Konkordat sa Podgoricom

Crna Gora sa Vatikanom potpisala ugovor kojim se reguliše odnos zvanične Podgorice i Svete stolice. Crna Gora je prva savremena država sa pravoslavnom većinom koja je potpisala ovakav ugovor, kaže premijer Igor Lukšić.

Državni sekretar i kardinal Svete stolice Tarćizio Bertone i crnogorski premijer Igor Lukšić potpisali su konkordat - ugovor kojim katolička crkva reguliše odnose sa drugim državama.

Crnogorski premijer napominje da čin potpisivanja pričinjava posebno zadovoljstvo, pošto je Crna Gora prva savremena država sa pravoslavnom većinom koja potpisuje ovakav ugovor, što svedoči o njenoj ekumenskoj vokaciji.

"Temeljni principi na kojima počiva ovaj dokument omogućavaju da se po istim kriterijumima regulišu i odnosi sa drugim verskim zajednicama u Crnoj Gori", rekao je Lukšić nakon potpisivanja ugovora.

Bartone je rekao da ovaj ugovor ne daje povlašćen status katoličkim vernicima već se njime želi definisati pravni odnos katoličke crkve i Crne Gore.

Lukšić je rekao da očekuje ratifikaciju ovog međunardonog ugovora u parlamentu, a takođe je najavio i osnivanje odeljenja unutar ministarstva za ljudska i manjinska prava koja će se ubuduće baviti odnosima crkava i verskih zajednica i države.

Po crnogorskom ustavu, međunarodni ugovori imaju primat nad domaćim zakonodavstvom.

Crnogorski premijer je najavio i donošenje novog zakona o crkvama, jer je postojeći iz 1977.godine, kako je naveo, prevaziđen.

Potpisivanju ugovora prethodio je susret Lukšića i pape Benedikta XVI u papinoj biblioteci u Vatikanu, gde se održavaju susreti na najvišem državnom nivou.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво