Zabranjen gej performans u Kragujevcu

Gej stejt alijansa optužila gradonačelnika Kragujevca da je zabranio održavanje performansa te organizacije. U Gradskoj upravi kažu da skup nije zabranjen, već da nije data saglasnost za njegovo održavanje, zbog opasnosti po bezbednost učesnika.

Gej strejt alijansa (GSA) saopštila je da su gradska uprava i Savet za bezbednost Kragujevca zabranili performans te organizacije - "Demonstracija kartonskih LGBT lutaka".

Alijansa je navela da je u petak, 15. juna, tražila odoborenje za održavanje skupa, ali da je jutros obaveštena da je u ponedeljak, 18. juna, za istu lokaciju i za isto vreme odobrenje tražio i izvesni "Pokret ponosnih Kragujevčana".

"Za Gej strejt alijansu je potpuno jasno da Kragujevac, suprotno tvrdnjama njegovog gradonačelnika Veroljuba Stevanovića i lokalnog saveta, nije bezbedan grad za njegove stanovnike i goste", navodi se u saopštenju.

Savet za bezbednost Kragujevca kojim je predsedavao Stevanović, odlučio je juče da bi istovremeno održavanje skupova dve organizacije koje imaju suprotne stavove i uverenja ugrozilo "ugled Kragujevca kao jednog od najbezbednijih gradova u Srbiji" i da je zato savet odlučio da se ne odobre oba skupa.

Performans je trebalo da bude održan u okviru projekta "Zajedno za jednakost LGBT osoba".

"Iako je i taj događaj GSA blagovremeno prijavila policiji i gradu prethodno se raspitavši za propise i neophodnu dokumentaciju, aktivistima GSA je tek na licu mesta pola sata pre održavanja skupa od strane komunalnog inspektora saopšteno da nedostaje određeni dokument bez kojeg nije moguće održati skup", navela je Alijansa.

Informativna služba Grada, saopštila je da je postojanje bezbednosnog rizika za održavanje promotivnih aktivnosti Gej strejt alijanse i Pokreta ponosnih Kragujevčana, istog dana na istom mestu, jedini su razlog za odluku da se u interesu organizatora, ne omogući zauzeće javne površine za organizaciju preformansa ta dva udruženja.

Osim toga ne postoji nijedan drugi razlog da grad Kragujevac odmaže promociju projekta ''Zajedno za jednakost LGBT osoba''.

U Gej strejt alijansi kažu da sa nadaju da će Kragujevčani u dogledno vreme dobiti vlast spremnu da zaštiti svoje građane i goste u skladu sa zakonima i u duhu tolerancije i koja se neće uplašiti i pokleknuti pred šačicom huligana.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 21. jun 2012, 20:19)
sreten [neregistrovani]

u belgiji

imaju pravo braka ,nemaju pravo usvajanja dece,imaju pravo na paradu niko im ne smeta jednostavno ostave ih dva sata da prodju odredjenom marsrutom tako da ih vide samo oni koji nisu znali da ce tad i u tolko sati proci(vecina belgijanaca pojma nema ni da se odrzala )na vestima uvece kazu tamo i tamo se odrzala gej parada daju 30 sek snimka i toliko!Sta su dobili nista i dalje se kriju (iako zive u demokratiji zar ne?)na poslu ,na ulici ,cak i u porodici!Batalite ih nemojte im smetati pustite ih da zive svoj zivot i nemojte im pridavati javnog znacaja,povuci ce se kao i svi ljudi i nece srbiju stavljati u usta evropskih zvanicnika