Izbor Bergolja za papu iznenađenje

Izbor Argentinca Horhea Marija Bergolja za papu Franju Prvog predstavlja iznenađenje, jer njegov program nije poznat, ocenjuje verski analitičar Živica Tucić. Nepoznata i njegova uloga i navodna povezanost s vojnom huntom u Argentini krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina, ocenjuje Tucić.

Verski analitičar Živica Tucić ocenio je večeras da izbor Argentinca Horhea Marija Bergolja za papu Franju Prvog predstavlja iznenađenje, jer njegov program nije poznat kao ni njegova uloga i navodna povezanost sa vojnom huntom u Argentini krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina 20. veka.

U izjavi za agenciju Beta, Tucić je rekao da je reč o prvom papi Latinoamerikancu i uopšte prvom čoveku Katoličke crkve koji nije iz Evrope.

"On je pripadao starijoj generaciji kardinala, ima 76 godina i nije bio među favoritima. Pominjan je u grupi od 20 kardinala, ne u prvih deset. Njegov program je nepoznat i ne možemo reći da li je spreman da preduzme neke promene koje su toliko potrebne Katoličkoj crkvi. Ja ih ne moram nazvati reformama, ali promene", rekao je Tucić.

Tucić je naveo da u karijeri novog pape postoje određene "nejasnoće" koje se tiču vojne diktature u Argentini i da postoje neke informacije po kojima je bio blizak hunti.

"Bilo je i otvorenih okrivljavanja, a i on je govorio o svojim kontaktima (s huntom), ali je rekao da se susretao sa predstavnicima hunte da bi štitio neke sveštenike i bogoslove. Taj deo njegove biografije nije toliko jasan", rekao je Tucić.

Prema njegovim rečima, te stvari su veoma bitne za Argentinu, ali i za ostatak Latinske Amerike jer u tom delu svetu "još nisu savladane emocije" u vezi sa periodom vojnih diktatura.

Govoreći o izboru imena, Tucić je rekao da je novi papa izabrao lepo ime jer se ono odnosi na Svetog Franju Asiškog, veoma skromnog monaha koji je mnogo pomogao Katoličkoj crkvi.

"Njegovo ime nagoveštava skromnost i spremnost na služenje, a ne na pompu i na raskoš. Veoma je važno koje ime neko izabere, nije to tek tako. To je i znak da je njegov program da sledi Svetog Franju. To je, ipak, nada za Katoličku crkvu", rekao je Tucić.

Za novog papu večeras je izabran Argentinac Horhe Mario Bergoljo rođen 17. decembra 1936. godine.

broj komentara 0 pošalji komentar