Crna Gora i Hrvatska priznaju pasoše Kosova

Crna Gora i Hrvatska objavile da priznaju nove kosovske pasoše. Podgorica, međutim, tvrdi da pasoši nemaju nikakve veze sa priznavanjem nezavisnosti Kosova, već isključivo sa turističkom sezonom.

Crnogorski ministar unutrašnjih psolova Jusuf Kalamperović je  ponovio da će Crna Gora priznati pasoše Kosova.

"UNMIK priznaje te dokumente. Kao članica UN mi to poštujemo", objasnio je Kalamperović dodajući da prihvatanje pasoša Kosova ne znači i priznavanje nezavisnosti Kosova.

"100.000 turista dolazi svake godine sa Kosova u Crnu Goru. Mi bi ih izgubili", dodao je Kalamperović. Takođe, preko Crne Gore na Kosovo se transportuje velika količina robe, kao i železnički i transportni saobraćaj, objasnio je crnogorski ministar policije.

"Crna Gora nikada nije svoje granice zatvorila ka Kosovu. To nije učinila ni u daleko težem vremenu", rekao je Kalamperović, podržavajući stav Makedonije, koja priznaje pasoše Kosova ali ne i nezavisnost, ocenio da " život mora da se nastavi".

Formalno priznanje Kosova trenutno u Crnoj Gori, kako je podvukao, nije tema. "To pitanje smo odložili na određeno vreme. Ne očekujem nikakvo rešenje u narednom periodu", objasnio je Kalamperović.

"Niko na nas zbog toga ne vrši pritisak. Srbi i Kosovari razumeju našu želju koja glasi " stabilnost za Crnu Goru i stabilnost za region", ukazao je Kalamperović.

Crnogorski ministar je ujedno istakao da čitav region može da uči od Crne Gore, podsećajući da je u toj zemlji za vreme ratova na prostoru bivše Jugoslavije uvek bilo mirno.

"Crna Gora pokazuje da etničke i verske razlike ne moraju biti teret po zemlju, već prednost", zaključio je  ministar koji u Beču učestvuje na ministarskoj konferenciji Salcburškog foruma o bezbednosti na zapadnom Balkanu.

Hrvatska će priznati nove pasoše Kosova jer je još u martu priznala Kosovo kao suverenu i nezavisnu državu, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova i evropskih integracija u Zagrebu .

Pošto je Hrvatska vlada priznala Kosovo onda nema prepreka za priznavanje putnih isprava koje izdaju nadležni organi Kosova, ističu u ministarstvu . Naglašava se takođe da je hrvatska vlada još ranije izrazila spremnost da razvija svestrane odnose sa Kosovom i smatra da ta saradnja ni u čemu ne ugrožava dobre odnose sa bilo kojom drugom državom u regionu.

Dačić: Srbija neće priznati pasoše Kosova

Reagujući na najave Crne Gore i Hrvatske da će priznati pasoše Kosova, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je "da je to deo njihove državne politike vezane za južnu srpsku pokrajinu, odnosno njenu jednostrano proglašenu nezavisnost, koju su neke zemlje priznale".

"Što se tiče vlade i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, mi nećemo priznavati pasoše takozvane nezavisne države Kosovo. Ni jedan građanin Srbije koji poseduje pasoš Kosova neće biti propušten na administrativnoj liniji i graničnim prelazima Srbije", rekao je Dačić agenciji Tanjug.

"S druge strane svim stranim državljanima koji budu imali pečat takozvane države Kosovo, taj pečat će biti poništavan i preko njega biće stavljen pečat Republike Srbije", objasnio je ministar unutrašnjih poslova.

Povezane vesti:

Crna Gora će prihvatiti kosovske pasoše

Hrvatska će priznati kosovske pasoše

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво