Читај ми!

Pitanje danske odgovornosti

Moguća odgovornost danskih mirotvoraca za zločin u Dvoru na Uni je pitanje na koje treba da odgovori ministarka odbrane te zemlje, smatra danska parlamentarna partija Lista jedinstva. Danski mediji pišu da su oružane snage te zemlje devedesetih godina delovale bez jasnog mandata u loše definisanim misijama pod vođstvom UN.

Danska parlamentarna partija Lista jedinstva najavila je da će od ministarke odbrane te države zatražiti rasvetljavanje zločina u Dvoru na Uni i utvrđivanje odgovornosti danskih mirotvoraca.

Posle izjave Jana Velendorfa da danski vojnici iz UN nisu reagovali kad su ljudi u maskirnim uniformama bez oznaka ubili devet hendikepiranih osoba srpske nacionalnosti,  u Dvoru na Uni 1995. godine, mediji u Danskoj veoma su zainteresovani za taj slučaj.

Danski radio u tekstu pod naslovom "Danske informacije vode do ispitivanja ratnog zločina" piše o tome da su vlasti u Hrvatskoj i Srbiji aktivirale stari slučaj o ratnim zločinima.

U tekstu se navodi da su danski vojnici dobili naređenje da ne intervenišu u vreme kada se dogodio zločin u Dvoru, tokom ofanzive hrvatskih snaga, koja je imala za cilj da se Srbi primoraju da napuste Hrvatsku.

Sud za ratne zločine u Hagu ranije je ispitao taj slučaj, ali je tada nedostajao opis zločinaca, a vlasti u Hrvatskoj i Srbiji, takođe, vode istragu ovog zločina, navodi se u tekstu.

Radio citira i različite optužbe o tome ko je odgovoran, a koje se mogu čuti u hrvatskim i srpskim medijima ovih dana.

Uloga Danske u mirovnim misijama

U danskim medijima zločin u Dvoru na Uni u kome su ubijene hendikepirane osobe srpske nacionalnosti koristi se i u svrhe tumačenja uloge Danske u mirovnim misijama.

Ovaj događaj navodi se kao eklaktantan primer toga da su danske oružane snage (tada mirotvorci) devedesetih godina delovale bez jasnog mandata u loše definisanim misijama pod vođstvom Ujedinjenih nacija.

To vodi do zaključka da je Danska kao vojna sila od početka prve decenije 21. veka u misijama sasvim drugačijeg karaktera i sasvim jasno definisanim, pod kapom Nato-a, što se tummači kao dobra stvar.

Danska od 2001. godine učestvuje sa ratnim trupama u Avganistanu, gde se i dalje nalaze kao i u Iraku, koji su napustili posle nekoliko godina, a ovih dana je njeno ratno vazduhoplovstvo angažovano nad Libijom.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво