Slavlje uprkos besparici

Besparica ne sme da bude razlog prekidanja tradicije. Tako je u Skupštini Beograda razrešena višenedeljna nedoumica, hoće li biti gradskog dočeka nove godine uz koncert na Trgu Republike. Prema prvim procenama, u Beogradu će Novu godinu dočekati oko 15.000 stranih turista.

Uz vatromet svečano je otvoren Novogodišnji sajam u Beogradu, a kad on počne znamo da je Nova godina već sasvim blizu. Otvoren je i Trg otvorenog srca, a u Karađorđevoj ulici počeo je Rakija fest. 

Besparica ne sme da bude razlog prekidanja tradicije. Tako je u Skupštini Beograda razrešena višenedeljna nedoumica, hoće li biti gradskog dočeka nove godine uz koncert na Trgu Republike.

Direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović veruje da će obradovati mnoge Beograđane ali i one koji će u Beograd doći.

Popović kaže da će biti gradskog dočeka iako su sredstva ograničena, iako je besparica. "Najvažnije je imati dobru volju, ljubav prema svom gradu i poslu i onda sve drugo ide lakše", kaže Popović.

Prema prvim procenama, u Beogradu će Novu godinu dočekati oko 15.000 stranih turista, uglavnom mladih.

"Već godinama unazad svi ti mladi ljudi dolaze zbog dobrog provoda i zbog jednog specifičnog prazničnog raspoloženja našeg glavnog grada", kaže Jasmina Jeftić iz hostela "Fair".

Prve novogodišnje rezervacije smeštaja u beogradskim hostelima i privatnom smeštaju, počele su još pre tri, četiri meseca.

Maja Kisin iz Appartmana "Kristal kod" kaže da su to gosti koji dolaze iz dalekih zemalja kao što su Novi Zeland, Australija, Amerika, a gosti koji dolaze iz bivših jugoslovenskih republika to vole da ostave za zadnji čas. 

Pored gradskog koncerta, turisti u novogodišnjoj noći rado borave i u nekom prestoničkom restoranu, a naročito su popularni oni na vodi.

"Kao i svake godine mi organizujemo doček sa muzičkim programom i obično smo dobro popunjeni. Već sada imamo dovoljno rezervacija za doček Nove 2014. godine. Dobar deo čine stranci", kaže Boban Urošević iz restorana "Malevile"

Dok ugostiteljski i turistički radnici ovih dana uglavnom brinu o tome kako da na najbolji način dočekaju novogodišnje goste, mi ostali, uglavnom brinemo o tome kako da do kraja godine platimo sve račune i one tekuće i neke zaostale, popunimo novogodišnju trpezu i u Novu godinu uđemo na pozitivnoj nuli.

broj komentara 0 pošalji komentar