Demarkacija ne znači priznanje Kosova

Početak demarkacije granice, ne znači da Makedonija priznaje nezavisnost Kosova, izjavio je makedonski ministar spoljnih poslova Antonio Milošoski.

"To pitanje nije povezano sa donošenjem odluke o priznavanju statusa Kosova. To će se razmotriti posebno kad makedonska vlada proceni da je došlo vreme za takvu odluku", rekao je Milošoski.

Postavljanjem graničnog stuba na tromeđi kod mesta Šerupa, na Šar planini, u ponedeljak je i formalno započela demarkacija makedonske severne granice prema Kosovu, ali se dve strane  još uvek nisu bavile "spornim" delom granice, odnosno oko 2.500 hektara zemlje koja pripada kosovskim Albancima, ali se u skladu sa dogovorom koji su pocetkom 2001. godine potpisali tadašnji predsednici SR Jugoslavije i Makedonije Vojislav Koštunica i Boris Trajkovski, nalazi na teritoriji Makedonije.

Vlasti u Beogradu, zbog oštrog otpora kosovskih Albanaca, nisu uključene u novu rundu pregovora o 150 kilometara granice, mada je makedonski premijer Nikola Gruevski još ranije najavio da je problem, suštinski, nemoguće rešiti ukoliko se u proces ne uključi Srbija.

Nakon potpisivanja sporazuma o demarkaciji između Beograda i Skoplja pre sedam godina, kosovski Albanci ali i njihovi sunarodnici u Makedoniji oštro su protestovali, upozoravajući tadašnje makedonske vlasti da će se suočiti sa ozbiljnim problemima, ukoliko sporazum ne bude odgovarao njihovim interesima.

Ubrzo posle potpisivanja sporazuma, koji je tada potvrdila međunarodna zajednica, u podraničnom mestu Tanuševci, februara 2001. godine izbili su prvi sukobi između albanskih pobunjenika i makedonskih snaga bezbednosti, koji su mesec dana kasnije prerasli u ozbiljan obračun, zaustavljen tek šest meseci kasnije uz posredovanje NATO, SAD i Evropske unije.

Istovremeno sa početkom demarkacije, predsednik Kosova Fatmir Sejdiu pozvao je makedonske vlasti da se ozbiljno uključe u proble demarkacije čitave granice, navodeći da taj problem nije povezan sa priznavanje nezavisnosti.

"Ovo je zajednički proces za obe države i očekujemo da bude rešen na najbolji mogući način," rekao je Sejdiu u Prištini, naglašavajući da definisanje granice "neće izazvati političke tenzije" ni na Kosovu ali ni u Makedoniji.

Prema planu koji je načinio Marti Ahtisari, demarkacija granice između Makedonije i Kosova treba da bude okončana za godinu dana.

Povezane vesti:

Demarkacija granice ne znači priznanje Kosova

broj komentara 0 pošalji komentar