Goldštajn: Princip je bio borac za slobodu

Pre 100 godina atentati su bili prilično uobičajeni i u ono vreme to je bio trend koji je Gavrila Principa učinio borcem za slobodu, kaže hrvatski istoričar Slavko Goldštajn.

Gavrilo Princip je u vremenu u kome je živeo bio borac za slobodu, izjavio je poznati hrvatski istoričar i publicista Slavko Goldštajn.

Goldštajn je u izjavi dopisniku Tanjuga u Vašingtonu, posle tribine na kojoj je američkoj publici predstavljena njegova knjiga "1941", ocenio da ne mogu današnja merila o tome šta znače atentati da se primene na doba pre 100 godina.

"Atentati su tada bili prilično uobičajeni i u ono vreme to je bio trend koji je njega učinio borcem za slobodu", rekao je Goldštajn, odgovarajući na pitanje kako bi istorija trebalo da gleda na Principa i sarajevski atentat.

Priča o sarajevskom atentatu, pred stogodišnjicu početka Prvog svetskog rata, aktuelizovana je prošle nedelje nakon izjave kanadske istoričarke Margaret Mekmilan koja je Gavrila Principa nazvala teroristom.

Više zvaničnika Srbije je istaklo da se neće dozvoliti revizija istorije, dok su istoričari sa kojima je Tanjug razgovarao u Srbiji ocenili nastup kanadske koleginice kao potpuno nepoznavanje istorije.

broj komentara 0 pošalji komentar