Mesić traži ocenu ustavnosti "kriznog poreza"

Hrvatski predsednik Stjepan Mesić pokrenuo postupak ocenjivanja ustavnosti "kriznog poreza" jer smatra da nije u skladu sa odredbom o jednakosti građana pred zakonom. Taj porez je deo vladinih mera za borbu protiv krize i naplaćuje se od 1. avgusta.

Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić pokrenuo je postupak za ocenu ustavnosti Zakona o posebnom porezu na plate, penzije i druga primanja.

Kako se navodi u saopštenju Predsedništva, Mesić smatra da takozvani "krizni porez" nije u skladu s odredbom Ustava o jednakosti građana pred zakonom jer teret poreskog opterećenja nije u skladu sa primanjima građana.

"Uvođenjem posebnog poreza posebno su pogođeni najsiromašniji slojevi društva, odnosno većina građana" ocenjeno je u saopštenju, u kojem se ukazuje da oni koji imaju visoka primanja manje osećaju teret poreskog opterećenja.

"Država je, kao garant socijalnog blagostanja, dužna da vodi računa o svim građanima podjednako, da podstiče ekonomski napredak i socijalno blagostanje građana i štiti njihova prava i ekonomske mogućnosti" piše u saopštenju.

"Krizni porez", usvojen u okviru mera Vlade Hrvatske za borbu protiv krize, naplaćuje se od 1. avgusta ove godine i ostaće na snazi do kraja 2010. godine.

Plate, penzije i ostala primanja veća od 3.000 kuna (oko 410 eura) oporezuju se sa dva odsto, a primanja veća od 6.000 kuna (oko 820 evra) sa četiri odsto.

Novi zakon je javnost dočekala vrlo negativno, uz salve optužbi na račun vlade i političara, a mediji su ga odmah nazvali "haračem" na primanja najugroženijih društvenih grupa.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 12. avg 2009, 00:30) - anonymous [neregistrovani]

Stipica

Jel počela neka predizborna kampanja u Kroaciji? Mora da jeste čim se Stipe sjetio naroda!

(utorak, 11. avg 2009, 22:58) - anonymous [neregistrovani]

mesic

stari se ne predaje lako,

u normalnim zemljama svijeta se prlamentarna odluka postuje,,nazalost ,,on je pametniji od svih--tako je na vlast dosao.