Milunka Savić, heroina Velikog rata

Pre 40 godina umrla je Milunka Savić, dobitnica najviše odlikovanja među ženama učesnicama Prvog svetskog rata. Učešće žena boraca u srpskoj vojsci bilo je revolucionarno, pa put do priznanja nije bio lak. Milunka Savić branila je otadžbinu i u balkanskim ratovima predstavljajući se kao muškarac. Posle rata, posvetila se ulozi majke i hraniteljice, a iškolovala je više od 30 dece.

Žena koja je obeležila Veliki rat, Milunka Savić, umrla je pre 40 godina. Nosilac je vojne zlatne Karađorđeve zvezde sa mačevima, zlatne medalje za hraborost "Miloš Obilić", Legije časti IV stepena, Legije časti V stepena, francuskog Ratnog krsta i spomenica (Albanska spomenica i spomenica Solunskog fronta 1915-1965).

Rođena je krajem 19. veka u selu Koprivnica, nedaleko od Raške. Učestvovala je u balkanskim ratovima pod imenom Milun Savić. Šišala se i povijala grudi kako se ne bi otkrilo da je žena. Milunkina "tajna" otkrivena je pošto je u Bregalničkoj bici (1913) ranjena u grudi.

Ipak, zbog hrabrosti koju je pokazala u borbi rat je završila sa činom kaplara srpske vojske.

U Prvom svetskom ratu bila je deo čuvenog "Gvozdenog puka", najelitnijeg Drugog puka srpske vojske "Knjaz Mihailo". Za pokazano junaštvo u Kolubarskoj bici odlikovana je zlatnom medaljom za hrabrost "Miloš Obilić". Milunka je preživela i veliku austrougarsku i bugarsku ofanzivu i povlačenje preko Albanije.

U jesen 1915. godine Milunka je, u Makedoniji, teško ranjena u glavu i tako povređena povlačila se preko Albanije. Posle nekoliko meseci oporavka vratila se na Solunski front gde je učestvovala u bitkama koje srpska vojska vodi na leto i jesen 1916. godine.

Milunka Savić je pokazala veliku hrabrost u borbama - zarobila je 23 bugarska vojnika, pomagala u dostavljanju municije, istakla se u bombaškim napadima.

Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević odlikovao ju je 1917. godine vojničkom zlatnom Karađorđevom zvezdom sa mačevima, ubrzo zatim dobija i odlikovanje francuske vojske - Legiju časti V stepena, a kasnije i francuki Ratni krst i oficirsku Legiju časti. 

Odlikovana i hrabara žena borac izazivala je divljenje savezničkih vojnika koji u svojim redovima nisu imali žene borce. Pojava žena boraca u srpskoj vojsci bila je  revolucionarna. Pored Milunke, bilo je još dvadesetak žena u našoj vojsci.

Posle rata, heroina Velikog rata radila je u Bosni i Hercegovini kao kuvarica, bolničarka, pregledačica u fabrici vojnih uniformi. Tada se udala za Veljka Gligorovića, sa kojim je dobila kćerku Milenu, ali je ubrzo usvojila još tri ćerke: Višnju, Radmilu i Zorku.

Međutim, brak je kratko trajao, tako da Milunka sama podigla četiri ćerke. Posle urgencija  saboraca, 1929. godine se zaposlila kao čistačica u Hipotekarnoj banci u Beogradu, gde je provela najveći deo radnog veka.

Posle Drugog svetskog rata, Milunka Savić radila je i kao čistačica u beogradskim kafanama. Humanost je pokazala i tako što je iškolovala još oko 30 dece.

Umrla je 5. okotbra 1973. godine. Iako je u medijima (čitulji u novinama) prvobitno bilo najavljeno da će Milunka Savić biti sahranjena u Aleji velikana, to se nije dogodilo. Sahranjena je u porodičnom grobu na Novom groblju.

Nijedan istoričar nije napisao njenu biografiju, nema je u muzejima, a retko se spominje i u udžbenicima iz istorije.

broj komentara 31 pošalji komentar
(subota, 09. nov 2013, 21:23)
Tea Petrović [neregistrovani]

Svaka čast Milunka

Šta Vam to znači ima i drugih žena čije je junaštvo trajalo duže. Evo ja prva nisam znala i sramota me je, ali kako i da znam kada se o njoj nije ni učilo a ni pisao a trebalo je to činiti. Ponosna sam jer je Srbij imala takvu ženu, ženu koja ima najviše odlikovanja od svih žena na svetu. Svaka čast! Pa, to treba na sva zvona objaviti.

(utorak, 08. okt 2013, 12:51)
Masa [neregistrovani]

srpska zena

Svaka cast Milunki Savic,o njenoj hrabrosti je bezpredmetno raspravljati ali je tuzno,bar meni uvek kada vidim koliko se nisu a negde jos uvek ne cene zenska deca.Nju je zrtvovao otac da spase sina jedinca i kukavicu,da ju je voleo spprecio bi njen odlazk u rat.Ona je simbol muskog licemerja i zato je posle tako prosla.

(utorak, 08. okt 2013, 04:59)
Vidojko Aleksic [neregistrovani]

Srpska Jovanka Orleanka

Sa ponosom sam gledao dokumentarni film o Milunki Savic.Ona je heroj Srpskog naroda I takvu je treba ovekoveciti u Srpskoj istoriji.Borila se rame uz rame sa mojim dedom Mihailom Aleksicem, koji je takodje odlikovan Karadjordjevom zvezdom za ucesce u balkanskim ratovima.Neka ti je vecna slava draga nasa Milunka.

(subota, 21. sep 2013, 08:57)
škola [neregistrovani]

zahvalnost

Jedna skola se potrudila da ispravi nepravdu. 

(petak, 20. sep 2013, 07:17)
anonymous [neregistrovani]

Има и других

Неоспорно даје треба памтити, али прододати тој врсти жена и оне друге, чије је јунаштво трајало мало дуже него Милункино. Без омаловажавања било које српкиње из ратова. Било је, и ратова и храбрих Српкињаније није да није. Треба ваљда и памтити други рат, у ком су жене са имениом и презименом ратовале, целе четири године.

(petak, 20. sep 2013, 05:56)
Dusan [neregistrovani]

Ima je u muzejima

Nije tačno da je nema u muzejima. U Vojnom muzeju na Kalemegdanu je njena slika pored slike Jelene Šaulić.

(petak, 20. sep 2013, 00:48)
anonymous [neregistrovani]

Јунакиња

Она је Српкиња, и прави узор свим женама које за свој род знају!

(četvrtak, 19. sep 2013, 21:48)
][ [neregistrovani]

][

Враћање на Смисао је што се ова Жена слави и спомиње.
_________
Вечна нека јој је Слава и Хвала!
___________
Нека Њена Човечност и Родољубље усмеравају и обликују Наше Друштво.

(četvrtak, 19. sep 2013, 20:45)
Ivana [neregistrovani]

Kakva heroina!

Kakva divna zena i tokom i nakon rata!! Milunka Savic je postala moja heroina jos kada sam ucila o njoj u Osnovnoj skoli!

(četvrtak, 19. sep 2013, 20:43)
anonymous [neregistrovani]

Srbi sve mogu

ali da i Srpkinje sa bombom mogu zarobiti jedan vod vojske e to nisam znao :-))