Читај ми!

Crnogorski izbori i "povratak otpisanih", ko će na crtu Milu Đukanoviću

Docent Fakulteta političkih nauka Despot Kovačević rekao je uoči predsedničkih izbora u Crnoj Gori da ako se uzme u obzir rejting partija to nam govori da će Milo Đukanović sigurno biti u drugom krugu. Koji bi još kandidat mogao da se domogne drugog kruga?

Za manje od tri nedelje Crna Gora bira šefa države. U trku za predsednika, nakon odluke Državne izborna komisije, ulazi šest kandidata. U toj konkurenciji za mesto u vili Gorici odlučivaće više od 540.000 građana. Rezultat izbora, za analitičare neizvestan. Izvestan je, kažu, drugi krug i da će se u njemu "sudariti" aktuelni predsednik, lider opozicije Milo Đukanović, i neko od kandidata vlasti. Kakva su predizborna očekivanja za RTS govori docent Fakulteta političkih nauka, Despot Kovačević.

U foto-finišu lista kandidata. U 5 do 12 i potvrda aktuelnog šefa države, boriće se za još jedan mandat. Čemu ta neizvesnost?

Bilo je zaista zanimljivo pratiti kada će ko predati kandidaturu, i kako je sve to izgledalo, na početku, pri raspisivanju izbora bilo je nekako i više sumnji da li će Milo Đukanović biti kandidat, mnogi poznavaoci prilika u Crnoj Gori su bili sigurni da će to da se desi, mnogi su mu slali poruke da to ne treba da radi, jer će da izgubi izbore, međutim sve se desilo veoma zanimljivo u izbornoj kampanji, Spajić je diskvalifikovan, tako da je Đukanović dobio novi prostor za kandidaturu i ušao je u ovu trku.

Koliko je na taktiku uticala situacija sa Spajićem?

Očigledno je da je Milo Đukanović određeno vreme znao da će da bude kandidat, i da je to želeo, samo je bilo pitanje kakve su šanse. Sve procene su bile da Spajić u drugom krugu, ukoliko uđe naravno, dobija Đukanovića. A njemu nije trebao poraz. On očigledno nije mogao posle trideset godina da odustane da ne uđe u tu trku, bez obzira ko je kandidat, ali ta situacija mu je dala vetar u leđa.

Da li je preterana ocena analitičara da su Alekse Bečić i Jakov Milatović "kanibalistički kandidati", jedan drugom jedu glasače a samim tim smanje šanse, koliko to ide u prilog Andriji Mandiću?

To je zaista zanimljiva, tvrdnja, ja ne bih rekao da je do kraja tačna, ali ima smisla govoriti o njoj, naime Aleksa Bečić i Jakov Milatović idu prema sličnim biračima, dakle biračima građanske orjentacije, koje ne gledaju na takav način na podele u CG, ali bez obzira i pre Jakova Milatovića, postojale su demokrate Alekse Bečića, i bili su na sadašnjem nivou, Evropa sad je novi pokret, koji ima slične birače demokratama, ali oni nisu isti, široka lepeza birača na koji idu i jedni i drugi.

Socijalistička narodna partija podržala je kandidata DF. Čeka se i odluka premijera u tehničkom mandatu, kakva je vaša procena, koga će podržati URA?

SNP je podržao Mandića i to je zaista zanimljivo, kao deo sadašnje tehničke vlade, Abazović je već govorio da će podržati svakog građanskog kandidata. To znači da on može da podrži Milatovića i Bečića ili obojicu, ta njegova podrška je dobila značajniju ulogu, tas na vagi ko može da ide u drugi krug, i čini mi se da Milatoviću više treba ta podrška. Bečić i Abazović su već bili u sukobu, pala je i njihova vlada.

Šta kažu istraživanja, kakve su šanse kandidata?

Nemamo neka relevantna istraživanja, poslednja istraživanja o rejtinzima, s obzirom da u Crnoj Gori svi kandidati, sem još jedne kandidature koja se čeka, šest kandidata su predstavnici političkih partija.

Ona pokazuju da je DPS 28 procenata, Evropa sad je na 17 odsto slično je i Demokratski front, oni su na sličnom nivou, i Aleksa Bečić, 13.5 odsto. Naravno u predsedničkoj kampanji je mnogo manje partija, nego što je to na parlamentarnim izborima. Ako uzmemo ove rezultate govore nam da je Milo Đukanović sigurno u drugom krugu.

Svi su saglasni izvestan drugi krug, istraživanja predviđaju da je Đukanović u svim kombinacijama . Ko mu je protiv kandidat?

Ko je u drugom krugu, on ima veće šanse da pobedi, ili manje šanse, naravno. Analize govore da Milo Đukanović u odnosu na Andriju Mandića, ne zna se ko ima prednost, gde može da se slomi. Naravno kampanja će mnogo toga doneti, iako je mali period, od tri nedelje. Meni deluje da je trenutno prednost na strani Jakova Milatovića, ukoliko dobije prednost Abazovića i drugih manjih partija.

Istovremeno iz DF poziv za kandidate Pokreta Evropa sad i Demokrata da naprave dogovor o podršci kandidatu u drugom krugu. Kako čitate tu inicijativu?

Za njihove interese zajednička ideja je itekako, poželjna i dobra, takav papir ili dokument, može da znači mnogo. On već može da znači i pruženu ruku u prvom krugu, što bi smanjilo distancu napravljenu u prvom delu, da se Spajić kandidovao, čini mi se da je većina ovih koji su pobedili 2020. ad akta stavili Đukanovića, i onda su se borili između sebe jer su mislili da mogu da dobiju u drugom krugu. Ali svaki izbori su neizvesni, a ovi sad posebno i teško je otpisati Đukanovića u bilo kom trenutku.

Posle višemesečne blokade, u ponedeljak je završen izbor sudija ustavnog suda. On je doneo epilog lokalnih izbora. Da li je sada vraćen fokus na izborne teme?

Bilo je jako važno da se otkoči rad Ustavnog suda, kako bi mogao da deluje u svim ovim situacijama. Taj proces nije završen, sedmi sudija nije izabran, i tu je DPS glasao protiv. I tu je zanimljivo što se očekuje da utiče na ove izbore, da će se manjine orijentisati prema tome, da zajedno nađu svog predstavnika, do toga nije došlo.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво