Slovenija ima mek stav prema Hrvatskoj

Slovenija prema Hrvatskoj i njenoj integraciji u EU ima "mek" stav, ali će se Ljubljana držati svojih zahteva, izjavio šef slovenačke diplomatije Samuel Žbogar. Sanader želi da Zagreb nastavi pregovore sa Slovenijom.

Ministar spoljnih poslova Slovenije Samuel Žbogar izjavio je da je stav Slovenije prema Hrvatskoj i njenoj integraciji u EU sve vreme bio "mek", ali da će se Ljubljana držati svojih zahteva.

Komentarišući jučerašnju izjavu italijanskog kolege Franka Fratinija da bi Slovenija mogla da pokaže veću fleksibilnost kada je reč o pretpristupnim pregovorima Hrvatske sa EU, Žbogar je rekao da je pristup Slovenije od samog početka bio blag, a da je probleme prouzrokovala druga strana.

"Problem je počeo kada su u dokumentaciju EU ušle mape na kojima je granica izmedju Hrvatske i Slovenije povučena na jednostran način," izjavio je on, kako prenosi slovenačka novinska agencija STA.

Slovenija je od decembra blokrala više poglavlja iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Hrvatskom, tražeći da se reši pitanje granica ili da Hrvatska iz svoje dokumentacije izbaci materijal koji prejudicira rešavanje graničnog spora.

Prema šefu slovenačke diplomatije, Ljubljana je preduzela mere koje je morala da donese i s obzirom da se okolnosti nisu promenile ostaje pri svojoj odluci.

"Žao nam je što šestomesečni proces sa Evropskom komisijom do sada nije dao rezultate. Žalimo što su pregovori prošle nedelje prekinuti i nadamo se da će posle kraćeg perioda razmišljanja kada se stišaju izjave, moći da sednemo za sto i nađemo rešenje," rekao je ministar.

Italijanski ministar spoljnih poslova Franko Fratini podsetio je juče u Trstu da je Italija podržala ulazak Slovenije u EU i izrazio očekivanje da će Slovenija učiniti to isto kada je reč o Hrvatskoj.

Fratini je rekao da postoji realna nada da će Hrvatska u 2010. godini ući u EU i apelovao na Ljubljanu da do tada prevazidje blokadu čak 12 poglavlja u procesu pristupanja Hrvatske EU.

"Sada treba da se angažujemo na prijemu Hrvatske u EU. Svako treba da uradi svoj deo, a Slovenija treba a pokaže veću fleksibilnost," ocenio je Fratini.

Hrvatska želi da razgovara

Hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je da Zagreb želi da nastavi pregovore sa Slovenijom koja zbog graničnog spora blokira pristupne pregovore Hrvatske sa Evropskom unijom.

"S punom odgovornošću izjavljujem danas u ime hrvatske vlade da Hrvatska želi i dalje da nastavi razgovore, ali pregovori nemaju nikakve veze s rešavanjem graničnog pitanja", rekao je Sanader.

Smatra "apsolutno neprihvatljivim" što je Hrvatska izgubila šest meseci zbog Slovenije koja je blokira zbog jednog, kako je rekao, potpuno bilateralnog pitanja, prenela je agencija Hina.

"To je neprihvatljivo i neevropsko ponašanje i još jednom apelujem na slovenačku politiku da od toga odustane i da kao dobri susedi pruže ruku Hrvatskoj u našim pregovorima, a kako će izgledati granica između nas neka odluči međunarodno pravo", rekao je Sanader.

Podsetio je da je Slovenija u Evropsku uniju ušla s istim otvorenim pitanjem, "koje danas nije ni u čemu različito od 2004. i to mora učiniti i Hrvatska".

Sanader je još jednom pozvao Sloveniju da deblokira pregovore, a "granično pitanje ostavi sa strane jer ono nema veze s pregovorima".

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво