Manje korupcije, više mita?!

Građani smatraju da se nivo korupcije u Srbiji u poslednje dve godine smanjio, ali je značajno porastao procenat građana koji su davali mito, pokazuje prošlogodišnje istraživanje "Transparensi internešenela" i agencije "Galup internešenel".

Prošlogodišnje istraživanje koje je "Transparensi internešenel" u saradnji sa agencijom "Galup internešenel" sproveo od 7. do 14. septembra 2012. na nacionalnom uzorku od više od 1.000 ispitanika pokazuje se nivo korupcije u Srbiji smanjuje, ali da je, istovremeno, broj građana koji su davali mito u porastu.

Prema tom istraživanju, čak 55 odsto građana smatra da se nivo korupcije u poslednje dve godine smanjio, dok se procenat građana koji su davali mito u poslednjih godinu dana povećao, u odnosu na period istraživanja, i iznosi 26 odsto, a u porastu je i percepcija korumpiranosti pojedinih institucija.

"Najčešći razlog mita, prema odgovorima građana, je da bi se 'ubrzala stvar', dok je u 28 odsto slučajeva reč o poklonima zahvalnosti", rekla je izvršna direktorka "Transparentnosti Srbija" Bojana Medenica.

Prema rezultatima istraživanja, više od polovine građana smatra da su najkorumpiraniji sektori društva političke stranke, pravosuđe, javni službenici i zdravstvo.

Za njima slede parlament, policija, mediji i sektor obrazovanja, dok su po mišljenju građana najmanje korumpirana verska tela i vojska.

Kako je rekla Medenica, spremnost da prijave korupciju izrazilo je 58 odsto ispitanika. Od građana koji su rekli da ne bi prijavili korupciju, 61 odsto kao razlog je navelo uverenje da se time ništa ne bi promenilo, što je ocenila "poraznim".

Prema rečima programskog direktora "Transparentnosti" Srbija Nemanje Nenadića, glavni zadatak u borbi protiv korupcije je da se građani uvere da će svaka prijava biti ispitana neselektivno.

"Po nekim procenama svake godine imamo minimum 600.000 slučajeva korupcije, od čega je prijavljeno manje od jedan odsto. Treba povećati broj prijavljenih slučajeva korupcije", rekao je Nenadić.

On je dodao da optimizam po pitanju suzbijanja korupcije u Srbiji stoji na "krhkim nogama", zbog toga što istraživanje pokazuje porast broja podmićivanja.

"Paradoks javnog mnenja"

Na konferenciji za novinare rečeno je da istraživanje sprovedeno od 7. do 14. septembra 2012. na nacionalnom uzorku od više od 1.000 ispitanika pokazuje "naizgled neobične nalaze i trendove".

Prema rečima predsednika "Transparentnosti Srbija" Vladimira Goatija, rezultati istraživanja pokazuju "paradoks javnog mnenja".

"Građani nemaju uvek potpuno saglasne ili ostvarljive ideje, ili zagovaraju protivrečne stavove", rekao je Goati.

Kako je rečeno, taj paradoks se može objasniti jedino time da je utisak građana o opštem nivou korupcije zasnovan na činjenici da je u doba ispitivanja započeto nekoliko važnih istraga i da predstavlja više odraz nade u promenu stanja nego odraz stvarne situacije.

"U Srbiji postoji optimizam po pitanju borbe protiv korupcije po čemu je naša zemlja u vrhu u poređenju sa zemljama regiona", rekla je Medenica.

Prema njenim rečima, procenat građana Srbije koji smatraju da se Vlada efikasno bori protiv korupcije iznosi 23 odsto, po čemu je naša zemlja iznad proseka zapadnog Balkana, koji iznosi 18 odsto.

Srednja ocena rada Vlade u borbi protiv korupcije za nijansu je bolja i iznosi 2,42 na skali od jedan do pet, u odnosu na 2,24 koliko je iznosila 2010. godine.

Istraživanje Globalni barometar korupcije sprovodi "Transparensi internešenel" u saradnji sa agencijom "Galup internešenel".

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 09. jul 2013, 19:40) - anonymous [neregistrovani]

Korupcija i mito

kakva je razlika? Nije sija nego vrat!

(utorak, 09. jul 2013, 19:25) - anonymous [neregistrovani]

korupcija

Ja ne mogu da verujem sta Medenica kaze da vlada 2010 se borila protiv korupcije skoro isto kao danasnja vlada, to je uopste neverovatno ja neznam sta ona prica lol....