za kupovinu kuce iznose 3-4 % sto je dovelo do masovne izgradnje. Na taj nacin dobijaju svi i kupac, i banka i gradjevinari i grdrzava.
Zasto ne moze tako kod nas.
Drugo ...kad osvanes na zapadu ...prvo kupi lupu !! i svaki papir koji potpisujes citaj samo ono sto pise malim slovima . Tu se krije prevara na kulturan (podmukao) nacin.

(četvrtak, 19. dec 2013, 13:05)
Наташа [neregistrovani]

Хвала богу, Сада казна и мобилним оператерима

Хвала богу да је банка изгубила и да је потрошач добио, због тако очигледног једностраног понашања банака и њихових камата од 25-30 посто и курса који свака банка, молим Вас, има на дан зарачунавања плаћања рате!
Молим сада даље, да се покрене поступак пред судом и да се Уговори које су мобилни оператери склапали са потрошачима на 24 месеца које потрошач када више неможе да измирује нема могућност прекида Уговора већ му се након раскида израчунава огромна накнада за раскид која је величине као да је користио телефон до 24 месеца. Као и када се услед немогућности плаћања месечне рате, прекине сигнал након свега 2-3 дана, па и ако нема сигнала наредних месеци мора да се плате рачуни као да је цео месец регуларно коришћен мобилни телефон. И казна за навлачење на 1 дин и ситна слова, без могућности прекида Уговора. Злоупотреба стања становништва који су након двадесет година економске кризе вапили за освежењем, а подвргнути су дебелим преварама и заради понуђача. И од стране банака и од стране мобилних оператера.

(četvrtak, 19. dec 2013, 08:59)
anonymous [neregistrovani]

Одлично

Одлићна вест за почетак владавине закона у овој јадној земљи.

(četvrtak, 19. dec 2013, 08:10)
anonymous [neregistrovani]

Ne razumem

A zasto je tajna koja je to banka?