Dodik predlaže koncentracionu vladu

Premijer RS predložiće opoziciji formiranje koncentracione vlade, kako bi se lakše prevazišli efekti ekonomske krize. RS pripremila rebalans budžeta i očekuje prvu tranšu pomoći MMF-a.

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da razmišlja da opoziciji predloži formiranje koncentracione vlade, kako bi se lakše prevazišli efekti ekonomske krize koji se tek očekuju.

"Predložiću svim strankama formiranje koncentracione vlade", rekao je Dodik u razgovoru sa grupom novinara iz Srbije i regiona koji borave u poseti RS.

Dodik ne očekuje da opozicija prihvati ponudu, ali da će je on svakako izneti, jer je, kako je naveo, potrebno da se postigne društveni konsenzus i podeli odgovornost.

"Nije rukovođenje lako. Ja bolje razumem Sanadera od drugih", rekao je Dodik.

Socijalnu situaciju u RS premijer je ocenio "vrlo stabilna" i da je socijalna stabilnost uspostavljena zahvaljujući uspešnim privatizacijama "Telekoma" i rafinerije.

Za poslednje tri godine bruto nacionalni dohodak u RS povećan je 50 odsto, a za prvih pet meseci 2009. fizički obim proizvodnje porastao je 16,8 odsto, naveo je premijer.

Republika Srpska je pripremila rebalans budžeta i očekuje uskoro prvu tranšu pomoći Međunarodnog monetarnog fonda, naveo je Dodik i podsetio da je Vlada RS u februaru donela niz mera kojima je anuliran prvi uticaj svetske krize.

Kao najveći problem, Dodik je naveo urušavanje Dejtonskog sporazuma. "Oko nekih stvari nema kompromisa i ukoliko bude trebalo, narod RS izjasniće se na referendumu o statusu RS", rekao je Dodok.

Upitan da li bi bio iznenađen kada bi haški optuženik Ratko Mladić bio otkriven u Bosni i Hercegovini, a ne u Srbiji, Dodik je rekao da je "odavno prestao da se iznenađuje".

Pozivajući se na izvore NATO-a, premijer RS kazao je da Mladić nije u RS i ponovio da svi koji su optuženi treba da odgovaraju pred sudovima.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво