Svoboda za novo rešenje spora

Izvestilac Evropskog parlamenta za Hrvatsku Hanes Svoboda želi da izradi sopstveni predlog za rešenje graničnog spora između Hrvatske i Slovenije. Partije koalicije optužile Janšu za ucenu. Holandija bi mogla da blokira Hrvatsku u procesu pristupanja EU zbog nesaradnje sa Haškim sudom, piše "Jutarnji list".

Izvestilac Evropskog parlamenta za Hrvatsku Hanes Svoboda rekao je da želi da izradi sopstveni predlog za rešenje graničnog spora između Hrvatske i Slovenije, na čijem će nacrtu raditi, kako je naveo, još ovog vikenda.

Austrijska novinska agenicija APA prenela je da je Svoboda nakon posete hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu u Zagrebu rekao da se "Hrvatskoj mora malo izaći u susret".

Na pitanje da li bi Hrvatska bila spremna da prihvati predlog o posredovanju koji je iznela Evropska komisija, a koje bi vodila ekspertska grupa na čelu sa bivšim finskim predsjednikom Martijem Ahtisarijem, Svoboda je rekao da se "na tome mora još malo raditi".

Svoboda je objasnio da trenutno postoje "tri učesnika od kojih nijedan ne sme da izgubi obraz", ukazavši da Hrvatska insistira na međunarodnom pravu, dok Slovenija želi izvan toga političko rešenje za pristup moru, a da je za Evropsku komisiju važno da Ahtisarijeva grupa "dobije nešto da radi".

Rekao je da svojim predlogom rješenja želi da obuhvati sva ova tri elementa,  dodavši da je od hrvatskog premijera dobio uveravanja da apsolutno podržava ovakav pristup.

Svoboda je rekao i da su svi razočarani i zapletom do koga je došlo u četvrtak u slovenačkom parlamentu, koji je odložio glasanje o ratifikaciji pristupnih pregovora Hrvatske i Albanije za ulazak u NATO savez.

Slovenački mediji prenose i reakcije hrvatskog premijera Ive Sanadera na još jednu slovenačku blokadu.

"Sad imamo dve blokade...Te blokade više nisu hrvatski problem, već su postale problem EU i NATO", rekao je Sanader, ali je dodao i da "slovenačke blokade neće omesti Hrvatsku u završavanju njenog posla na putu u obe integracije".

Partije koalicije optužile Janšu za ucenu

Partije vladine koalicije optužile su Slovensku demokratsku stranku (SDS) Janeza Janše za "bezobraznu ucenu", jer je glasanje u parlamentu o prijemu Hrvatske u NATO uslovila usvajanjem završnog računa budžeta za 2007.godinu.

Sednica parlamenta na kojoj je trebalo da bude usvojen protokol o prijemu Albanije i Hrvatske u NATO je prekinuta pre glasanja o protokolu zbog opstrukcije poslanika SDS.

Predstavnici partija koalicije su ocenile ponašanje SDS "do sada neviđenim", "bezobraznim" i "ucenom bez presedana".

Predsednik odbora za spoljnu politiku Ivo Vajgl je, pored ostalog, rekao da je "SDS opstrukcijom kod tako osetljive tačke kao što je ratifikacija ulaska Albanije i Hrvatske u NATO osramotila parlament i prenerazila nekoliko diplomata, koji su u četvrtak hteli da budu prisutni ratifikaciji pristupnih protokola Albanije i Hrvatske u NATO".

SDS je, međutim, istakao da podržava ulazak Hrvatske i Albanije u NATO, ali i da odbacivanje završnog računa predstavlja "primer bez presedana i sramotu". 

Negativna reagovanja

Hrvatski predsednik Stjepan Mesić ocenio je da su se u postupak ratifikacije protokola o ulasku Hrvatske i Albanije u NATO u slovenačkom parlamentu umešala tamošnja interna pitanja, odnosno problemi s budžetom.

I predsednik najjače hrvatske opozicione stranke Zoran Milanović očekuje da će Slovenija uskoro ratifikovati sporazum o ulasku Hrvatske u NATO, rekavši da je "tačno da Slovenci Hrvatsku zatežu, što je nekorektno s njihove strane, ali da će i oni shvatiti da takvo ponašanje može dugoročno naštetiti hrvatsko-slovenačkim odnosima jer je njihovo ponašanje već pomalo smešno".

Hrvatski mediji pišu i o negativnim reagovanjima iz sedišta NATO-u Brisleu, ali i iz SAD - navodeći da su one "shvatile da im Slovenija nije puzdani saveznik". Mediji su preneli optužbe slovenačkog premijera Boruta Pahora na račun Janšine stranke da ucenjuje i blati ugled Slovenije u međunarodnoj zajednici zato što povezuje pitanje koje za tu države nije od ključnog značaja sa pitanjem koje je bitno za nacionalni i bezbednosni ugled Slovenije.

Pahor ne zove Sanadera

Slovenački premijer je rekao da više neće truditi da zove svog hrvatskog kolegu, jer sa hrvatske strane nema reakcija na njegove pozive.

Nakon sednice slovenačke vlade  premijer Borut Pahor je rekao da više neće zvati svog hrvatskog kolegu Ivu Sanadera, dodavši da ga je do sada zvao na sastanak da bi razmenili stavove "kako dalje".

"Ne radi se o pitanju mog ličnog prestiža, već za dostojanstvo položaja koji zauzimam. Kao predsednik vlade sam učinio sve, u dobroj veri i sa iskrenim namerama, da bi razmenili stavove kako dalje. Reakcija sa hrvatske strane nije bilo", rekao je Pahor u Ljubljani, dodavši da je učinio ono što je praksa u međunarodnoj zajednici između predsednika vlada.

"Običaj je da premijer uzvrati poziv. Taj običaj ovaj put nije poštovan i ja to probam da razumem", rekao je Pahor, dodavši da hrvatsko objašnjenje da sastanak premijera treba dogovoriti diplomatskim putem, za njega nije ubedljivo.

"Na kraju krajeva, šta je važnije od toga da predsednik jedne vlade pozove predsednika druge po telefonu?", zapitao se slovenački premijer, koji se i nedavno žalio da odgovora na njegove pozive iz Hrvatske nema.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво