Ponovni atesti za vozila na plin

Svi koji imaju automobile koji koriste plin i atest uređaja stariji od pet godina moraće pre registracije vozila ponovo da dobiju atest, što košta 6.000 dinara. Stručnjaci upozoravaju da je do sada bilo moguće registrovati vozilo koje ima plinski uređaj star i do 20 godina, što je van svih propisa i nebezbedno.

Vozači koji su pre pet i više godina ugradili plinske uređaje u automobile i dobili atest za TNG sistem moraće ponovo da dobiju atest kako bi mogli da registruju svoje vozilo. Svi oni će biti izloženi i dodatnom trošku prilikom registracije od minimum 6.000 dinara, koliko košta ponovni atest i nova kontrola plinskog uređaja.

Neke odredbe zakona zakona o bezbednosti saobraćaja, usvojenog pre skoro četiri godine, počele su da se primenjuju tek ovih dana, tiho i bez najave. To je zateklo nespremne i one koji registruju vozilo, ali i one koji ih kontrolišu.

Boris Borović iz Tehničkog pregleda "Desetka plus" kaže da su pre mesec dana dobili dopis da vlasnici vozila koji imaju gasni uređaj sa atestom na 10 godina, moraju da ponovo urade atest, ako je prošlo više od pet godina, jer je rok skraćen. 

"Sada oni moraju ponovo da idu u neku ovlašćenu kuću koja to radi, a na reatest se čeka otprilike mesec dana", objašnjava Borović.

Problemi počinju kada dođete na red i onda utvrde da vam boca nije u skladu sa novim propisima, da nemate potreban atest, pa morate da menjate veći deo instalacije, što može da košta i do 35.000 dinara.

Mirko Kordić iz Auto-moto saveza Srbije kaže da se u ovom trenutku reatest na teritoriji Beograda zakazuje za polovinu maja, dok se u unutrašnjosti Srbije ponegde zakazuje i za juni.

U Ministarstvu saobraćaja smatraju da se primena uredbe o proveri gasnih uređaja mora odložiti do daljeg, dok de ne stvore uslovi za normalnu kontolu i dok ne isteknu atesti overeni na 10 godina, pa će preduzeti mere da se praksa na tehničkim pregledima ukine.

Savetnik u Ministarstvu saobraćaja Milan Božović kaže da je rešenje u ovom trenutku  odlaganje primene tog propisa, do trenutka dok se ne usaglasi propis sa postojećim stanjem, odnosno dok se ne unapredi sistem na terenu.

Stručnjaci upozoravaju da je u dosadašnjoj praksi bilo moguće registrovati vozilo koje ima plinski uređaj star i do 20 godina, što je van svih propisa i nebezbedno. Zato je i uvedena praksa, zbog velike opasnosti ne samo zbog sudara, već i zbog samozapaljenja pri visokim temperaturama.

broj komentara 20 pošalji komentar
(četvrtak, 05. dec 2013, 18:22)
slave [neregistrovani]

slave

pre ce esplodirati rezervar za benzin star 10 godina kada je limeni u pitanju nego boca stara 30 godina od plin ,o cemu pricare

(utorak, 19. nov 2013, 12:25)
anonymous [neregistrovani]

atest kao na svadbi

ne znam kako je vrsen atest u drugim gradovima ali kod nas u pirotu je atest vrsen samo fotografskim aparatom,bez ispitivanja dali negde curi gas, i naravno sa ugasenim motorom kada gas ne moze da curi dosli su samo sa foto aparatom koji je to atest,na pitanje sta ako se sutra zapali auto odgovor je bio ,mi zato nismo nadlezni,spremni su samo da uzmu novac a ne i da urade ono za sta su debelo placeni !!!

(četvrtak, 15. avg 2013, 10:38)
anonymous [neregistrovani]

pljačka

Ova odluka je kao prvo neustavna,jer se primenjuje retroaktivno.Svi mi koji smo oštećeni trebali bi da tužimo državu i tražimo nadoknadu troškova. Velika većina, nikada to neće uraditi, i to je razlog zbog koga mogu da donese ovakve nebulozne zakone.

(ponedeljak, 12. avg 2013, 15:23)
anonymous [neregistrovani]

bezbednost ?

nije njima stalo do bezbednosti nego do para , da je bezbednost u pitanju taj atest bi bio besplatan. a sta sa ljudima koji su pre 6 godina platili atest koji vazi 10 godina ? hoce li njima da se vrate pare ? propadaju 4 godine atesta koji je ista drzava dala

(utorak, 23. jul 2013, 23:06)
anonymous [neregistrovani]

pljacka

pa normalno je u Srbiji samo da uzimaju pare od naroda,dokle vise ce da nas pljackaju???

(ponedeljak, 22. jul 2013, 22:42)
raka lim [neregistrovani]

lpg

Molim da mi odgovorite da li postoji neki
standard u Srbiji po kome se atestira vozilo na
gas npr dok sam cekao u redu video sam 3punta
ni ujednom nije boca bila isto postavljena
svi su prosli dal je to normalno

(petak, 31. maj 2013, 06:38)
Natasa [neregistrovani]

Atest plina

Kome da se zalimo zbog nameta koji je uveden radi navodne sigurnosti zbog plinskih uredjaja u automobilima? Kadija te tuzi kadija ti sudi. Ko je jos dobio odstetu od drzave, ove drzave? Na Masinskom fakultetu u Beogradu zakazuju svakog drugog petka pa se nadam da cu danas uspeti da zakazem i takodje se nadam da taj dan nece biti za mesec dana jer mi registracija istice za 15 dana.

(nedelja, 26. maj 2013, 17:40)
Andrija [neregistrovani]

Sramota

Meni istice registracija za dva dana a reatest mogu da zakazem tek za mesec dana.Sta ja da radim sada a auto mi treba svaki dan? Dali je moguce da sam nesto platio sto su mi rekli i napisali da to vazi 10god a onda jednostavno se neko setio i rekao da to vise ne vazi?!Kamo srece da ga nisam nikada ni atestirao,bolje bi prosao!!!

(sreda, 15. maj 2013, 23:01)
anonymous [neregistrovani]

zatecen

Sutra mi silazi registracija, imam auto 90 godiste, jedva sam skockao pare za registraciju. Kad ono danas "moras da uradis prvo reatest", a reatest se ceka mesec i po dana i kosta 6,000 din plus neka potvrda 1,000 din i naravno slag na tortu u servisu mi danas nabrojali skoro sve delove gasnog uredjaja da moram da menjam sto suma sumarim izadje jos 20,000 i naravno ja imam samo 15,000 koje sam jedva skockao za registraciju...
Kome da se zalim ? Drzavi? Pusti me da umrem od smeha, a posle od muke jos jednom!!!

(sreda, 08. maj 2013, 12:34)
Komanov Ivica [neregistrovani]

!!!!!!!

Atestirao sam LPG uredjaj pre 3,5 godine,tako da me jos ovaj put ovo KVAZI 'pravilo'ili sta je vec nece 'zakaciti'...naravno ukoliko se ne pojhavi neka izmena naseg 'ZAKONA'o bezb.saobracaja......SRAMOTA je blaga rec za ovo sta se radi zarad 'nase bezbednosti'!!!!Vozac sam 25 godina,bez i jednog udesa,a vozio sam uglavnom starija vozila.Nije nam potrebno da nam drzava ZAKONOM povecava nasu bezbednost u saobracaju...Ako smo imalo odgovorni i savesni sami to radimo,u 99% slucajeva....Ova parodija sa reatestiranjem uredjaja je mozda stvarno i potrebna,ali samo kao potvrda da Oni koji koji nam kroje zakone ne rade svoj posao zarad naroda i njegove sigurnosti,bezbednosti...ili cega vec.....vec su obicne "haraclije"koje samo traze nacin da 'napune drzavnu kasu'sto je ,slozice se mnogi,stvarno sizifovski posao....jer napuniti rupu bez dna ......stvarno mi je zao ljudi....
Naravno neko ce reci,ajde 6000 RSD pa to i nije neka para...verujte za mene kao i 80% populacije u RS to je ozbiljna suma.....U krajnjem nisam video niti procitao nikakvu uredbu o proglasavanju nevazecim starih atesta...radio je ih Institut koji ce raditi i reatest,zar ne??Ako su pre par godina utvrdili da je uredjaj siguran za period od 10g,ko i na koji nacin moze tyo osporiti???Mnogo kontradiktornosti,ko zna cega jos...ali ne treba da nas to mnogo cudi ovo je ipak Republika Srbija!!!!!!!!!SRAMOTA!!!!!!!!!